-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 29

Protestuojantys Domeikavos gyventojai nenuleidžia rankų: pusiaukelės namų projektu suabejojo ir finansuotojas?

15min pasiekė žinia, kad prieš pat Naujuosius Domeikavos iniciatyvinė grupė, suvienijusi vietos bendruomenę į kovą prieš pusiaukelės namus gyvenamajame rajone, gavo žinią iš lėšas projektui skyrusio norvegų finansinio mechanizmo pareigūnų. Fondas, kaip teigia iniciatyvinės grupės atstovai, ėmėsi Domeikavos bendruomenės skundo nagrinėjimo.
Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje
Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje / VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr.

„Remiantis jūsų sutikimu, mes pasidalinome papildoma informacija su Nacionaline EEA ir Norvegijos fondų padalinio Lietuvoje priežiūros tarnyba (NFP) bei Finansų ministerija, prašydami atlikti reikiamus veiksmus pagal nacionalines skundų nagrinėjimo procedūras“, – anot VšĮ „Domeikavos vienybė“, tokių žodžių laiške sulaukta iš projekto finansuotojų.

VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje
VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje

Tai, kaip teigia Domeikavos gyventojai, jau ne pirmoji institucija, rimtai atsiliepusi į protestus prieš Lietuvos kalėjimų tarnybos planus įrengti pusiaukelės namus jų namų pašonėje.

Gruodį prokurorai įspėjo Lietuvos kalėjimų tarnybą dėl įstatymų pažeidimų atidarant pusiaukelės namus Domeikavoje ir paragino imtis veiksmų užtikrinant viešą interesą.

Neigiamai įvertino ir prezidentas

Kaip teigiama „Domeikavos vienybės“ pranešime 15min, Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda valdžios institucijų veiksmus dėl šio projekto pavadino „nepateisinamais“.

Prezidento rašte, skirtame ir Domeikavos bendruomenei, ir Teisingumo ministerijai, rašoma: „Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, atsižvelgdamas į Domeikavos seniūnijos Šakių kaimo bendruomenės skundą, kad bendruomenė nebuvo įtraukta į sprendimų priėmimą dėl pusiaukelės namų steigimo, kad ji nebuvo laiku ir tinkamai informuota apie galinčias kilti grėsmes ir jų išvengimo galimybes, kad nebuvo gauta ir įvertinta visuomenės nuomonė šiuo klausimu, pažymėjo, kad valdžios institucijų pasirinkimas neįtraukti vietos gyventojų į sprendimų priėmimą dėl tokios įstaigos kūrimo yra nepateisinamas.

Todėl valstybės vadovas laukia skubių Teisingumo ministerijos ir Lietuvos kalėjimų tarnybos veiksmų, sprendžiant susidariusią situaciją ir visuomenės įtraukimo į sprendimų priėmimo procesą“.

Kauno rajono savivaldybė pasiūlė nupirkti atviro tipo bausmės atlikimo vietai skirtą pastatą ir įrengti jame menų mokyklą.

Prie aštrios kritikos prisidėjo, kaip tikina „Domeikavos vienybės“ atstovai, ir Kauno miesto bei rajono merai, Savivaldybių asociacija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Net ir Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija pareiškė, kad siekis įkurti pusiaukelės namus Domeikavoje „parodo nekompetencijos lygį ir negebėjimą vertinti vykdomų projektų ir reformų rizikų“.

Nuteistieji jau apgyvendinti

Nepaisydama šių argumentų ir protestų Lietuvos kalėjimų taryba paskubomis jau įkurdino Domeikavoje pirmuosius nuteistuosius, nors projekto pristatymo visuomenei metu buvo kalbama apie 2024 m. sausį.

Kaip 15min rašė Rima Stabrauskienė, Kumpių bei Šakių kaimų seniūnaitijos seniūnaitė, 2023 m. gruodžio 14 d. pusiaukelės namuose, Stumbro g. 3 Šakių kaime, buvo apgyvendinti 8 nuteistieji, nors tarnyba gavo Kauno apygardos prokuratūros nutarimą, kuriame aiškiai parašyta nedaryti teisės aktų pažeidimų.

„Kaip matome, tyčia daroma priešingai“, – teigė R.Stabrauskienė.

VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje
VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje

Kauno apygardos prokuratūra, į kurią Domeikavos bendruomenė kreipėsi dėl viešojo intereso gynimo, pateikė itin griežtą poziciją. Tam tikrais atvejais prokurorai, turėdami pagrindą manyti, kad kad yra pažeisti teisės aktų reikalavimai, gindami viešąjį interesą, turi įgaliojimus nutarimu įspėti valstybės pareigūną, valstybės tarnautoją ar jiems prilygintą asmenį, kad jie nedarytų teisės aktų pažeidimų.

Rašte bendruomenei išdėstytas toks prokuratūros nutarimas: „Įspėti Lietuvos kalėjimų tarybą nedaryti teisės aktų pažeisimų – nepakeitus žemės sklypo Kauno r. Domeikavos sen. Šakių k., Stumbro g. 3 naudojimo būdo, iš komercinės paskirties objektų teritorijos į visuomeninės paskirties teritorijos, nepradėti atviro tipo bausmės atlikimo vietos „Pusiaukelės namai“ bei Probacijos tarnybų veiklos, griežtai laikytis teisės aktų reikalavimų ir imtis visų įmanomų priemonių visuomenės interesų užtikrinimui“.

VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje
VšĮ „Domeikavos vienybė“ nuotr./Protestai prieš pusiaukelės namus Domeikavoje

Maža to, prokuratūros viešojo intereso gynimo skyriaus vadovės parengtame rašte išdėstyta: „Tuo pačiu Lietuvos kalėjimų tarybos dėmesys atkreiptinas į tai, kad Kauno rajono savivaldybė yra pasirengusi išpirkti pastatą ir paskirti jį Kauno rajono meno mokyklos reikmėms, kas visiškai atitiktų bendruomenės ir Kauno rajono gyventojų lūkesčius“.

Epitetai ministrei

„Domeikavos vienybės“ įkūrėja Dalia Grakulskytė išsakė mintį, kad Ewelina Dobrowolska galimai įeis į istoriją kaip daugiausia teisės normų pažeidusi teisingumo ministrė, o projekto vykdytoja Lietuvos kalėjimų tarnyba – kaip neįgali deramai leisti mokesčių mokėtojų pinigų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska

Kaip rašoma viešosios įstaigos laiške 15min, prieš pat šventes paaiškėjo, kad Lietuvos kalėjimų tarnyba Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu sumokės beveik pusę milijono eurų kompensaciją rangovui už nepradėtus statyti modulinius namus nuteistiesiems Pravieniškėse.

„Matome didžiulį politinį spaudimą įgyvendinti pusiaukelės namų projektą, tačiau nėra jokių pastangų kokybiškai jį įgyvendinti, užtikrinti bendruomenės saugumą, laiku pristatyti ir deramai aptarti tokią socialiai jautrią iniciatyvą su vietos gyventojais“, – patikino D.Grakulskytė.

15min išsiuntė užklausą Lietuvos kalėjimų tarnybai. Klausta, ar sulaukta kokių nerimo ženklų iš projekto finansuotojų, ar jie išties ėmėsi kokio tyrimo. Teirautasi ir to, kodėl nuteistieji Šakių kaime apgyvendinti anksčiau nei žadėta.

Komentarą tarnyba pažadėjo atsiųsti pirmąją naujųjų metų savaitę.

Protestavo šimtai

Istorija prasidėjo lapkričio mėnesį Domeikavos (Kauno raj.) bendruomenėje pasklidus žiniai, jog Šakių kaime, visai šalia darželio ir mokyklos, numatyta įkurdinti atviro tipo kalėjimą „Pusiaukelės namai“ ir probacijos tarnybą.

Apie tūkstantis gyventojų susivienijo prieš šį valdžios sprendimą, ėmė rinkti parašus, pasitelkę teisininkus, į viešumą ėmė kelti valdžios institucijų galimai įvykdytus pažeidimus.

Teisines projekto spragas viešai pripažino ir pati teisingumo ministrė E.Dobrowolska.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius