Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 23

R. Žemaitaičio apkaltos komisija nutarė išklausyti daugiau ekspertų

Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio apkaltos komisijoje pradėjus dirbti opozicijos atstovams nutarta apklausti daugiau ekspertų, kad šie įvertintų parlamentaro pasisakymus apie žydus.

Išklausyti daugiau ekspertų pirmadienį per laikinosios tyrimo komisijos posėdį pasiūlė opozicinės Demokratų frakcijos atstovas Tomas Tomilinas.

„Nuojauta sako, kad norėtųsi dar bent kelių ekspertų išvadų, kad tai būtų kuo didesnis autoritetas, kuo didesnis legitimumas mūsų komisijos išvadai ir kad kuo mažiau interpretacijų galėtų tokie žmonės, kaip R. Žemaitaitis, pateikti, kad ši komisija kokia nors šališka ir kaip nors nusiteikusi iš anksto“, – sakė jis.

Anot Seimo nario, „turime reikalą su labai jautria tema ir turime išvengti klaidų“.

Anksčiau, kai komisijoje dirbo tik valdančiųjų atstovai, kaip ekspertai apklausti istorikai Alfonsas Eidintas, Nerijus Šepetys, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovai Greta Baltikauskaitė ir Martynas Jockus, generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

Jų teigimu, R. Žemaitaičio viešai socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbti teiginiai apie žydų veiksmus Palestinoje yra antisemitiniai, jie prieštarauja Konstitucijai ir negali būti laikomi saviraiškos laisve.

Apkaltos komisija pirmadienį neapsisprendė, kokius ekspertus papildomai apklaus.

Taip pat nutarta kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, kad šis pateiktų vertinimą, kaip elgtis komisijai, jei Seimo narys, kuriam inicijuojama apkalta, nesinaudoja Seimo statute numatyta teise būti išklausytam.

Apkaltos komisijos pirmininkas konservatorius Arūnas Valinskas teigė, kad R. Žemaitaitis į komisijos posėdžius kviestas visais įmanomais būdais – raštu, žodžiu, telefonu, laiškais, viešai ir personaliai, tačiau niekaip į kvietimus nereagavo.

„Jokios reakcijos nebuvo, viešoje erdvėje buvo pasakyta, kad R. Žemaitaitį reikėtų ne informuoti apie komisijos posėdį, o suderinti su juo laiką. Pratęsus komisijos darbą, paprašyta pateikti galimus laikus, kada jam būtų galimybė prisijungti prie mūsų komisijos darbo. Nesulaukėme jokio atsakymo ir apskritai jokios reakcijos“, – sakė A. Valinskas.

Nepaisant to, komisijos nariai nutarė R. Žemaitaitį informuoti apie kiekvieną būsimą posėdį ir nusiųsti pasijungimo nuoroda į jį.

Apkaltos komisija išvadą, ar yra pagrindas pradėti apkaltą R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pasisakymų, Seimui turi pateikti iki lapkričio 6 dienos.

Šios komisijos darbas buvo pratęstas beveik mėnesiu, nes joje iš pradžių atsisakę dalyvauti vėliau nutarė prisidėti opozicijos atstovai. Vieninteliai „valstiečiai“ atsisakė deleguoti savo narį į komisiją.

Apkaltą Mišrios Seimo narių grupės parlamentarui R. Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai. Rugsėjį visos opozicinės frakcijos atsisakė į tyrimo komisiją deleguoti savo narius, todėl joje dirbo tik konservatorių, liberalų ir Laisvės frakcijų atstovai.

Tačiau opozicijos atstovai nuomonę pakeitė po grupuotės „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį.

Komentuodamas šiuos įvykius R. Žemaitaitis savo „Facebook“ paskyroje paskelbė: „Įdomu, koks jausmas Izraelio žydams, kai juos dabar kaitina? Pirma, Azerbaidžanas meta lauk armėnus, dabar Izraeliui atėjo eilė? Dar gegužės mėnesį rašiau, kad tam tikrų Izraelio barbarų veiksmai Palestinoje sukels neapykantą jiems ir net visai tautai!“.

„Tuo metu ir dabar Lietuvos komikai mane antisemitu vadino, klausimas, ar dabar tie mūsų komikai mano įspėjimą ir dabar taip vertina. Lazda turi du galus, dabar Izraelio barbarai už Palestiniečių žudymus, kentėti turi“, – spalį rašė parlamentaras.

Apkaltos iniciatyva parengta anksčiau – rugsėjo viduryje.

Joje teigiama, kad R. Žemaitaičio vieši pasisakymai ir įrašai socialiniuose tinkluose yra antisemitiniai, kursto neapykantą.

Apkaltos tekste pateikiami tokie R. Žemaitaičio įrašai: „Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“ ir kiti.

Apkaltos iniciatorių vertinimu, sistemingai pasikartojančiais pasisakymais Seimo narys siekia skatinti smurtą, priešiškumą, pateisinti neapykantą prieš visą žydų tautą ir provokuoti visuomeninę bei tautinę nesantaiką, o tai nesuderinama su Konstitucija ir šalies interesais tarptautinių santykių srityje.

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Teisinį imunitetą turintis R. Žemaitaitis jame apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pats Seimo narys teigia, kad pagrindo jo apkaltai nėra, savo įrašų jis nelaiko antisemitiniais, o visus teiginius esą gali pagrįsti tarptautiniais dokumentais ar istoriniais šaltiniais.

VIDEO: T.Tomilinas apie galimą apkaltą R.Žemaitaičiui: „Turime reikalą su labai jautria tema ir turime išvengti klaidų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius