-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 24

Remigijui Šimašiui – kaltinimai Kauno mero šeimos verslo protegavimu

Vilniaus meras darė „didelį spaudimą“ dėl vertingos žemės perleidimo būsimam viešbučiui, kurį statys Kauno mero šeimos verslas. Tokius kaltinimus Remigijui Šimašiui meta Energetikos ir technikos muziejaus direktorė Rasa Augutytė.
Visvaldas Matijošaitis ir Remigijus Šimašius
Visvaldas Matijošaitis ir Remigijus Šimašius / 15min nuotr.

Visa tai susiję su planais Vilniuje statyti „Hilton“ viešbutį. Tokį projektą prie pat miesto širdies, Rinktinės gatvėje, vysto Kauno mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslas, bendrovė „Kauno saulėtekis“. Dalis „Hilton“ patalpų gali išdygti šalia esančio R.Augutytės vadovaujamo muziejaus teritorijoje. Būtent tokį susitarimą muziejaus vadovė kategoriškai atsisako pasirašyti, Vilniaus merą kaltindama politiniu spaudimu.

Vilniaus mero komanda patvirtina, kad muziejaus vadovės požiūris R.Šimašiaus netenkina. Vis dėlto sostinės vadovas kategoriškai neigia daręs jai kokį nors spaudimą.

Prabilo išsprogus korupcijos skandalui

15min žiniomis, muziejaus dalininkus apie galimą politinį spaudimą R.Augutytė informavo gegužės 13 d., kitą dieną po Specialiųjų tyrimų tarnybos kratų tuomečio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio namuose, partijos būstinėje ir koncerno „MG Baltic“ patalpose.

Muziejaus vadovė 15min patvirtino kreipusis į dalininkus dėl galimai patirto politinio spaudimo. Pirmiausiai ji pažymi, esą buvo spaudžiama pasirašyti V.Matijošaičio šeimos verslui naudingą dokumentą, nors to ji padaryti esą negalėjo neturėdama oficialaus dalininkų pritarimo.

„Buvo toksai dalykas. Spaudimas pasirašyti sutartį, kuriai neturėjau įgaliojimo ir neturėjau aukščiausio įstaigos valdymo organo – dalininkų susirinkimo – įgaliojimų“, – sakė R.Augutytė.

Meras grasino atleidimu?

Anot muziejaus vadovės, kalba eina apie dalies muziejaus teritorijos perleidimą „Hilton“ statytojams. Esą pagal paruoštą susitarimą viešbučio statytojai dabartinės muziejaus transporto salės vietoje įsirengtų terasą, o mainais pastatytų požeminę salę.

Susitarimas apima iškart keturias šalis: muziejų, Vilniaus savivaldybės kontroliuojamus Vilniaus šilumos tinklus, „Kauno saulėtekį“ bei bendrovę „RVM Investments“. Pastaroji – kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus bičiulio Raimondo Mieželio verslas, anksčiau šeimininkavęs muziejaus kaimynystėje ir nutaręs būsimo viešbučio statyboms reikalingą turtą perleisti kitam investuotojui.

Muziejaus vadovės teigimu, toks susitarimas muziejui gali būti žalingas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejaus direktorė Rasa Augutytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejaus direktorė Rasa Augutytė

„Gali būti, kad muziejaus funkcija nebus išlaikyta tokia apimtimi, kokią mes turime dabar. (...) Man yra pažadėta, kad techniniame projekte viskas bus sutvarkyta, bet projektavimo užduotyje nebėra transporto salės – yra tiktai ekspozicijų salė. Gali būti, kad nebeturėsime transporto salės“, – svarstė R.Augutytė.

„Susitarime yra parašyta, kad pastatoma požeminė ekspozicijų salė, o terasa, kuri atsirastų ant tos požeminės ekspozicijų salės, galimai naudotųsi viešbutis“, – pridūrė ji.

Pasak jos, muziejaus dalininkai siūlomą susitarimą su viešbučio statytojais svarstys trečiadienį.

Paprašyta detalizuoti, kokį spaudimą esą darė R.Šimašius ir kiti veikėjai iš Vilniaus savivaldybės, muziejaus vadovė tikino, kad iš jos buvo reikalaujama parašo, kai likusios susitarimo šalys sprendimui jau buvo pritarusios.

„Tuo metu, kai jau sutartį buvo pasirašiusios trys sandorio šalys, liko vienas parašas, buvau kviečiama pasirašyti susitarimą, kurio paskutinės redakcijos net nebuvau mačiusi. Buvau informavusi apie tai, kad aš, kaip asmuo, kaip VšĮ „Lietuvos energetikos muziejus“ direktorė, neturiu jokio įgaliojimo pasirašyti. (...) Na, man buvo rekomenduojama pasirašyti“, – kalbėjo R.Augutytė.

Raginimų pasirašyti susitarimą ji teigė sulaukusi ir iš mero R.Šimašiaus, ir iš jo artimos aplinkos. Anot pašnekovės, meras užsiminė, jog nesulaukus jos parašo bus organizuojamas muziejaus dalininkų susirinkimas su jai nieko gero nežadančia darbotvarke. Tokias mero užuominas R.Augutytė teigė supratusi paprastai – kaip ketinimą ją atleisti iš pareigų.

Be to, muziejaus vadovė teigia jau sulaukusi neoficialių pasiūlymų iš posto trauktis „šalių susitarimu“. Kas konkrečiai siūlė tokį variantą, R.Augutytė neįvardijo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejaus prieigose planuojamas viešbutis įsikurs vietoj seno apleisto pastato
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Energetikos ir technikos muziejaus prieigose planuojamas viešbutis įsikurs vietoj seno apleisto pastato

Oficiali pozicija: direktorės veikla mero netenkina

Vilniaus mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas R.Šimašiaus poziciją 15min perdavė raštu. Meras patvirtina, kad Energetikos muziejaus vadovės darbas jo netenkina.

„Meras susirūpinęs, kad Energetikos ir technikos muziejus Vilniuje plėstųsi ir taptų tikrai interaktyvus, kad būtų atnaujintas, sėkmingai įgyvendinant tam skirtą ES projektą, kad būtų išsprendžiami kaimynystės klausimai, atsikratant šalia esančio pastato – vaiduoklio. Šiuo metu muziejaus direktorės pozicija ir vieši pareiškimai visais šiais klausimais tikrai netenkina“, – teigia A.Zubriakovas.

Vis dėlto R.Augutytės pareiškimus apie mero spaudimą jis neigia. Esą R.Šimašius priimant sprendimus dėl šio susitarimo apskritai nedalyvauja.

„Kalbant apie santykius su privačiu investuotoju, tikriausiai muziejaus direktorė turi omenyje greta muziejaus planuojamą statyti konceptualiai susijusį viešbutį „Hilton – Elektra“, kuris sukurs ir prižiūrės naują viešą erdvę tarp viešbučio ir muziejaus pastatų. Dėl šio erdvės šiuo metu ir vyksta diskusijos su privačiu investuotoju (UAB „Kauno saulėtekis“).

Kadangi savivaldybei dalininkų susirinkime šiuo klausimu atstovauja ne meras, o administracijos direktorės pavaduotoja Vilma Šilalienė, visi teiginiai apie menamą mero spaudimą yra be pagrindo“, – teigia mero patarėjas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius tikina jokio spaudimo muziejaus vadovei nedaręs
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius tikina jokio spaudimo muziejaus vadovei nedaręs

Liberalai ir Visvaldo Matijošaičio judėjimas „Vieningas Kaunas“ – valdančiosios koalicijos partneriai Kaune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius