Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 10 09 /23:34

Rinkimų detektyvas: rezultatai seniai buvo, bet jų nebuvo įmanoma paskelbti

15min iš šaltinių Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) gavo pirminius balsavimo duomenis. Tačiau oficialių rezultatų nėra net po 23 valandos, nors nemažai balsų jau suskaičiuota. VRK vadovas Zenonas Vaigauskas pagaliau paaiškino, kodėl nėra duomenų. Likus dešimčiai minučių iki vidurnakčio duomenys pagaliau pradėjo eiti.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nors daugelis rinkimus apžvelgiančių žurnalistų ir juos komentuojančių politikų gūžčioja pečiais, kodėl net prieš 23 val. vis dar nėra pirminių balsavimo duomenų, 15min juos jau gavo.

Visur pirmavo Pankas Pankauskas

Prieš pat 23 val. VRK tinklalapyje pagaliau pasirodė pirmieji rezultatai. Tačiau ne gerai matomoje vietoje, o VRK partnerių sukurtame žemėlapyje. Žemėlapis stringa, todėl rezultatus sužinoti sudėtinga. Be to, žemėlapyje pateikiama klaidinga informacija – kandidatas Pankas Pankauskas laimi visose rinkimų apygardose.

Suskaičiavus 95 tūkst. balsų pirmauja LVŽS. Ji surinko 25 tūkst. balsų. 14 tūkst. balsų surinko Lietuvos socialdemokratų partija. 13 tūkst. balsų surinko Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionių demokratų partija.

Nors pirminiai rezultatai jau žinomi, VRK delsia juos skelbti. 15min šaltinių duomenimis, leidimą skelbti rezultatus turi duoti VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tačiau to jis kol kas nedaro. Delsimo priežastys nėra žinomos. Su Z.Vaigausku nepavyko susisiekti, jo telefonas nuolatos užimtas.

Negalėjo paskelbti duomenų internete

23 val. 15 min. Z.Vaigauskas surengė trumpą spaudos konferenciją, kurioje paskelbė, kad nemažai balsų jau yra suskaičiuota, tačiau jų neįmanoma paskelbti dėl to, jog naujus VRK interneto puslapius, kuriuose turi būti skelbiami duomenys, sukūrusi bendrovė ne taip, kaip tikėtasi, atliko savo darbą. Z.Vaigauskas tikisi, kad duomenys netrukus bus.

Artėjant vidurnakčiui Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) dar nepradėjo skelbti rinkimų rezultatų dėl IT sistemą prižiūrinčios bendrovės kaltės, BNS sakė VRK narė Živilė Verbylaitė.

„Mūsų apylinkių komisijos jau suskaičiavo rezultatus, aš matau pirminius protokolus, bet kai reikia sudėti tuos rezultatus, išeina daug aritmetinių klaidų“, – teigė VRK narė.

Ji tvirtino nežinanti, kada rezultatai bus pradėti skelbti.

Z.Vaigauskas prieš balsavimą tikino, kad naujoji sistema yra išbandyta, testuota ir veiks be priekaištų.

Tačiau sekmadienio vakarą LRT televizijai Z.Vaigauskas teigė nesuprantąs, kas nutiko šiai kompanijai, kad ji nesugeba padaryti elementarių darbų, kažkodėl paliko juos rinkimų nakčiai, elgiasi nekorektiškai ir griauna rinkimų komisijos autoritetą.

Likus dešimčiai minučių iki vidurnakčio duomenys pagaliau pradėjo eiti.

Skandalingas konkursas

15min rašė, kad rinkimų dieną stringa VRK rinkimų sistema, todėl ne visiems rinkėjams leidžiama balsuoti, jei jie atėjo be rinkėjų kortelės.

VRK sistemos pirkimas virto skandalu, kuris buvo aprašytas ir 15min. Konkursą laimėjo bendrovė „iTree Lietuva“. Pasirašyta 4 metų sutartis. Naujoji sistema kainavo 5 mln. eurų. Pirmi metai turėjo būti skirti sistemos gamybai ir dar treji metai sistemos palaikymui. Tai reiškia, kad, be šių rinkimų, bendrovė dar rūpinsis Europos Parlamento, Savivaldybių ir Prezidento rinkimais. Ši bendrovė taip pat darė ir rinkėjo puslapį.

Valstiečių ir žaliųjų lyderiai piktinasi

Pasak Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovo Ramūno Karbauskio, keista, kad per dvi valandas Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nespėjo pateikti jokių duomenų ir tenka gaudyti gandus iš stebėtojų.

„Gal jie bando pateikti kompleksinius duomenis. Norėtųsi žinoti, bet kol kas jų nėra“, – kalbėjo R.Karbauskis.

S.Skvernelis taip pat piktinosi VRK darbu.

„Aš manau, kad visas vertinimas buvo nuoseklus rinkimų kampanijos metu. Jūs patys matėte, nereikia man priminti, kaip vertino ir ribojo galimybes žiniasklaidos, kandidatų. Tai, kas vyksta, yra viso to kulminacija“, – sakė S.Skvernelis, teigdamas, kad rezultatų niekada nereikėjo laukti taip ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius