-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 04

Rinkimai Kaune: po V.Matijošaičio pergalės iš opozicijos liko tik skutai

Kauno politinis paveikslas kaip niekad aiškus – mieste netrukus šeimininkaus meras Visvaldas Matijošaitis su visuomeniniu rinkimų komitetu (VRK) „Vieningas Kaunas“, gavusiu net 32 mandatus. TS-LKD lūkesčiai nepasiteisino – jiems atiteko vos 8 vietos. Kitos partijos ir komitetai liko be nieko. „Rezultatai yra gana kuklūs, turbūt visi tikėjomės geresnių“, – 15min teigė Kauno konservatorių lyderė Jurgita Šiugždinienė, sutriuškinta V.Matijošaičio ir tiesioginiuose mero rinkimuose. Politinė Kauno rajono situacija liko nepakitusi – savivaldoje lyderiauja LSDP.
Visvaldą Matijošaitį pasveikino bendražygiai
Visvaldą Matijošaitį pasveikino bendražygiai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Mero V.Matijošaičio pergalė šiuose rinkimuose nebuvo netikėta. Vos pasirodžius pirmiesiems rezultatams tapo akivaizdu, kas 2019-2023 metais vadovaus miestui. Savivaldybės taryboje gyventojams atstovauja 41 narys. Šįryt, baigus skaičiuoti balsus, paaiškėjo, kad dauguma mandatų, net 32, atiteko VRK „Vieningam Kaunui“. Už V.Matijošaitį balsavo 79,59 procentai rinkėjų. 15min primena, kad 2015 metais V.Matijošaičio suburtas komitetas iškovojo 17 vietų taryboje.

Per šiuos keturis metus gerokai susilpnėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pozicijos. 2015 metais konservatoriai gavo 13 vietų savivaldybės taryboje, o V.Matijošaičio ir buvusio miesto mero Andriaus Kupčinsko kova persikėlė į antrą turą. 2019 metų merų rinkimuose iškelta kandidatė Jurgita Šiugždinienė nepateisino partijos lūkesčių ir surinko vos 12,68 procentų balsų.

Sąraše sudarę ir nemažai lėšų skyrę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatai nesugebėjo iškovoti nė vieno mandato.

VIDEO: J.Šiugždinienė: aš tikėjau, kad galiu konkuruoti su meru

Paklausta, kaip įsivaizduoja šios kadencijos darbą opozicijoje, 15min ji teigė: „Tai nėra labai gerai Kauno demokratijai, bet dirbsime ir toliau – būsime konstruktyvi opozicija. Ateinantys metai, žinoma, bus sunkūs, bet nenukabiname nosies ir žiūrime į ateitį. Aišku, analizuosime situaciją, yra apie ką pagalvoti.“

Nesakyčiau, kad nuvylė, bet rezultatai yra gana kuklūs, turbūt visi tikėjomės geresnių.

„Nesakyčiau, kad nuvylė, bet rezultatai yra gana kuklūs, turbūt visi tikėjomės geresnių“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Pašnekovė taip pat pridūrė: „tikrai sunkios konkurencijos sąlygomis mes išlikome vienintele alternatyva Vieningam Kaunui. Galvojame apie ateiti, komandos stiprinimą, galimybes aiškiau ir stipriau komunikuoti mūsų žinutes kauniečiams. Mūsų prioritetais lieka – ambicinga Kauno kaip technologijų centro vizija, dėmesys švietimui, kultūrai ir patogiam gyvenimui ne tik miesto centre.“

Sėkmė šiuose rinkimuose nusisuko ir nuo Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio. Iki šiol turėję savo vicemerą ir 4 vietas savivaldybės taryboje, šįkart liberalai liko tuščiomis rankomis. Simonas Kairys, partijos kandidatas į merus tegavo 2,41 procentą balsų, pasitikėjimą juo išreiškė kiek daugiau, negu 3000 kauniečių. Dar prasčiau pasirodė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – Gintarą Černiauską palaikė vos 1500 rinkėjų.

Nėra grėsmės demokratijai

Pasak politologo Algio Krupavičiaus, būtų kvaila kalbėti apie vienvaldystę Kauno mieste. Anot jo, tokios išvados grįstos neišmanymu.

15min pašnekovas pateikė pavyzdį: „Aišku, gali ilgainiui vienos partijos dominavimas peraugti į kažkokias problemas, bet, pavyzdžiui, Švedijoje, valdžioje 60 metų praktiškai viena partija – socialdemokratai. Švedija nuo to netapo mažiau demokratiška. Ir Lietuvoje rastume panašių savivaldybių. Ta pati Ignalina – valstiečiai žalieji 25 metus valdo, bet ar kas nors kritikuoja, kad LVŽS uzurpavo valdžią?“

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algis Krupavičius
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Algis Krupavičius

Jo teigimu, V.Matijošaičio pergalė abejonių nekėlė, o štai VRK „Vieningo Kauno“ rezultatai šiek tiek nustebino.

VIDEO: V.Matijošaitis jau švenčia pergalę: „Mūsų komanda kauniečių nenuvils“

„Buvo intriga – ar gaus daugumą mandatų. Visi lūkesčiai buvo gerokai viršyti. Kaune tebesitęsia konservatorių agonija, nes 8 mandatai, žvelgiant istoriškai, gali būti vienas iš blogiausių pasirodymų. Nuo žemės paviršiaus tas cunamis nunešė socialdemokratus ir Liberalų sąjūdį. Kitos partijos pavyzdžiui „Tvarka ir teisingumas“ ar Darbo partija, Kaune niekada nebuvo labai stiprūs konkurentai“, – 15min paaiškino A.Krupavičius.

15min primena, kad 2015 metais didžiausią kiekį,17 mandatų, iškovojo VRK „Vieningas Kaunas“. Kiek mažiau, 13 vietų taryboje atiteko TS-LKD partijai. Liberalai ir socdemai pasidalijo po lygiai – gavo 4 mandatus. Miestiečiams ligšiolinėj taryboj taip pat atstovavo trys VRK „Kaunas – kitokia Lietuva“ nariai.

Rinkėjai V.Matijošaičio sūnus iškėlė į viršų

Su „Vieningo Kauno“ vėliava į savivaldybės tarybą pateko: Saulius Vilius Bartaška, Ramunė Bičkauskienė, Inga Juodeškienė, Mantas Jurgutis, Jūratė Elena Norvaišienė, Karolis Stirbys, Rasa Šnapštienė, Visvaldas Varžinskas, Donatas Večerskis, Ingrida Visockienė, Benjaminas Želvys.

Nuo šiol prie miesto valdymo prisidės ir antrasis V.Matijošaičio sūnus, UAB „Vičiūnų grupės“ generalinis direktorius Šarūnas Matijošaitis, taigi savivaldoje kauniečiai matys net tris Matijošaičius. Beje, rinkėjai V.Matijošaičio sūnų Dainių reitinguodami kandidatus iš 8 pozicijos pakėlė į antrą. O Š.Matijošaitis iš 10-os pakilo į 5-ą.

Į tarybą pateko 18 naujų narių, kurių dauguma – politikos naujokai. Tarp jų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos narys Saulius Kavaliauskas, odontologė Ingrida Lapėnaitė-Krasnickė, Kauno valstybinio muzikinio teatro pavaduotojas kultūrai ir bendriems reikalams Rimantas Lekavičius.

Matysime ir daugiau naujų veidų: programuotoją Viktoriją Mačiūnę, teisininką Rosvydą Marcinkevičių, informatikos mokslų daktarą Kęstutį Morkūną, UAB „Gerovė“ direktorių Jaunių Ramošką, filologę Rugilę Rukštėnaitę. Į politiką patraukė ir UAB „Vičiūnų grupės“ ekonomikos vadovas Mindaugas Šimkus, VŠI „Sporto spalvos“ vadovas Vilius Vaitkevičius, klientų aptarnavimo specialistas Tomas Žebuolis, UAB „SDG“ vadovė Karolina Žekaitė.

Savivaldybės taryboje vietas iškovojo ir V.Matijošaičio visuomeninis patarėjas, advokatas Konstantinas Pesenka, taip pat patarėjas Simas Sirtautas ir savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas. Užimtumo tarnybos prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Ligita Valalytė taip pat prisidės prie miesto valdymo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ligita Valalytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ligita Valalytė

Tėvynės sąjungai-krikščionims demokratams Kauno miesto savivaldybės taryboje, atstovaus Edita Gudišauskienė, buvusio miesto mero Andriaus Kupčinsko tėvas Rytas Kupčinskas, Lietuvos sporto universiteto mokslinių tyrimų plėtros vadovas Vitas Lendraitis, VŠĮ „Politinės iniciatyvos“ direktorius Paulius Lukševičius, dirigentas Petras Bingelis, ekonomistas Jonas Koryzna, Vygantas Gudėnas ir mero rinkimus pralaimėjusi J.Šiugždinienė.

Rajone pokyčių nebus

Paskelbus savivaldybių tarybų ir merų rinkimų rezultatus paaiškėjo, kad politinis Kauno rajono paveikslas artimiausiu metu nesikeis.

Socialdemokratas Valerijus Makūnas gavo 59,72 procentus balsų, už jį balsavo beveik 20 tūkstančių gyventojų. Antroje vietoje liko konservatorius Justinas Urbanavičius, surinkęs 19,59 procentų balsų.

Kėdes savivaldybės taryboje pasidalijo kelios politinės jėgos. LSDP iškovojo 15 mandatų. Prie miesto valdymo prisidės buvusi tarybos narė, mero patarėja Violeta Boreikienė, Kauno rajono Samylų kultūros centro režisierė Laima Kalėdaitė, Raudondvario gimnazijos direktorės pavaduotojas ugdymui Algirdas Navickas ir mero V.Makūno anūkų motina Evelina Valskytė. Prie socialdemokratų komandos taryboje prisijungė ir kelios mokytojos: Rasa Kazakevičienė ir Irena Marcinkevičienė.

2019-2023 Kauno rajono savivaldybėje gyventojus atstovaus 7 konservatoriai, 1 liberalas ir 3 „valstiečiai“.

Socialdemokratai, su V.Makūnu priešakyje, atkartojo 2015 metų savivaldos rinkimų pergalę ir mero postą iškovojo jau pirmame ture. 15min primena, kad anąsyk LSDP gavo 14 mandatų. Likusias 12 vietų taryboje dalijosi kitos politinės jėgos: TS-LKD iškovojo 5, liberalai 3, darbo partija ir „valstiečiai“ – po dvi vietas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius