Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 10 29

S.Lavrovas siūlo Kaliningrade surengti Rusijos, Lietuvos ir Lenkijos UR ministrų susitikimą

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, ketvirtadienį susitikęs su Lietuvos kolega, pasiūlė 2010 metų pradžioje Kaliningrade surengti trišalį Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos diplomatijos vadovų susitikimą.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Aš pritariau S.Lavrovo iniciatyvai surengti tokį susitikimą, kurio metu aptartume ES ir Rusijos santykių raidą ir ypač Kaliningrado srities vietą šiuose santykiuose. Lietuva visada rodė suinteresuotumą tokių santykių vystymu. Planuojame ten pasirašyti Lietuvos ir Rusijos sutartį dėl supaprastinto vietinio judėjimo per sieną. Analogišką sutartį baigia derinti Rusija ir Lenkija“, – po susitikimo BNS pasakojo Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Ministras teigė turįs bendrą su S.Lavrovu požiūrį į Lietuvos ir Rusijos dvišalių santykių raidą. „Suprantame, jog esame kaimynai, jais liksime ir mums reikia kurti bendradarbiavimo faktus, kurie būtų naudingi mūsų šalių piliečiams“, – sakė V.Ušackas.

Pasak URM pranešimo, tokius abipusiškai naudingus rezultatus galėtų suteikti nekliudoma prekyba, prekių transportavimo srautų plėtojimas, prekybinio ir ekonominio bendradarbiavimo skatinimas, palengvintas vizų režimas, turizmo plėtra, įskaitant laivybą Kuršių mariomis.

URM vadovo teigimu, susitikimo metu buvo paliesti Gruzijos ir tam tikri Rusijos bei NATO santykių klausimai, dėl kurių „nuomonės skiriasi“.

Prieš vizitą jis BNS sakė, jog nežada Maskvoje kelti sovietų okupacijos žalos atlyginimo klausimo.

„Tačiau manome, kad skirtingos pozicijos ar nuomonės neturėtų kliudyti vystyti dvišalius santykius, ypač tais klausimais, kurie mums yra svarbūs, tai yra pasirašytų sutarčių įgyvendinimas ir naujų rengimas. Mes kalbėjome, kad mūsų santykiai turi būti rezultatyvūs“, – aiškino V.Ušackas.

Susitikimo metu, pasak jo, buvo aptartas ir su Rusijos muitine sunkumų turėjusių Lietuvos vežėjų bei dėl ypač griežtų rusų maisto sanitarų reikalavimų problemų tebeturinčių Lietuvos pieno produktų gamintojų klausimai. V.Ušacko teigimu, S.Lavrovas pabrėžė, kad šiuose klausimuose nereiktų bandyti įžvelgti politikos.

Susitikime ministrai taip pat sutarė paspartinti Lietuvos ir Rusijos bendradarbiavimo sutarčių dėl kapų priežiūros, metrologijos, standartizacijos ir atitikties įvertinimo rengimą ir pasirašymą.

V.Ušackas ir S.Lavrovas pastarąjį kartą susitiko Danijoje šių metų birželį. Tai buvo pirmasis dvišalis Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministrų susitikimas po pustrečių metų pertraukos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius