Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 25

R.Karbauskis: referendumas dėl dvigubos pilietybės galėtų vykti savaitę

Norint išplėsti dvigubos pilietybės institutą, referendumas neišvengiamas, tačiau jis turėtų vykti savaitę ar kelias dienas ir jokiu būdu neturėtų būti organizuojamas kartu su rinkimais, teigia valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Atrodo, kad mes neišvengsime referendumo. Atrodo, nėra kito kelio“, – antradienį sakė jis per Pasaulio lietuvių bendruomenės ir Seimo komisijos posėdį.

Politikas tvirtino, kad šiuo atveju nepadės ir 114 parlamentarų parašų po Pilietybės įstatymo pataisos projektu, kad Lietuvos pilietybę galėtų išsaugoti asmenys, įgiję NATO ir Europos Sąjungos valstybių pilietybes.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad plačiau įteisinti dvigubą pilietybę galima tik pakeitus Konstitucijos 12 straipsnį. Jis dabar numato, jog „išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis“.

Ši nuostata gali būti pakeista tik surengus referendumą, o kad jis įvyktų, „už“ privalo balsuoti ne mažiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių.

Dėl to išeivijos atstovai nuogąstauja, kad referendumas neįvyks.

R.Karbauskis antradienį teigė, kad galėtų pavykti specifinis referendumas.

„Turėtume kalbėti apie ypatingą referendumą, pavyzdžiui, tokį referendumą, kuris tęstųsi savaitę“, – sakė jis.

Referendumo įstatymas tokią galimybę numato. Pagal jį, Seimas atskiru nutarimu gali nustatyti, kad referendumas vyksta ne vieną dieną.

LVŽS lyderis taip pat pabrėžė, kad referendumą reikėtų surengti kitąmet, tai yra tada, kai nėra suplanuotų jokių rinkimų. Anot jo, jokiu būdu referendumo negalima dubliuoti su rinkimais, nes žmonės pavargsta nuo rinkimų. R.Karbauskio tvirtinimu, sudubliavus referendumą ir rinkimus, vargiai galima tikėtis didesnio nei 60 proc. rinkėjų aktyvumo. Jo teigimu, kad referendumas įvyktų, jame turėtų dalyvauti mažiausiai 75 proc. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Seimo narys svarstė, kad jeigu referendumas dėl dvigubos pilietybės vyktų kelias dienas, būtų galima vykdyti nuolatinę agitaciją vykti balsuoti, per tokį referendumą būtų galima išbandyti internetinį balsavimą.

Šiuo metu dviguba pilietybė leidžiama tik tiems piliečiams, kurie išvyko iš Lietuvos iki nepriklausomybės atkūrimo ir jų palikuonims, tačiau nėra suteikiama išvykusiesiems nepriklausomybės metu. Taip pat numatytos išlygos, kad dvigubą pilietybę išlaikyti gali užsienyje gimę vaikai, jei kitos šalies pilietybę įgijo gimdami, taip pat tie, kurie kitą pilietybę įgijo automatiškai per santuoką su kitos šalies piliečiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius