-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 01

Šalyje prasideda maudymosi sezonas, tačiau kauniečiai nežino apie vandens kokybę

Lietuvoje antradienį oficialiai prasideda maudymosi sezonas, tačiau kauniečiai apie vandens kokybę miesto maudyklose sužinos tik įsibėgėjus vasarai.
Sužinoti, ar Kauno paplūdimių vanduo švarus, sudėtinga. Atliekamų vandens kokybės tyrimų rezultatai niekur neviešinami.
Sužinoti, ar Kauno paplūdimių vanduo švarus, sudėtinga. Atliekamų vandens kokybės tyrimų rezultatai niekur neviešinami. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Visos Kauno naujienos

Tuo metu pajūrio ir sostinės savivaldybės maudymosi sezonui teigia esančios pasirengusios.
Pasak Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, vasarį pasibaigus savivaldybės sutarčiai su Nacionalinės sveikatos laboratorijos Kauno skyriumi naujas konkursas dėl vandens kokybės matavimo paslaugų kol kas nėra paskelbtas.

„Mes negalime jokių duomenų teikti apie kokybę, nes neturime, kas gali pamatuoti“, – BNS sakė R.Savickienė.

Jos teigimu, paslaugų pirkimo viešojo konkurso skelbimą būtina suderinti su Miesto ūkio departamento direktoriumi, tačiau jis šiuo metu serga.

Anot R.Savickienės, higienos normas dažniausiai atitikdavo maudyklos Vaišvydavoje ir Lampėdžiuose, tačiau šiais metais vandens kokybė jose netikrinta.

Vis dėlto Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis sakė, kad trys viešieji Kauno paplūdimiai – du prie Kauno marių ir Lampėdžių paplūdimys – maudymosi sezonui yra paruošti: juose pastatytos persirengimo kabinos, rekonstruoti suoliukai, teritorijoje turėtų budėti gelbėtojai.Mes negalime jokių duomenų teikti apie kokybę, nes neturime, kas gali pamatuoti.

Maudymosi sezonui pasirengė ir kitos Lietuvos savivaldybės, nors, pasak Higienos instituto Visuomenės sveikatos tyrimų skyriaus atstovės Gražvydės Norkienės, informacija apie vandens kokybę iš visų apskričių dar nėra gauta.

Jau aišku, kad higienos normas atitinka Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio apskrityse ir Vilniaus mieste esančios maudyklos.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Vilniaus miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Arūno Visocko, Salotės, Žaliųjų ežerų, Valakupių I ir II bei Žirmūnų paplūdimiai maudymosi sezonui jau parengti.

„Jau praktiškai visiškai parengta, atvežta smėlio, atlikti vandens tyrimai, praktiškai jau priduoti paplūdimiai, pasirengta maudymosi sezonui“, – BNS sakė A.Visockas.

Vilniaus miesto maudyklose taip pat ketinama plūdurais žymėti vaikams skirtas maudymosi vietas. Tuo metu tiek Klaipėdoje, tiek Palangoje tik vaikams skirtų maudymosi vietų žymėti kol kas neplanuojama.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto priežiūros poskyrio vedėjos Irenos Nachčiunovos, uostamiesčio paplūdimiai bus suskirstyti į funkcines poilsio, maudymosi ir sporto zonas. Maudyklose nuo birželio 1-osios veikia dvylika gelbėtojų postų.

Pernai miesto politikams maudymosi sezonu uždraudus rūkyti jūros link vedančiuose praėjimuose bei takuose ir visuose paplūdimiuose, apie tai perspėjantys ženklai jau pagaminti ir šiomis dienomis įrengiami paplūdimiuose.

Palangoje, šio miesto savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjo Kosto Jakubausko teigimu, į paplūdimius jau suvežti suoliukai ir persirengimo kabinos, sustatytos šiukšliadėžės.

Stacionarūs ir konteineriniai tualetai paruošti naudoti, papildomų tualetų planuojama įrengti ir Gelbėjimo stotyje.

Pajūryje esančių paplūdimių šiais metais smėliu papildyti neketinama. Pasak Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Regioninės plėtros skyriaus vyriausiosios specialistės Giedrės Butkutės, to neplanuojama daryti ne dėl finansinių sunkumų. „Mes planavome sutartį pasirašyti gegužės 19-ąją, bet kadangi įmonių, kurios dalyvavo konkurse, buvo pateikti nelabai tvarkingi dokumentai, turėjome papildomai vertinti ir šiais metais jau smėlio nebeišpilsime“, – BNS sakė G.Butkutė.

Jos teigimu, paplūdimiai dėl to nukentėti neturėtų.

„Tai turėtų mokslininkai pasakyti, bet kiek mes domėjomės, neturėtų būti labai neigiamų pasekmių. (...) Šiuo metu nematome problemų, viskas paaiškės rudenį“, – teigė Klaipėdos apskrities viršininko administracijos atstovė. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius