-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 21

Rasa Juknevičienė: dabartinę misiją Afganistano Goro provincijoje ketinama baigti 2013 metais

Dabartinę Lietuvos karių misiją Afganistano Goro provincijoje ketinama baigti 2013 metais, trečiadienį pareiškė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.
Šaudymo pratybos Goro provincijoje
Šaudymo pratybos Goro provincijoje / PAG-13/KAM nuotr.

„2013 metai yra reali riba, kada galima būtų galvoti, jog mes būsime garbingai ir kokybiškai pabaigę tą darbą, kuris buvo pradėtas 2005-aisiais“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė R.Juknevičienė.

Ministrė Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komiteto nariams uždarame posėdyje pristatė, kaip planuojama perduoti atsakomybę už saugumą Gore vietos pajėgoms.

„Tam yra sudaromi planai, tam yra rengiami žmonės, ypatingą dėmesį dabar kreipiame jų kariuomenės rengimui. Šie planai yra suderinti su NATO, mes esame sudėtinė NATO dalis toje misijoje ir šiandien komitete toks planas buvo ir pristatytas“, – sakė ministrė.

Vis dėlto ji pažymėjo, kad visa Goro provincija dar nėra įtraukta tarp tų Afganistano regionų, kuriuose vyksta atsakomybės perdavimo procesas. Kol kas į šį procesą yra įtraukta tik Goro sostinė Čagčaranas. Ministrė neįvardijo konkretaus mėnesio, kada Lietuvos kariai gali trauktis iš Goro 2013 metais.

„Aš šiandien nenorėčiau prisirišti prie konkretaus mėnesio, labai daug nulems aplinkybės. Mes dar iki šiol nežinome, ar tikrai trečiojoje bangoje kitų metų pavasarį likusi Goro provincija bus paskelbta. Tai yra pats svarbiausias kriterijus, nuo kurio priklausys ir tolimesni mūsų planai“, – aiškino R.Juknevičienė.

KAM vadovė pridūrė, kad Lietuvos karių pasitraukimas iš Goro nereiškia, jog šalies kariškiai visiškai pasitrauks iš Afganistano. Lietuvos specialiosios pajėgos ar sraigtasparnių instruktoriai tarnauja ne Goro provincijoje, o Afganistano pietuose – Kandaharo ir Zabulo provincijose.

„Jau ne kartą sakėme, kad Afganistane mes esame ne tik Goro provincijoje, Afganistane mes esame ir su savo spec.pajėgomis, mes taip pradėjome mokymo misiją. Tai priklausys nuo mūsų sprendimų NATO Čikagos viršūnių susitikime, nuo bendrų NATO sprendimų. Kol kas NATO sprendimai yra labai aiškūs – 2014 metais, kuomet baigiasi koviniai veiksmai, tačiau NATO lieka ten mokyti jų vietos pajėgas. (...) Nenoriu spėlioti, bet, man atrodo, tai dar keletą metų užtruks“, – kalbėjo R.Juknevičienė.

Teigiama, jog sunkiausia Lietuvos karių pasitraukimo iš Goro dalis yra logistika.

Lietuvos vadovaujama provincijos atkūrimo grupė Gore veikia nuo 2005 metų. Šiuo metu šioje provincijoje tarnauja apie 150 Lietuvos karių. Dar apie 100 dislokuoti kituose Afganistano rajonuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius