Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 29

Rusnėje iškils skulptūra Mahatmai Gandhi ir architektui Hermannui Kallenbachui

Indijos dienraštis „Times of India“ sekmadienį pranešė, kad Rusnės miestelio etikos mokytojas Vytautas Toleikis bronzine skulptūra nori įamžinti Mahatmos Gandhi ir žydų architekto Hermanno Kallenbacho draugystę.
Tekstas apie Rusnę dienraštyje "Times of India"
Tekstas apie Rusnę dienraštyje "Times of India"

V.Toleikis susižavėjo Indijos politiko, nesmurtinio pasipriešinimo prieš okupantus taktikos pradininko M.Gandhi filosofija, kai pažiūrėjo dokumentinį filmą apie jį. Filme etikos mokytojas ir atrado užuominas apie architektą H.Kallenbachą.

Pats V.Toleikis studijavo žydų istoriją, o pradėjęs domėtis H.Kallenbachu, išsiaiškino, kad šis architektas gimė Lietuvoje – šalyje, kurioje M.Gandi doktrina apie nesmurtinį pasipriešinimą pasinaudojo patys lietuviai savo išsivadavimo kovoje iš Sovietų sąjungos okupacijos.

V.Toleikis kartu su architektu Romu Kvintu jau paruošė skulptūros pavyzdį ir šiuo metu su Rusnės valdžia tariasi dėl oficialaus leidimo statybai.

Būtent tai paskatino V.Toleikį istorinę draugystę įamžinti pastatant dviejų svarbių asmenų skulptūras.

V.Toleikis kartu su architektu Romu Kvintu jau turi gipsinį skulptūros variantą ir šiuo metu su Rusnės valdžia tariasi dėl oficialaus leidimo statybai.

„Mes kovojome prieš rusus be ginklų, įkvėpti Gandhi doktrinos. Pirmą sykį sužinojau apie M.Gandhi ir H.Kallenbacho draugystę žiūrėdamas filmą su Benu Kingsley apie Indijos valstybės tėvą. Tuomet aptikau tai patvirtinančius istorinius dokumentus, kurie buvo rašytojos Ievos Simonaitytės darbuose. Svarbu, kad apie šią draugystę žinotų daugiau žmonių Lietuvoje“, – Indijos dienraščiui tvirtino Rusnės etikos mokytojas.

Vytautas teigė, kad paminklo pastatymui reikalingi 100 tūkstančių dolerių, tačiau tikino, kad vietos verslininkai jau yra pažadėję padengti apie pusę išlaidų sumos. 

Rusnės evangelikų liuterpnų bažnyčia
Rusnės evangelikų liuterpnų bažnyčia

Architektas R.Kvintas sakė, kad šiuo metu yra užbaigtas pirminis gipsinis paminklo variantas. Pats paminklas bus nulietas iš bronzos ir bus žmogaus dydžio. R.Kvintas tikino, kad jis bus užbaigtas 2015 m. liepos mėnesį.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky Indijos dienraščiui teigė: „Ši skulptūra yra puiki idėja. Tam turi pritarti Rusnės bendruomenė. Pasaulyje nėra daug vietų, kuriose įamžinti iškilūs žydai“.

H.Kallenbachas susipažino su M.Gandhi būdamas Pietų Afrikoje, kurioje ir užsimezgė jų ilgai trukusi draugystė.

Pats H.Kallenbachas gimė 1871 m. Rusnėje - jis buvo trečias vyriausias vaikas tarp septynių šio tada Vokietijos miestelio žydų atžalų. 1896 m. jis išvyko į Johanesburgo miestą Pietų Afrikoje, kur gyveno jo giminės. Čia jis dirbo architektu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius