Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 03 19

R.Karbauskis: norėtume, kad žmonės atskirtų mūsų partiją nuo K.Prunskienės

Valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia apgailestaujantis, kad atsinaujinantys svarstymai dėl buvusios partijos lyderės Kazimiros Prunskienės galimo bendradarbiavimo su sovietų saugumu „velkasi šleifu“ ir paskui partiją.
R.Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

R.Karbauskis teigė nesiimąs vertinti Liustracijos komisijos ketvirtadienį paskelbtos išvados ir šios komisijos pirmininko Algimanto Urmono reikštų įsitikinimų, jog K.Prunskienė tikrai bendradarbiavo su KGB.

Žiniasklaida iki šiol mano, kad K.Prunskienė liko labai svarbus asmuo. Supraskite, kad ji šiuo metu tėra eilinė partijos narė, – aiškina Ramūnas Karbauskis.Tačiau LVLS vadovas teigė norįs, kad „ši istorija kada nors pagaliau pasibaigtų“. R.Karbauskis pabrėžė, jog K.Prunskienė po vasario pabaigoje vykusio LVLS suvažiavimo liko eiline partijos nare, o žiniasklaida esą iki šiol pervertina jos vaidmenį LVLS.

„Žiniasklaida iki šiol mano, kad K.Prunskienė liko labai svarbus asmuo. Supraskite, kad ji šiuo metu tėra eilinė partijos narė, ji net nėra valdybos narė, ji viena iš 70 partijos tarybos narių“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Karbauskis.

R.Karbauskis vasario pabaigoje LVLS suvažiavime buvo išrinktas šios partijos pirmininku.

Jis teigė linkęs tikėti K.Prunskiene, neigiančia savo ryšius su KGB, tačiau neprieštaraujantis, kad teismas galutinai atsakytų į visus iškylančius klausimus. Anot R.Karbauskio, tol, kol nėra priimtų naujų teisinių sprendimų, partija nesiims svarstyti K.Prunskienės narystės stabdymo ar pašalinimo.

„Aš apgailestauju, kad visa tai vyksta ir niekaip nesibaigia vienu ar kitu būdu. Aš nežinau tos situacijos ir kas yra teisus, visų peripetijų nelabai žinau. Bet norisi, kad visa tai pasibaigtų, nes tas įvaizdis, kuris formuojamas K.Prunskienės, neigiamai veikia LVLS įvaizdį jau ilgą laiką. Partija nėra verta tokio siejimo su jos asmenybe. Partijoje daug žmonių, kurie niekuo nėra susitepę (...) K.Prunskienė šiandien nėra tas žmogus, už kurio žodžius, buvusius ar dabartinius poelgius mes turėtume atsakyti. Mes norėtume, kad žmonės pradėtų atskirti partiją nuo K.Prunskienės“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pati K.Prunskienė ketvirtadienį kalbėdama BNS teigė sulaukianti nemažo LVLS narių palaikymo, ypač renkant parašus dėl jos dalyvavimo prezidento rinkimuose.

Noriu pasidžiaugti, kad valstiečiai liaudininkai, nepaisydami, kad aš einu kaip nepriklausoma kandidatė, pritarė idėjai remti mane, – džiaugiasi Kazimira Prunskienė.„Beje, noriu pasidžiaugti, kad valstiečiai liaudininkai, nepaisydami, kad aš einu kaip nepriklausoma kandidatė, nors kai kuris iš jų dėl to man ir papriekaištavo, kad galėjau laukti jų iškėlimo, jie pritarė idėjai remti mane. Tiek renkant parašus jie tai daro, tiek padės toliau ir sutelkiant stebėtojus, ir agitacijos laikotarpiu. Žinoma remsiuosi ir visuomeninėmis organizacijomis, ir nepriklausomais asmenimis, todėl, kad į prezidentus kandidatuojant, nemanyčiau, kad dera remtis tik viena partija ir tuo būdu save daugiau mažiau susaistyti“, – sakė K.Prunskienė.

Liustracijos komisija ketvirtadienį paskelbė prašysianti teismo atnaujinti K.Prunskienės galimo bendradarbiavimo su sovietų saugumu bylą. Komisija taip pat nutarė kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kad ši įvertintų Vilniaus apygardos teismo buvusio teisėjo dabar Seimo nario Konstanto Ramelio ir teisėjo Giedriaus Baziulio elgesį. Pasak komisijos pirmininko Algimanto Urmono, 300 proc. užtenka įrodymų teismui priimti sprendimą, kad K.Prunskienė bendradarbiavo su KGB.

Vilniaus apygardos teismas 2003 metų pavasarį paskelbė, jog nėra įrodymų, kad K.Prunskienė slapta bendradarbiavo su KGB.

Jis pakeitė 1992 m. rugsėjo 14 d. Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų kolegijos sprendimą, kad K.Prunskienė sąmoningai bendradarbiavo su KGB.

Pati K.Prunskienė kategoriškai neigia bendradarbiavusi su sovietų saugumu. Į prezidentus kandidatuojanti politikė šią savaitę išplatino viešą kreipimąsi į Vilniaus apygardos teismą, prašydama paviešinti jos bylą.

K.Prunskienė ketvirtadienį pareiškė skųsianti Liustracijos komisiją teismui dėl šmeižto ir, be kita ko, reikalausianti ir materialinės žalos atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius