-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 20 /16:05

Romų samdyti narkomanai viso darbo nepadarė, tačiau nelegalių statinių buldozeris nelies

Antradienį Vilniaus tabore turėjo būti pradėti griauti nelegalūs statiniai. Dalį griovimo darbų išvakarėse ėmėsi romai ir jų vadovaujami narkomanai. Tuo metu antradienį nugriautas vienas seniai apdegęs namas, o kitų statinių nuspręsta neliesti.
Temos: 2 Narkomanas Romai

Nors romai ir jų vadovaujami narkomanai išvakarėse atliko dalį darbo, tačiau visko nenugriovė. Antradienio rytą kalbėta, kad apie 13 val. buldozeris turėtų būti nukreiptas į Aukštutinio taboro septintu numeriu pažymėtą namą, o trečiadienį turėjo būti griaunamas namas, esantis Žemutiniame tabore.

Vis dėlto vidurdienį paaiškėjo, kad susitarta, jog patys romai nugriaus nelegalius statinius – buldozeris nei antradienį, nei trečiadienį jų nelies.

Laiko duota iki penktadienio

Kaip BNS informavo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos inspektorius Artūras Budrys, atsakingas už Naujininkų seniūniją, griovimo darbai vykdomi, savininkas įsipareigojo statinį visiškai pašalinti savo lėšomis iki penktadienio.

Savivaldybės bendrovės „Grinda“ paslaugų prireikė griaunant tik seniai sudegusio namo liekanas – jos išvežtos.

Su policija nusprendėme stebėti. Jei procesas judės toliau, viskas bus gerai. Jei darbai nebus vykdomi, imsimės savo ruožtu priemonių, kurios numatytos įstatyme, – sakė jis.

Trečiadienį taip pat aukštutiniame tabore numatyta griauti dar vieną namą, dėl kurio priimtas teismo sprendimas. A.Budrio teigimu, šis statinys taip pat yra griaunamas romų pastangomis.

„Su policija nusprendėme stebėti. Jei procesas judės toliau, viskas bus gerai. Jei darbai nebus vykdomi, imsimės savo ruožtu priemonių, kurios numatytos įstatyme“, – sakė jis.

Antstolis Valdas Čeglikas sako su griaunamo pastato savininku sutaręs leisti pastatą nugriauti savo lėšomis, o patikrinti, ar susitarimas įgyvendintas, žada pirmadienį. Įvertinęs padėtį dėl antrojo namo, jis sako, kad tabore bus lankomasi ir trečiadienį.

„Greičiausiai irgi atidėsime terminą iki pirmadienio. Jei rasime taip, kaip šiandien, kad tik iš dalies pastatas išardytas, bet darbai nevyksta, pirmą valandą mes rytoj greičiausiai imsimės su statybininkais griovimo darbų“, – BNS sakė jis.

Linkėjo vicemetui sveikatos

Žemutiniame tabore griaunamo namo šeimininkė Nina pyko ant valstybės, kad po 7 metų bylinėjimosi teismuose tenka griauti savo rankomis pastatytą namą, tačiau tuo pat metu linkėjo „viceprezidentui Paluckui“ sveikatos už suteiktą butą.

Ji pripažino, kad čia stovėjęs namas, kaip ir visi tabore, yra nelegalūs, tačiau gaila, kad jį tenka griauti. Jis statytas vos prieš 6–7 metus – sudegusiojo vietoje, tačiau iki to laiko ta pati šeima ten pat buvusiame name gyvenusi jau nuo neatmenamų laikų.

Viena šeima iš taboro – vienas išardomas nelegalus namas

Tuo metu Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad su romų bendruomene buvo sutarta dėl principo – viena šeima iš taboro, vienas nelegalus namas išardomas.

Su policija nusprendėme stebėti. Jei procesas judės toliau, viskas bus gerai. Jei darbai nebus vykdomi, imsimės savo ruožtu priemonių, kurios numatytos įstatyme, – sakė jis.

„Šiuo metu iškeltos jau penkios šeimos (16 vaikų) ir iš griaunamo namo išsikelia šešta. Nugriautų pastatų kol kas tik du. Antstolis turi ne vieną teismo sprendimą, bet jis ir sprendžia, kada ir kiek bus nugriauta“, – teigė G.Paluckas.

Anot jo, per pastaruosius šešis mėnesius nebuvo nė vieno skundo iš kaimynų ar policijos pranešimų dėl į miestą iš taboro atsikėlusių šeimų: „Jokių įtartinų asmenų, jokios prekybos narkotikais“.

„Žingsnis po žingsnio taboro neliks, nes ten žmonės gyventi negali“, – baigė jis.

Romų bendruomenės atstovai sako žinantys apie keturis tabore artimiausiu metu ketinamus griauti namus. Jie priekaištauja, jog tik viena šeima kol kas yra gavusi savivaldybės socialinį būstą. Savivaldybės atstovai teigia, kad be namų gyventojai nebus palikti. Dalis romų, kaip nurodo savivaldybės įmonė „Vilniaus būstas“ nėra pateikę visų reikiamų dokumentų, nors patys romai sako tai padarę.

Institucijų sprendimą griauti nelegaliai pastatytus romų namus kritikuoja ir nevyriausybininkai. Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė sako, kad neturėdami užtikrintos gyvenamosios vietos romai negali integruotis, susirasti darbo, neužtikrinama jų garbė ir orumas.

Vilniaus savivaldybė yra patvirtinusi trejų metų romų integracijos programą, pagal kurią ketinama skirti iki 0,7 mln. eurų taboro gyventojų iškeldinimui, švietimui, sveikatos apsaugai, aplinkos tvarkymui, saugumui, čia besilankančių narkomanų reabilitacijai ir kitoms problemoms spręsti. Rengiant planą dalyvavę nevyriausybininkai kritikuoja jį dėl per didelio dėmesio nusikalstamumui ir per mažos reikšmės švietimui bei kitoms problemoms, tačiau vertina jį kaip „žingsnį į priekį“.

Nelegalius statinius bandyta šalinti ir anksčiau: 2012-aisiais nugriauti trys gyvenamieji, 2004-aisiais – penki gyvenamieji ir vienas negyvenamas pastatas, tačiau nuo to laiko tabore atsirado naujų namų, kuriems nebuvo išduoti statybų leidimai.

2011 metų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno apie 2100 romų. Vilniaus taboras yra didžiausia koncentruotai romų tautybės asmenų gyvenama vieta Baltijos šalyse. Šiuo metu Vilniaus romų tabore gyvena iki 400 asmenų, apie 100 jų – vaikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius