-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 19

Romainių bendruomenė pasiekė pergalę

Išvengti didžiulio prekybos centro kaimynystės siekiančios Romainių mikrorajono bendruomenės argumentai įtikino Kauno miesto politikus.
Buvusios degalinės griuvėsius įsigiję verslininkai, šiame sklype planavęs statyti 1 tūkst. kv. m. ploto prekybos centrą, susidūrė su nuožmiu vietinių gyventojų pasipriešinimu.
Buvusios degalinės griuvėsius įsigiję verslininkai, šiame sklype planavęs statyti 1 tūkst. kv.m prekybos centrą, susidūrė su nuožmiu vietos gyventojų pasipriešinimu. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Bendruomenė

Romainiuose esančioje Medekšinės gatvėje stūksojusius buvusios degalinės griuvėsius įsigijusi ir šį  žemės sklypą iš valstybės išsinuomojusi bendrovė „Ladavas“ čia ketino statyti 60 m ilgio ir 8,5 m aukščio prekybos centrą. Verslininkų planų išsigandę romainiškiai į pagalbą pasitelkė teisininkus, ir bandė pasiekti, jog spragų turintis sklypo detalusis planas nebūtų patvirtintas. Vis dėlto bendrovė „Ladavas“ parengė visus reikalavimus atitinkantį detalųjį planą ir iki prekybos centro statybų pradžios trūko tik teigiamo Kauno politikų sprendimo.

Įsiklausė į argumentus

„Jei šiame sklype bus pastatytas prekybos centras, pablogės aplinkinių gyventojų gyvenimo sąlygos: kils triukšmas, bus teršiama gamta, nuvertės turtas. Naujo prekybos centro statyba gali sužlugdyti smulkiojo ir vidutinio verslo atstovus, sudarkyti prestižinį Romainių gyvenvietės įvaizdį, ramybę ir išskirtinumą“, – per tarybos posėdį prieš balsuojant dėl detaliojo plano tvirtinimo politikams savo poziciją aiškino Romainių bendruomenės atstovai.

Greičiausiai įmonė tarybos sprendimą skųs teismui. Ir labai daug tikimybės, kad verslininkai bylą laimės, – sakė A.Kupčinskas.

Nors verslininkų parengti teritorijos planavimo dokumentai atitiko visus reikalavimus, politikai, įsiklausę į romainiškių argumentus, detaliojo plano nepatvirtino ir taip užkirto kelią prekybos centro statyboms.

„Tarybos nariai bandė atsižvelgti į bendruomenės nuomonę. Formaliai visus teisės aktus detalusis planas atitiko ir priekaištų jam turbūt negalėtų pasakyti nė vienas specialistas – jis turėjo būti tvirtinamas. Tačiau bendruomenė surinko kelis šimtus parašų ir tarybos narių dauguma labiau kreipė dėmesį į jų nuomonę“, – politikų sprendimą komentavo meras Andrius Kupčinskas.

Kreipęsi į teismą gali laimėti

Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Vasilijus Popovas tarybos narius dar prieš balsavimą įspėjo, jog nepatvirtinus tinkamai parengto detaliojo plano, verslininkai savo interesus veikiausiai gins teisme. „15min“ žiniomis, šiuo Kauno tarybos sprendimu pasipiktinę bendrovės „Ladavas“ atstovai būtent taip ir ketina elgtis.

„Greičiausiai įmonė tarybos sprendimą skųs teismui. Ir labai didelė tikimybė, kad verslininkai bylą laimės. Ir greičiausiai prašys, kad bendruomenė kompensuotų jų patirtus nuostolius, – tokiu šios istorijos scenarijumi neabejojo ir A.Kupčinskas. – Analogiška situacija yra buvusi Pašilės gatvėje, kur gyvenu. Bendruomenė labai prieštaravo parduotuvės „Šilas“ statyboms. Šioje vietoje teko ir man truputį įsikišti. Buvo rastas kompromisas. „Šilo“ savininkai už savas lėšas Pašilės ir Dujotiekio gatvių sankirtoje įrengė žiedą ir taip savotiškai amortizavo bei kompensavo gyventojų nepatogumus. O žmonės su ta mintimi susitaikė. Romainių atveju taip pat galėjo abi pusės paieškoti ir rasti kompromisą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius