Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 12

Sausio 13-osios proga nacionalistų rengiamame koncerte gros rasinės nesantaikos kurstymu įtarta Vokietijos grupė

Panašu, kad save Lietuvos patriotais pristatantis jaunimas vėl gali sukelti klausimų dėl savo meilės kraštutiniams dešiniesiems. Lietuvių tautinio centro Sausio 13-osios išvakarėse rengiamame koncerte „Rokas prieš komunizmą“ pakviesta pasirodyti Vokietijos grupė „Die Lunikoff“, kurios pagrindinis atlikėjas Michaelas Regeneris ankstesnės savo grupės „Landser“ veiklą Vokietijoje buvo priverstas nutraukti ir pats sėdo už grotų, mat dainose šlovino nacionalsocialismą.
Koncerto „Rokas prieš komunizmą“ reklama
Koncerto „Rokas prieš komunizmą“ reklama

Lietuvių tautinio centro vadovas ir Tautininkų sąjungos tarybos narys Ričardas Čekutis kalbėdamasis su portalu 15min.lt teigė, kad nieko bloga grupės „Die Lunikoff“ veikloje nematąs. Pasak jo, su grupe yra seniai draugaujama, todėl nutarta, kad „jiems būtų sveika čia pagroti“.

„Mes irgi už nacionalizmą ir, mūsų supratimu, lietuviškas, vokiškas ar bet koks kitas nacionalizmas yra sveikas, nes kosmopolitai valdo pasaulį, o mes turime vienytis, kad suteiktume jiems atkirtį“, – teigė R.Čekutis.

Tuo tarpu anksčiau „Roko prieš komunizmą“ koncertus kartu su  Lietuvių tautiniu centru organizavusi Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga, vadovaujama Juliaus Pankos, apie grupę yra dviprasmiškos nuomonės.

„Mūsų organizacija šiemet organizuoja eitynes su deglais, todėl apie koncertą konkrečių žinių neturiu. Eitynės yra niekaip nesusijusios su po tuo koncertu“, – nuo grupės „Die Lunikoff“ pakvietimo atsiribojo J.Panka.

Anot jo, ši grupė gali būti vertinama dviprasmiškai. „Vienas dalykas, kad jos dainų tekstai yra nukreipti prieš komunizmą. Tai šiuo atžvilgiu, mūsų Sausio 13-osios aukos, galima drąsiai sakyti, yra šio režimo paskutinio pasispardymo aukos. Ta prasme tos grupės tekstai yra visai tvarkoje. Kitas dalykas dėl kai kurių dainų, kurios vertinamos kaip palaikančios Trečiojo Reicho ideologiją, nacionalsocializmą. Aš vienareikšmiškai vertinu, kad nacionalsocializmas ir bolševizmas turi būti smerkiami vienodai, vienodai vertinami ir nei gerbiami, nei gerai prisimenami“, – aiškino J.Panka.

Grupė „Die Lunikoff“ savo veiklą pradėjo 2003 m. po to, kai teismo sprendimu buvo uždrausta savo dainose atvirai propagavusi nacionalsocialistines idėjas, nuo 1993 iki 2003 m. egzistavusi grupė „Landser“, kurioje grojo tie patys dabartiniai „Die Lunikoff“ nariai.

Trys „Landser“ grupės nariai 2003 m. buvo apkaltinti kriminalinės gaujos organizavimu. Du nariai buvo nuteisti dvejiems metams lygtinai, o buvęs „Landser“ vokalistas ir dabartinis „Die Lunikoff“ vokalistas M.Regeneris, šeštadienį grosiantis Vilniuje, nuo 2005 iki 2008 m. sėdėjo kalėjime už nacionalsocialistinę propagandą ir rasinės neapykantos kurstymą.

Dėl abiejų po 2008 m. išleistų grupės albumų – „Heilfroh“ (2008 m.) ir „L-Kaida“ (2011 m.) – buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl galimo nesantaikos kurstymo, tačiau jie buvo nutraukti motyvuojant žodžio laisvės nevaržymu.

2011 m. Lenkijoje kilo skandalas dėl internete platinamos „Landser“ dainos „Polacken Tango“ („Lenkiškas tango“). Šios dainos tekste kalbama apie lenkų šaudymą, lenkai vadinami „šūdina tauta“.

Pastaraisiais metais „Die Lunikoff” koncertuoja retai – dažniausiai nedideliuose ketinamos uždrausti ekstremistinės Vokietijos nacionaldemokratų partijos (NPD) narių susibūrimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius