Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 24 /12:25

Konfliktas Vilniaus valdžioje: liberalai ir konservatoriai vieni kitus kaltina darant politinį spaudimą

Tarp Vilniaus miesto savivaldybės tarybos valdančiosios koalicijos partnerių liberalų ir konservatorių žiebiasi konflikto kibirkštys. Vilniaus meras liberalas Remigijus Šimašius sako, kad TS-LKD frakcijos atstovo Vido Urbonavičiaus veiksmus siekiant, kad jo sūnus būtų priimtas į darželį, galima traktuoti kaip politinį spaudimą. Tuo tarpu Tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas tvirtina girdėjęs, kad savivaldybės administracijos nariai buvo spaudžiami politikų, kad pasakytų jiems reikalingus dalykus.
Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius
Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

R.Šimašius: V.Urbonavičius turės prisiimti politinę atsakomybę

R.Šimašius žurnalistams sakė iš savo patarėjo Povilo Poderskio sužinojęs, kad vaikų priėmimo į darželius sistema buvo apeita – į vieną grupę priimta daugiau vaikų negu į ją telpa. Dėl to vaikų tėvams buvo siūloma savo atžalas perkelti į vyresniųjų grupes, kad reikiamoje grupėje liktų vietos politiko sūnui.

VIDEO: R.Šimašius: pavaldinys prisipažino, kad apėjo priėmimo į vaikų darželius sistemą

Jei paaiškės, kad yra aplinkybių, dėl kurių reikia kreiptis į teisėsaugą, be jokios abejonės, kreipsimės.

R.Šimašiaus teigimu, tai, tikėtina, yra susiję su politiniu spaudimu, kuriam pasidavė du administracijos darbuotojai – Švietimo departamento specialistė, „paspaudusi mygtuką sistemoje“ V.Urbonavičiaus sūnaus naudai, ir departamento vadovas, kuris liepė tai padaryti.

„Akivaizdu, kad padarytas sistemos apėjimas, veiksmas, kurio neturėjo būti, ir kyla pagrįstas įtarimas, kad tai susiję su politiniu spaudimu. Nes tai yra unikalus atvejis, kitų tokių atvejų, kad septyni vaikai būtų priskiriami į ne to amžiaus grupę, Vilniuje nėra. Ir būtent tas atvejis sutampa su tarybos nario giminyste. Man atrodo, kad čia yra aiškus politinės atsakomybės klausimas“, – sakė R.Šimašius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius

Vilniaus meras patvirtino, kad tarybos narys, apie kurį kalbama, yra Vidas Urbonavičius. Meras sakė neatmetantis galimybės atlikus vidinį tyrimą, jei įtarimai pasitvirtins, kreiptis į teisėsaugą.

„Viduje mes išsiaiškinsime situaciją detaliau. Jei paaiškės, kad yra aplinkybių, dėl kurių reikia kreiptis į teisėsaugą, be jokios abejonės, kreipsimės. (...) Pats būdamas teisininku žinau, kad tokio straipsnio kaip politinis spaudimas Baudžiamajame kodekse nėra. Yra kiti straipsniai. Ar ta sudėtis yra kažkokia, ar ne, paaiškės detaliau paanalizavus viską“, – sakė R.Šimašius.

Mero teigimu, aiškintis situaciją paskatino vieno iš į darželį „Žirniukas“ priimtų vaikų tėvų prašymas grąžinti jo vaiką į priėmimo eilę. Ėmus nagrinėti situaciją paaiškėjo, kad ne į to amžiaus grupę buvo priimta daug vaikų, tarp jų ir besiskundusio tėvo vaikas, ir kad vienas iš 7 ne į tą amžiaus grupę priimtų vaikų yra V.Urbonavičiaus sūnus.

„Tai sukėlė pagrįstų įtarimų. Pasikviečiau E-miesto departamento vadovą paklausti, kokia yra situacija. Jis patvirtino, kad tam tikrų, sakykime, primygtinių užklausimų ta tema buvo gavęs, bet atsisakė bet ką daryti ir parodė ribas, kad sistema šia prasme neįveikiama. Tada pasikviečiau Švietimo departamento vadovą. Jis, nesileisdamas į detales, dėl to įvykio prisiėmė visą atsakomybę ir įteikė atsistatydinimo prašymą“, – sakė R.Šimašius.

Spaudimas yra, įrodymų – ne

Pasak mero, spaudimo sulaukusi pripažino ir viena Švietimo departamento specialistė. Ji teigė gavusi vadovo nurodymą apeiti sistemą ir tai padariusi.

R.Šimašiaus teigimu, Švietimo departamento vadovas V.Urbonavičiaus nekaltino ir atsakomybę prisiėmė pats, bet jam daryto spaudimo fakto nepaneigė. Todėl, pasak mero, naivu manyti, kad politinio spaudimo nebuvo, ir čia yra politinės, o ne administracinės atsakomybės klausimas.

Galiu pasakyti, kad E-miesto departamento vadovas šiam miesto tarybos nariui vis užkliūdavo lygioje vietoje. Kas gali paneigti, kad būtent dėl to, kad atsisakė padėti?

„Kaip teisminėse bylose nebūtinai prisipažinimas reiškia, kad esi didžiausias kaltininkas, reikia žiūrėti toliau, taip ir šiuo atveju“, – sakė R.Šimašius.

Pasak R.Šimašiaus, tyrimas dėl abiejų administracijos darbuotojų bus padarytas ir pasekmes jie patirs, bet darbo, tikėtina, nepraras.

Perstumdymai eilėje, anot R.Šimašiaus, buvo atlikti spalio mėnesį, o problema pastebėta gruodį.

Ar V.Urbonavičiaus vaikas praras vietą darželyje, R.Šimašius svarstyti nenorėjo. Anot jo, „situacija ne tokia paprasta“.

Paklaustas, kuo savivaldybės darbuotojams buvo žadama atsidėkoti už vaiko priėmimą į darželį, R.Šimašius konkrečiai neatsakė.

„Tas politinis spaudimas ir yra politinis spaudimas, kad jis yra toks subtilus. (...) Matome faktą, kad priimtas visiškai ekstraordinarus sprendimas, toks, koks nepriimamas kitais atvejais, ir akivaizdu, kad naivus tik gali matyti, kad čia yra ne politinio spaudimo pasekmė. O toliau galima spekuliuoti apie įvairius niuansus ir šalutinius argumentus. Galiu pasakyti, kad E-miesto departamento vadovas šiam miesto tarybos nariui vis užkliūdavo lygioje vietoje. Kas gali paneigti, kad būtent dėl to, kad atsisakė padėti?“, – sakė meras.

V.Benkunskas: palaukime audito išvadų

Tuo tarpu V.Benkunskas žiniasklaidai siūlė palaukti vidaus audito tyrimo išvadų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Paprašėme administracijos direktorės, kad būtų atliktas nešališkas, nepolitiškas tyrimas. Tikimės, kad atsakys, kas ką spaudė, kas nespaudė.

Paprašėme administracijos direktorės, kad būtų atliktas nešališkas, nepolitiškas tyrimas. Tikimės, kad atsakys, kas ką spaudė, kas nespaudė.

Man teko girdėti, kad kai kurie savivaldybės administracijos darbuotojai buvo kai kurių politikų spaudžiami išgirsti tai, ką jie norėjo. Aš atsiriboju, mano vaidmuo minimalus, geriausiai atsakys vidaus auditas. (...) Politikai turi šiek tiek atsiriboti, pasitraukti ir leisti atlikti nepriklausomą auditą. Nes čia prasidėjo politikavimas“, – antradienį Vilniaus savivaldybėje žiniasklaidos atstovams sakė V.Benkunskas.

V.Benkunsko teigimu, jis, paprašytas kolegos, pasiteiravo Švietimo ir E-miesto departamentų vadovų, kokia situacija eilėje. V.Benkunskas sakė, kad tai įprasta praktika ir kad jokio spaudimo nebuvo.

TS-LKD frakcijos seniūnas sakė, kad sekmadienį Vilniaus savivaldybėje mero iniciatyva vyko jos darbuotojų „gana grubi apklausa, siekiant išgirsti tai, ką norima išgirsti“. Jis sakė besistebintis, kad R.Šimašius pirmiausia pokalbiui nepasikvietė paties V.Urbonavičiaus.

„Visa tai virto į vienpusišką puolimą prieš koalicijos partnerius. Ar čia yra kerštas, ar čia yra kitos priežastys, man sunku pasakyti“, – sakė V.Benkunskas.

Vilniaus vicemero teigimo, nuo rugsėjo 1 d. iki šios dienos 850 vaikų į darželius ir lopšelius buvo priimta eilių perstumdymo, grupių jungimo ir panašiais būdais.

Yla išlindo po skundo

TS-LKD frakcijai priklausančio politiko Vido Urbonavičiaus sūnus pagal Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintą tvarką į darželį pateko praėjusių metų rudenį, kuomet buvo įsteigtos papildomos vietos darželio grupėse.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidas Urbonavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidas Urbonavičius

R.Šimašiaus patarėjas Povilas Poderskis 15min sakė, kad šia istorija susidomėta, kai buvo gautas kiek netradicinis skundas – tėvai skundėsi, kad juos grąžintų atgal į laukimo eilę, nes jiems netinka, jog jų vaiką siunčia į 4–6 metų vaikų grupę, nors priimtas jis buvo į 1,5–3 metų grupę.

Pradėjus analizuoti situaciją, anot P.Poderskio, paaiškėjo kad buvo padidintas į grupę patekusių vaikų skaičius. Pasak mero patarėjo, be priežasties grupės padidinimai nedaromi, todėl tyrimas tęsėsi – klausinėta Švietimo departamento direktoriaus, specialistės, kuri atsakinga už šį klausimą. Ir esą paaiškėjo, kad Švietimo departamento darbuotojai buvo spaudžiami padidinti į grupę patekusių vaikų skaičių vieno politiko vaiko naudai ir tam spaudimui pasidavė.

Vilniaus savivaldybės Liberalų frakcija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad kreipėsi dėl klaidos ištaisymo ir į Etikos komisiją, prašydama įvertinti politiko veiksmus ir jų padarinius.

V.Urbonavičius kaltę neigia

Kalbėdamas su 15min V.Urbonavičius tvirtino, kad jokių neteisėtų veiksmų jis nesiėmė ir spaudimo niekam nedarė: „Esu viešas asmuo ir būtų kvaila elgtis kaip nors kitaip. Taip, bendravau su vicemeru, kai eilės pradėjo kažkaip keistai judėti. Mes buvome antri eilėje, paskui pasidarėme 21-i, paskui septinti, paskui šešti. Tai kiekvienas tėvas turbūt norėtų žinoti, kas čia vyksta, ypač žinant, kaip čia viskas buvo su elektroninėmis eilėmis.“

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas antradienio rytą išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad jis kreipėsi į Savivaldybės kontrolierių ir Vidaus audito skyrių dėl skubaus audito atlikimo.

Kaip rašoma pranešime, „prašoma nustatyti, ar frakcijos nario Vido Urbonavičiaus sūnui buvo teisėtai paskirta vieta savivaldybės lopšelyje-darželyje „Žirniukas“.

V.Urbonavičiaus teigimu, jo šeima užregistravo sūnų į 5 skirtingus savivaldybės darželius įprasta tvarka elektroninėje sistemoje.

„Suprasdamas, kad esu viešas asmuo, noriu, kad tyrimas atsakytų į visus klausimus ir paneigtų bet kokias abejones, jog mano sūnui vieta darželyje buvo suteikta neteisėtai“, – teigė politikas.

V.Urbonavičius R.Šimašiaus elgesį pavadino kerštavimu už nepalankią miestą valdantiems liberalams nuomonę. Jis priminė autobusų pirkimo konkursą, dėl kurio sprendimas priimtas kitoks, nei norėjo Liberalų frakcija, o jis buvęs vienas aršiausių priešininkų ir savo nuomonę išsakė garsiai bei aštriai. Tai esą ir esanti priežastis, kodėl dabar būtent jis pateko į tokią mėsmalę.

Vilniaus miesto savivaldybė priėmimą į darželius organizuoja pagal 2015 m. lapkričio mėn. miesto taryboje patvirtintą tvarką. Visi duomenys apie priimtus ir eilėje laukiančius vaikus, neskelbiant asmens duomenų, yra vieši ir atvirai prieinami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius