Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 08 05

Romas Švedas: arbitražo prieš „Gazprom“ idėjos neatsisakoma

Nepaisydama Viešųjų pirkimų tarnybos stabdžių, Energetikos ministerija neatsisako arbitražo idėjos prieš vienintelį dujų tiekėją Lietuvai – Rusijos dujų milžiną „Gazprom“.
„Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą.
Lietuva nekeis principinių energetikos politikos nuostatų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Lietuva nekeis principinių energetikos politikos nuostatų kurdama konkurencinę aplinką gamtinių dujų sektoriuje, ir jeigu dėl to reikės bylinėtis – nesitrauksime, bylinėsimės visuose teismuose ir arbitražuose“, – dienraščiui „Verslo žinios“ sakė energetikos viceministras Romas Švedas.

Praėjusią savaitę Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė stabdanti Energetikos ministerijos paskelbtą konkursą dėl teisinių paslaugų pirkimo – ketinta sudaryti teisinių paslaugų sutartį su konkursą laimėjusia teisininkų kontora ketindama bylinėtis su „Gazprom“.

Viešųjų pirkimų tarnybos išvadose, tarp kitų, yra nurodoma, kad konkurso sąlygas apskundusi advokatų profesinė bendrija „Nordia Baublys & Partners“ tvirtina, kad konkuruojanti advokatų kontora „Lawin Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai“ kartu su švedų „Manheimer Swartling“ konkurse gali įgyti konkurencinį pranašumą, nes jau yra atstovavę Lietuvai sprendžiant ginčus su „Gazprom“. Esą Lietuvos ir Europos teismai, nagrinėję panašaus pobūdžio ginčus, yra skelbę, kad „tiekėjo įgyta patirtis negali iškraipyti konkurencijos ir toks tiekėjas neįgyja nepagrįsto pranašumo“.

„Manheimer Swartling“ kartu su Lietuvos partneriais teismuose yra ne tik atstovavę Energetikos ministerijos interesams prieš „Gazprom“. Švedų advokatai, taip pat „Squire Sanders & Dempsey“ teisininkų kontora iš JAV porą metų Stokholmo arbitraže bylinėjosi su rusų dujų koncernu atstovaudama italų energetikos kompanijai „Edison“, kuri prieš „Gazprom“ byloje arbitražas taip ir nepriėmė galutinio sprendimo, prieš pusantros savaitės italų kompanija paskelbė, kad jai pavyko perrašyti ilgalaikę rusiškų dujų tiekimo sutartį sau palankesnėmis sąlygomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius