Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 28

Šaltas vanduo Rudaminos gyventojams karštą dieną – tikra prabanga

Vilniaus rajone esančios Rudaminos gyventojams karštą vasaros dieną ne visada pavyksta atsigaivinti šaltu vandeniu iš vandentiekio. Anot gyventojų, bent dalyje gyvenvietės šaltas vanduo namuose būna tik nuo vidurnakčio iki 8 valandos ryto. Tačiau vandens tiekimu besirūpinanti bendrovė siūlo gyventojams imtis taupymo, tuomet ir problemos neliksią.
Gėlių laistymas
Rudaminos gyventojai liko be vandens, daug jo išnaudoję daržų laistymui. / Fotolia nuotr.

Rudaminos gyventojams, gyvenantiems individualiuose namuose, pastarosios karštos dienos prailgo. Kaip 15min pasakojo Albertas, dienomis jie neturėjo šalto vandens. Tokia situacija susidarė Rudaminos Sodų, Brolių, Vilniaus ir kitose gatvėse.

Šaltas vanduo – tik naktį

„Karštomis dienomis mes niekada neturime šalto vandens. Vanduo atsiranda tik naktį, kažkur apie 24 valandą, ir jau 8 val. ryto jo nebūna vėl. Buvo ne kartą skambinta „Nevėžio komunalininko“ direktoriui, su juo kalbėta, kad išspręstų šitą problemą, bet viskas veltui. Visą laiką girdime tik pažadus, rezultato jokio nėra“, – skundėsi Rudaminos gyventojas.

Vyro teigimu, pernai Rudaminoje buvo tvarkomas vandentiekis ir kanalizacija, tiesiami tinklai, projektą finansavo Europos Sąjunga. Tad galbūt, įtaria gyventojai, kažkas buvo padaryta ne visiškai taip, kaip reikėtų. Gyvenvietėje net sklando gandai, kad esą galėjo būti vietoj naujo, galingesnio siurblio sumontuotas senas, tad dėl to ir kyla problemų.

„Manau, kad XXI amžiuje tokios problemos neturėtų būti“, – įsitikinęs Albertas.

Siūlo taupyti

Manau, kad XXI amžiuje tokios problemos neturėtų būti, – įsitikinęs Albertas.

Bendrovės „Nemėžio komunalininkas“ direktorius Viktoras Tankeliunas 15min teigė, kad problema kilo tikrai ne dėl netinkamo siurblio. Kaltas karštas oras, sausra ir gyventojų nenoras taupyti vandenį. Dar – seni vamzdžiai, kuriais vienu metu gali tekėti tik ribotas kiekis vandens.

„Dažniausiai kyla tokių problemų, kai orai labai karšti, kaip buvo šį savaitgalį, ir visi labai daug vandens naudoja, prisideda ir tai, kad gyventojai laisto savo daržus. Savaime suprantama, kartais vandens nepakanka“, – aiškino V.Tankeliunas.

Jo teigimu, taip yra dėl per mažo diametro vamzdžių, galbūt ir siurbliai per silpni. Tačiau jis neatmeta ir pačių gyventojų kaltės: dauguma jų moka už tiekiamą vandenį pagal nustatytą normą, todėl lieja jį netaupydami.

Dažniausiai kyla tokių problemų, kai orai labai karšti ir visi labai daug vandens naudoja, prisideda ir tai, kad gyventojai laisto savo daržus, – aiškino V.Tankeliunas.

„Dabar stengiamės, kad visi gyventojai įsirengtų skaitiklius, tuomet būtų apskaita ir šiek tiek žmonės taupytų“, – svarstė V.Tankeliunas.

Direktorius nesutinka ir su teiginiu, kad vanduo atsiranda tik naktimis: „Taip nebūna, nebent įvykus avarijai ar karštąjį Joninių savaitgalį. Dažniausiai vandens nebūna piko valandomis – ryte apie 8 valandą, kai visi keliasi, ruošiasi į darbus ir pan., bei vakare, kai grįžta į namus, imasi laistyti daržus, tvarkytis.“

Šiemet turės naują vandenvietę

Iš 2008-2013 metų ES finansavimo perspektyvos gavus finansavimą Rudaminoje išties buvo tvarkomi vandentiekio ir nuotekų tinklai, bet daugiau dėmesio buvo skirta būtent nuotekų sistemai, perklota tik dalis vandentiekio tinklų.

Dar viena problema – vandenį Rudaminos gyventojams „Nemėžio komunalininkas“ perka iš „Vilniaus paukštyno“, tad iki gyvenvietės jis atiteka vienu vamzdžiu. Tai turėtų pasikeisti dar šiemet, dabar vyksta naujos vandenvietės, kuri aprūpins vandeniu Rudaminos gyventojus, projektavimo darbai. Įrengti ją ketinama iki Naujųjų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius