-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 13

Rinkos reguliavimo agentūra sviesto saugojimo paslaugą bandė pirkti už 4,25 mln. eurų

Skandalais dėl taškymosi pinigais pagarsėjusi Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo tarnyba (ŽŪMPRRA) ir vėl lipa ant to paties grėblio. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) šiomis dienomis pareikalavo nutraukti intervencinio sviesto sandėliavimo paslaugų pirkimą, kurio vertė – 4,25 mln. eurų. Agentūros atstovai aiškina, kad nėra ko triukšmauti – šių pinigų išleisti ir taip neketino.
Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra
Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rinkos reguliavimo agentūra yra atsakinga už ES pinigais remiamą projektą – intervencinius maisto produktų pirkimus.

Jų prireikia kritus kai kurių produktų kainoms: tada ES lėšomis iš mūsų šalies gamintojų superkami pieno milteliai, sviestas, miežiai, kviečiai, jautiena, o vėliau ieškoma, kam juos parduoti. Tai yra vienas būdų apsaugoti ūkininkus nuo didelių nuostolių.

Tačiau konkursą įvertinusi VPT jame aptiko tiek pažeidimų, kad pareikalavo nutraukti pirkimą.

ŽŪMPRRA taip pat turi užsitikrinti, kad, prireikus pirkti sviestą ar kitus produktus, bus kur juos laikyti.

Supaprastintą atvirą konkursą sviesto saugojimui ŽŪMPRRA paskelbė kovo mėnesį. Tuo metu jau buvo įsisiūbavęs skandalas dėl išpūstomis kainomis perkamo maisto varguoliams, tačiau tai Agentūros neatgrasė nuo dar vieno keisto pirkimo.

Sviesto saugojimo konkurse dalyvavo dvi įmonės – „Terminal LT“ ir „Vitransa“. Atplėšus vokus su pasiūlymais, Agentūros specialistai nusprendė, kad konkurse pirmoji – „Vitransa“ ir jau rengėsi sudaryti preliminarias sutartis vieneriems metams, o po jų – pagrindines sutartis trejiems.

Laimėtoja paskelbė ne tą bendrovę

Tačiau pirkimo dokumentus įvertinusi VPT juose aptiko tiek pažeidimų, kad pareikalavo nutraukti pirkimą.

Visų pirma tarnybai užkliuvo, kad vertindama pasiūlymus ŽŪMPRRA nesilaikė savo pačios nustatytos tvarkos ir laimėtoju paskelbė ne tą bendrovę, nes „Terminal LT“ siūloma kaina buvo mažesnė.

123rf.com nuotr. /Sviestas
123rf.com nuotr. /Sviestas

VPT specialistai nustatė, kad ŽŪMPRRA pateikė formulę paslaugos kainai apskaičiuoti, pagal kurią susumavo 4 rūšių paslaugų įkainius, nepaisant to, kad paslaugų kiekiai sutarties vykdymo metu bus skirtingi.

Anot VPT, taip ŽŪMPRRA sudarė sąlygas tiekėjams manipuliuoti siūlomomis kainomis.

Pagal viešųjų pirkimų tvarką, po vokų atplėšimo bendrovės pagal patraukliausius pasiūlymus sustatomos į eilę ir su jais pasirašomos preliminarios sutartys.

Vėliau, prireikus paslaugos, vykdomi varžymaisi, kurių metu su bendrovėmis deramasi dėl geriausių paslaugų kainų ir tik tada pasirašoma pagrindinė sutartis. Tokia galimybė ŽŪMPRRA paskelbtame sviesto saugojimo konkurse nebuvo numatyta.

O sutarties kaina apskritai atimanti žadą – 4,25 mln. eurų.

Pagal ŽŪMPRRA parengtus konkurso dokumentus apskritai neaišku, kiek sviesto ji pasirengusi laikyti.

Konkurso skelbime buvo nurodytas kiekis – 2000 tonų, tuo metu techninėje specifikacijoje – jau 5000 tonų. O sutarties kaina apskritai atimanti žadą – 4,25 mln. eurų.

2014 metų pabaigoje Agentūra jau buvo skelbusi sviesto laikymo konkursą, kurį laimėjo bendrovė „Sanitex“. Tuo metu buvo sudaryta preliminari sutartis trejiems metams dėl 1000 tonų sviesto laikymo už beveik 418,8 tūkst. eurų, tai – gerokai mažiau, nei ketinama sumokėti dabar.

Iš kur tokia kaina?

ŽŪMPRRA laikinasis direktorius Artūras Bagotyrius 15min teigė, kad nerimauti nėra ko – „Sanitex“ nebuvo sumokėta nė cento, nes niekas iš ūkininkų nepateikė prašymo pirkti sviestą, tad, jo sandėliuoti apskritai nereikėjo.

Po preliminarios sutarties pasirašymo pagrindinė sutartis su „Sanitex“, anot A.Bagotyriaus, nesudaryta.

„Tačiau Agentūra, esant poreikiui, turi būti pasiruošusi vykdyti priemonę. Mokėjimai vykdomi tik už faktiškai saugomą sviesto kiekį, jeigu sandėlyje saugomo sviesto nėra – jokie mokėjimai nevykdomi“, – paaiškino jis.

Mokėjimai vykdomi tik už faktiškai saugomą sviesto kiekį, jeigu sandėlyje saugomo sviesto nėra – jokie mokėjimai nevykdomi.

ŽŪMPRRA laikinasis vadovas aiškino, kad pasibaigus preliminarios sutarties su „Sanitex“ galiojimui, Agentūrai reikia užsitikrinti, kad, prireikus, sviestą bus kur saugoti, todėl buvo paskelbtas naujas pirkimas.

Paklaustas, kodėl šį kartą paslaugą ketinama pirkti milžiniška kaina, A.Bagotyrius priminė, kad VPT nurodymu pirkimas yra nutrauktas ir sutartys nebus pasirašomos, bet artimiausiu metu bus skelbiamas naujas konkursas.

ŽŪMPRRA vadovas teigė sudaręs naują Agentūros Viešųjų pirkimų komisiją, kuriai pirmininkauja naujai priimtas teisininkas, joje taip pat dirba naujai priimta viešųjų pirkimų specialistė.

„Naujai sudaryta viešųjų pirkimų komisija, vykdydama pirkimą, atsižvelgs į VPT pateiktas pastabas ir užtikrins, kad būtų laikomasi teisės aktų reikalavimų, kurie nustato viešųjų pirkimų vykdymo tvarką“, – pabrėžė jis.

A.Bagotyrius teigė, kad tai, ar prireiks saugoti sviestą, priklausys nuo pieno produktų kainų rinkoje, todėl su laimėtojais bus sudarytos tik preliminarios sutartys ir tik po to, prireikus, bus pasirašomos pagrindinės sutartys.

„Tokia tvarka numatyta siekiant, kad bet kuriuo metu atsiradus poreikiui Agentūra būtų pasiruošusi vykdyti intervencinį sviesto pirkimą ir nereikėtų gaišti laiko viešųjų pirkimų vykdymui“, – teigė jis.

Kilus skandalui po 15min straipsnių apie ŽŪMPRRA vykdytą maisto labiausiai skurstantiems asmenims pirkimą, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė yra sakiusi, kad rengiamasi šią agentūrą likviduoti nuo 2017 metų.

Sudaryta komisija iki liepos mėnesio turi nuspręsti, kurioms institucijoms išdalinti Agentūros veiklas.

Jau dabar aišku, kad maisto vargšams agentūra nebepirks. Už pirkimuose padarytus pažeidimus ES lėšas administruojanti Europos socialinio fondo agentūra yra pareikalavusi grąžinti 332 tūkst. eurų. Maistą vargšams toliau pirks pati ESFA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius