-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26 /19:28

Valdantieji sutarė, kad socialdemokratai naujam Darbo kodeksui pritars po pateikimo, o paskui – bus matyti

Valdančiosios socialdemokratų ir „valstiečių“ partijos sutarė, kad kitą savaitę po pateikimo balsuos už naująjį Darbo kodeksą, tačiau vėliau dėl jo dar bus kalbamasi. Išrinktas socialdemokratų vadovas Gintautas Paluckas sako, kad partija galutinę poziciją dėl Darbo kodekso suformuluos gegužės pradžioje įvyksiančiame suvažiavime. Po antradienį įvykusio apsišaudymo premjeras Saulius Skvernelis ir G.Paluckas demonstravo draugiškumą.
Saulius Skvernelis ir Gintautas Paluckas
Valdančiosios koalicijos politinė taryba / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anot G.Palucko, Darbo kodekso pateikimas planuojamas gegužės 2-ąją, antradienį, o galutinę nuomonę dėl dokumento socialdemokratai žada priimti gegužės 6-ąją.

„Bus priimtas politinis sprendimas, kaip elgtis priėmimo metu“, – sakė jis.

G.Palucko teigimu, pritarti po pateikimo socialdemokratai yra pasižadėję anksčiau ir šį pažadą tesės, nes yra, jo žodžiais, ne kokie nors radikalai ar revoliucionieriai.

Santykiai koalicijoje pagerėjo

Po susitikimo premjeras S.Skvernelis sakė dar susitiksiantis su G.Palucku atskirai. Tačiau išsisukinėjo klausiamas, ar politinėje taryboje buvo aptarinėjami santykiai tarp koalicijos partnerių.

„Aš tai normaliai vertinu, viskas gerai“ – į klausimą, kaip vertina bendravimą su socialdemokratais, atsakė Vyriausybės galva.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Ketinu tris sąlygas nustatyti. Kai išgirsiu dvi iš Gintauto, trečią savo sugalvosiu“, – juokėsi S.Skvernelis.

G.Paluckas, paklaustas, ar santykiai koalicijoje po šio susitikimo pagerėjo, atsakė teigiamai.

„Nėra ultimatumų ar kokių reikalavimų, bet tą lygiateisiškumo jausmą prie sprendimų priėmimo stalo mes turime pajusti. Geranoriškumą ir pradžią aš šiandien jau matau, bet kalbant apie kai kuriuos prioritetus, mes su frakcija turėsime juos išryškinti galiojančioje, patvirtintoje Vyriausybės programoje ir priemonių plane“, – teigė jis.

Antradienį S.Skvernelio paragintas grįžti į realybę G.Paluckas trečiadienį teigė nejautęs, jog buvo pakilęs ar skrajojantis.

Frakcijų susitikimo formatas G.Palucką tenkina, nes, anot jo, leidžia išsiaiškinti tam tikras trintis ir organizacinius nesklandumus, kai viskas būna lyg ir sutarta, tačiau, pavyzdžiui, komitetas kai kuriems sprendimams nepritaria.

Privertė spėlioti, ar pasirodys

Valdančiųjų partijų politinės tarybos posėdyje G.Paluckas trečiadienį dalyvavo pirmą kartą.

S.Skvernelis privertė naująjį socialdemokratų lyderį svarstyti, ar jis apskritai pasirodys – premjeras į valdančiųjų susitikimą pavėlavo pusvalandį.

S.Skvernelis prieš valdančiųjų politinės tarybos posėdį dalyvavo Holokausto aukų atminimo renginyje Paneriuose.

Siūlė naujajam socialdemokratų lyderiui grįžti į realybę

Viešas konfliktas įsižiebė po G.Palucko pareiškimų, kad „valstiečiai“ per mažai bendrauja su socialdemokratais, ir pažado, jog LSDP nebebus paklusnus koalicijos partneris.

S.Skvernelis antradienį pareiškė, kad G.Paluckui „reikia grįžti į realybę“.

„Kai sugrįš, tada galėsime ir kalbėtis“, – interviu LRT radijui pridūrė Vyriausybės vadovas. Vėliau žurnalistams Seime premjeras sakė, kad su G.Palucku susitikti bus galima, kai jis oficialiai taps partijos pirmininku, bus suformuota nauja vadovybė, kuri suformuos partijos poziciją, jei kels papildomas sąlygas „valstiečiams“.

G.Paluckas atsakė, kad supranta premjero susierzinimą, nes socialdemokratai nebebus tokie lengvi, prieinami ir paklusnūs, savo prioritetų neturintys partneriai koalicijoje.

Tarėsi dėl valstybės tarnautojų priedų

Trečiadienį valdantieji tarėsi dėl Valstybės tarnybos įstatymo, kurio pataisas parengusi Vidaus reikalų ministerija siūlo mažinti valstybės tarnautojų išeitines išmokas, tačiau padidinti jų galimus priedus.

G.Paluckas teigė, kad Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija turi pastabų šiam projektui, esą gali kilti subjektyvaus valstybės tarnautojų vertinimo rizika. „Manome, kad didinamas priedų dydis būtent šią riziką ir išpučia, reikėtų didinti bazinius dydžius, darbo užmokestį, o ne sudaryti galimybę subjektyviai skirstyti priedus“, – pridūrė jis.

Anot jo, socialdemokratai po pateikimo Valstybės tarnybos įstatymo projektui pritars, tačiau iki priėmimo dar reikės aptarti kai kuriuos klausimus.

S.Skvernelis vylėsi, kad su tam tikromis korekcijomis šis įstatymas bus priimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius