-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 13

Savaitės skaitiniai: septyni įsimintiniausi 15min.lt tekstai

Nesibaigiantis svarbių ir mažiau svarbių naujienų srautas dažnai užgožia tekstus, kurie galėtų ilgiau prikaustyti skaitytojų dėmesį. Be to, ne kiekvienas skaitytojas turi galimybę kasdien sekti naujienas ir atsirinkti iš jų tai, kas geriausia. Šį šeštadienį, kaip ir praėjusį, – 7 įsimintiniausi 15min.lt tekstai per savaitę vienoje vietoje.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

1 Tomas Vaiseta kalbinas kolegas apie 85-metį minintį Edvardą Gudavičių. Istorikai teigia: jis pakeitė visą istorikų cechą

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Profesorius Edvardas Gudavičius
Andriaus Ufarto/BFL nuotr./Profesorius Edvardas Gudavičius
 

Inžinieriumi dirbęs ir vėlai į istorijos mokslą profesionaliai pasukęs E.Gudavičius gal ir nesitikėjo, kad vėliau dėl savo drąsių ir nusistovėjusias sampratas laužančių įžvalgų savo kolegų bus pripažintas didžiulių permainų Lietuvos istorijos suvokime pradininku ir ištisos istorikų mokyklos kūrėju.

2. Skirmantas Malinauskas kalbina Harvardo universiteto lyderystės programos lektorių Marty Linsky, kuris sako: „Valdininkais tampa pokyčių ir rizikos bijantys žmonės“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marty Linsky
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Marty Linsky

Vilniuje viešėjęs M.Linsky teigia, kad ėjimas į priekį reiškia dalies praeities atsisakymą ir Lietuvai siūlo pradėti apie tai galvoti. Dažnai charizmatišku lyderiu pristatomą Vladimirą Putiną jis lygina su Adolfu Hitleriu ir sako, kad tai priešingas lyderystei politiko elgesys.

3. Saulius Tvirbutas parengė reportažą iš Kaune, Vytauto Didžiojo universitete vykusio susitikimo su garsiu JAV istoriku Alfredu Erichu Sennu, kuris skaitė paskaitą apie asmeninę patirtį bendraujant su garsiais emigravusiais Lietuvos rašytojais, kalbininkais. Profesorius nevengė atskleisti ir niekur negirdėtų detalių apie šiuos žmones.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./VDU garbės daktaras prof. Alfredas Erichas Sennas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./VDU garbės daktaras prof. Alfredas Erichas Sennas

„Pamenu, rašytojas ir rusų kalbos dėstytojas JAV Vincas Krėvė–Mickevičius turėjo papūgą. Ji laidė labai keistus garsus: tak, tak, tak, žžžžž. Įsiklausęs supratau, kad ji mėgdžioja rašytojo rašomąją mašinėlę“, – vienas iš mokslininko prisiminimų 

4. Tomas Markelevičius rašo apie tai, kad kraupiai nužudytos Birutės S. draugė sako, jog policija žinojo apie Aurelijaus Buinicko planus sprogdinti. 

Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./Įvykio vietoje

Aiškėja kraupaus nusikaltimo, įvykdyto Panevėžyje, aplinkybės. Ketvirtadienį, sprogus automobiliui „Fiat Bravo“, žuvo panevėžietė Birutė S., kuri kitąmet turėjo švęsti 40-ą gimtadienį. Kartu susisprogdino jos budelis – moterį jau kurį laiką persekiojęs ir jai grasinęs panevėžietis verslininkas Aurelijus Buinickas.

5.  Rusijos opozicijos veikėja, judėjimo „Sėdinti Rusija“ vadovė Olga Romanova pareiškė, kad Rusiją iš tiesų valdo ne prezidentas Vladimiras Putinas. Jis neva yra tik marionetė, pralaimėjusi klanų grumtynėse.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

O.Romanova teigia, kad baigėsi etapas, kurį galima pavadinti „kultūringa Krymo kampanija“. Šiuo metu valdžia baigia išsiaiškinti valstybės priešus ir penktąją koloną. Ji mano, kad netrukus prasidės rusų mėgstama pramoga – suėsti savus.

6. Rusijos aktorius Leonidas Bronevojus, išgarsėjęs Gestapo vado Heinricho Muellerio vaidmeniu legendiniame sovietų seriale „Septyniolika pavasario akimirkų“, išplatino laišką, kuriame dalijasi savo įžvalgomis apie gyvenimą Sovietų Sąjungoje.

uainfo.org nuotrauka/Rusijos aktorius Leonidas Bronevojus
uainfo.org nuotrauka/Rusijos aktorius Leonidas Bronevojus

Jis baisisi iki šiol Rusijoje gaja nostalgija sovietmečiui ir teigia, kad jo gimtinėje niekam nerūpi Antrajame pasauliniame kare suluošinti asmenys, be kurių aukų nebūtų įmanoma karinė pergalė, kuria Kremlius didžiuojasi iki šiol.

7. Rimvydas Valatka savo komentare klausia: ar nepervertiname V.Putino blefo ir Rusijos galios?

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Valatka

Labai blogai yra neįvertinti priešo. Taip dešimtmetį elgėsi Lietuva, gynybos finansavimą sumažinusi iki trijų savaičių pensijų ir socialinių išmokų dydžio. Taip elgėsi visas NATO, paskelbęs Rusiją strateginiu partneriu ir ėmęsis apginkluoti priešą „Mistral“ laivais. Bet dar blogiau yra pervertinti priešo galias, demonizuoti jį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius