Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 09 29

R.Šukys: leidžiant medikams rinktis, ar nutraukti nėštumą, abortų uždrausti neketinama

Siūlant medikams pagal jų religinius įsitikinimus leisti pasirinkti, ar nutraukti nėštumą, abortų šalyje neketinama apskritai uždrausti, tikina sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.
Protesto akcija prieš abortų liberalizavimą Madride.
Akimirka iš protesto akcijos prieš abortų liberalizavimą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Seimui siūlomos Medicinos praktikos įstatymo ir Paciento teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisos, pagal kurias medikams būtų suteikta teisė dėl sąžinės arba religinių įsitikinimų atsisakyti nutraukti nėštumą moters pageidavimu.

Anot ministro, tokias pataisas inicijavo dvišalė komisija, dirbanti su Šventuoju sostu dėl sutarčių su juo įgyvendinimo.

Anot ministro, tokias pataisas inicijavo dvišalė komisija, dirbanti su Šventuoju sostu dėl sutarčių su juo įgyvendinimo.

R.Šukys pripažįsta, kad tai gali sukelti neigiamų pasekmių. Tačiau, anot jo, reikia gerbti medikų religinius įsitikinimus.

„Kai eina kalba apie religinius įsitikinimus, apie labai sudėtingą klausimą kaip požiūrį į gyvybę, į gyvybės apsaugą, be abejonės, šiuo atveju mes turėtume gerbti ir tų asmenų, kurie turi tokią paslaugą suteikti, jeigu jie nepageidauja tos paslaugos suteikti, jų teisę atsisakyti, ir tokia galimybė turi būti“, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio trečiadienį sakė ministras.

Anot jo, šią paslaugą atlikti atsisakantys medikai privalėtų iš anksto deklaruoti apie savo įsitikinimus ir pranešti pacientui, kur ir koks gydytojas tokią paslaugą suteiks.

Ministras pabrėžia, kad tokios įstatymų pataisos nereiškia ketinimų uždrausti abortus.

„Be abejonės, tokios paslaugos suteikimas, kadangi ji nėra draudžiama, ir nesiruošiama uždrausti, nebent būtų priimti atitinkami sprendimai įstatyminiai, tai tokia paslauga turėtų būti suteikiama, ir žmogui ji turėtų būti prieinama“, – teigė R.Šukys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius