-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 06

„Rosatom“ vadovas Sergejus Kirijenka Lietuvos spaudoje skundžiasi Lietuva, politikų reakcijos – jokios

Rusijos branduolinių technologijų koncerno „Rosatom“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenka ketvirtadienį viename šalies dienraščių paskelbė atvirą laišką, kuriame skundėsi, jog Rusija kviečia kalbėtis apie Kaliningrade planuojamą statyti Baltijos atominę elektrinę, o Lietuva vienintelė iš dešimties valstybių reiškia nepasitenkinimą projektu ir atsisako dalyvauti oficialiose konsultacijose. Lietuvos institucijos į tai ketvirtadienį niekaip nesureagavo, o atsakingi pareigūnai nematė reikalo ką nors komentuoti.
Sergejus Kirijenka energingai ieško atominių elektrinių statybos partnerių.
Sergejus Kirijenka. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Rosatom“ vadovas laišką adresavo užsienio reikalų ministrui Audroniui Ažubaliui, energetikos ministrui Arvydui Sekmokui ir aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui.

Laiške S.Kirijenka tikina, kad planuojama Baltijos atominė elektrinė bus labai saugi, atitiks visus griežčiausius saugumo standartus, taikomus po Fukušimos atominės elektrinės avarijos.

S.Kirijenka rašo, kad oficialios konsultacijos dėl minėtojo projekto įvyko su devyniomis šalimis: Latvija, Norvegija, Suomija, Švedija, Danija, Estija, Lenkija, Vokietija ir Baltarusija. Anot jo, savo nuomonę išsakiusių šalių požiūris į projektą buvo palankus ir jos nepareiškė prieštaravimų.

„Lietuva pasirodė esanti vienintelė Baltijos regiono valstybė, iki šiol nesutikusi surengti net dvišalių konsultacijų. Tačiau, mūsų nuomone, mes padarėme viską, ką galėjome, siekdami suteikti Lietuvai kuo daugiau informacijos apie Baltijos atominės elektrinės projektą“, – laiške rašo jis.

Anot S.Kirijenkos, Lietuvai apie planuojamą Baltijos atominę buvo pateikta kelis kartus daugiau informacijos, nei toms šalims, kurias tenkino įvykusios konsultacijos. „Rosatom“ direktorius pakvietė Lietuvos atstovus pradėti pokalbius dėl projekto.

„Gali būti, kad surengti dvišales konsultacijas trukdo kokios nors papildomos mums nežinomos kliūtys. Neatmetame galimybės, kad svarbiausia tokio nenoro priežastis yra konkurencinė kova“, – svarsto S.Kirijenka.

Ministrai laiško komentuoti nepanoro

Užsienio reikalų ministras A.Ažubalis ketvirtadienį telefonu nebuvo pasiekiamas.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) Visuomenės informavimo skyriaus trečiasis sekretorius Andrius Visockis 15min.lt paprašė klausimus užduoti raštu, vėliu patvirtino, kad ministerija parengė atsakymą „Rosatom“ vadovui ir pažadėjo ketvirtadienį 15min.lt atsiųsti URM laiške išdėstytą poziciją šiuo klausimu, tačiau to nepadarė.

Aplinkos ministras G.Kazlauskas 15min.lt sakė esantis išvykęs, negalintis perskaityti S.Kirijenkos laiško, todėl nenorintis jo komentuoti.

Energetikos ministro A.Sekmoko atstovas spaudai Kęstutis Jauniškis 15min.lt aiškino, kad nėra čia apie ką kalbėti. Anot K.Jauniškio, ministras reklaminių „Rosatom“ straipsnių nekomentuoja.

A.Anušauskas: be Lietuvos jų elektrinė bus metalo laužas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas 15min.lt S.Kirijenkos laišką pavadino desperatiška viešųjų ryšių akcija, kuria bandoma pakeisti Lietuvos nuomonę apie Baltijos atominę elektrinę.

„Matosi, kad šis projektas susiduria su problemomis, žadėtųjų investuotojų jie neranda. Ši elektrinė negali būti statoma be Lietuvos žinios ir pritarimo. Be Lietuvos ši elektrinė bus tik metalo laužas, – kalbėjo politikas. – Visa tai rodo desperatiškas pastangas keisti situaciją viešųjų ryšių pagalba, bet viešieji ryšiai situacijos taip paprastai nepakeis“.

Anot A.Anušausko, Rusija visų pirmiausiai turėtų peržiūrėti savo politiką Lietuvos vystomų projektų atžvilgiu, nes dabar šios šalies veiksmai yra dviprasmiški.

„Turiu galvoje visa tai, ką girdime iš Rusijos pusės dėl Lietuvos energetinės sistemos sujungimą su Vakarais, apie mūsų atominę elektrinę, pagaliau tai, kas susiję su dujų sektoriumi. Jeigu matytųsi jų žingsniai, kad jų pusė nori diskutuoti dėl šio projekto, o ne tik primesti poziciją, būtų galima kalbėtis. Tačiau kol kas to nesimato. Jeigu jie pasakytų atvirai, jog tai yra politinis projektas, taip būtų aiškiau. “, – sakė jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius