Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 12

R.Palaitis: trumposios žinutės apie škvalą galėjo išgelbėti žmonių gyvybes

Specialių mobiliųjų telefonų žinučių apie škvalą siuntimas galėjo išgelbėti savaitgalį per škvalą žuvusių žmonių gyvybes, teigia vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis dovanas pavaldiniams linkęs pirkti iš reprezentacijai skirtų lėšų.
Vidaus reikalų ministras R.Palaitis dovanas pavaldiniams linkęs pirkti iš reprezentacijai skirtų lėšų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Aš įsitikinęs, kad jeigu tokią sistemą mes būtume turėję dabar, gal kai kurių žūčių būtų galima išvengti. Tarkime žūtis, kai medis užvirto ant žmogaus, miegojusio palapinėje, miške. Jokia kita sistema būtų neišgelbėjus, nes televizorius jau nebedirbo, radijas nebedirbo, jokių susisiekimo priemonių nebuvo, tačiau labai didelė tikimybė, kad mobilių telefono aparatą žmogus turėjo“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras.

Pasak jo, perspėjimo žinutes būtų galima siųsti pagal telefono turėtojo buvimą teritorijoje, kurią aprėpia bokštas, nepriklausomai nuo mobiliojo ryšio operatoriaus.

Anot R.Palaičio, projektas, kuriam būtų gauta Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama, yra parengtas. Jo vertė siektų apie 15 mln. litų, Lietuva irgi turėtų finansuoti dalį projekto, bet, anot R.Palaičio, nedidelę.

„Šiuo metu esame paruošę projektą iš ES struktūrinių fondų paramos, pavyko įtikinti, kad tokia sistema Lietuvoje reikalinga, nepaisant sulauktos didelės kritikos, kad ji brangi (...) ir nelabai reikalinga. Yra praėjęs konkursas, tik, kaip ir įprasta, po konkurso dabar yra teisminis procesas, nes antrą vietą užėmusieji skundžia konkurso rezultatus“, – sakė ministras.

Jis tvirtino, kad net ir nevykstant teismo procesui, sistema iki šios dienos dar nebūtų įdiegta.

„Ten ne taip lengva ir ne taip greitai įsidiegti. Aš taip įsivaizduoju, kad nors konsultuojantis su specialistais, tai yra 2 metai. Manau, kad tai yra tiesiog yra atsargus terminas (...) Reiktų prognozuoti, kad kitų metų antroje pusėje ji turėtų pradėti veikti gal ne iš karto visoje teritorijoje, gal gabalais, bet turėtų pradėti veikti“, – sakė R.Palaitis.

Rugpjūčio 8–osios naktį per škvalą Lietuvoje žuvo keturi žmonės, du buvo sužeisti.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius