Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 07 21 /02:05

Savo valandos sulaukė paskutinės Žaliojo tilto skulptūros – kolūkiečiai ir studentai

Pirmadienio naktį iš Vilniaus centro iškeliavo pirmosios dvi skulptūrų nuo Žaliojo tilto grupės – raudonarmiečiai ir darbininkai. Antradienį jiems iš paskos nusekė ir kolūkiečiai su studentais. Žaliasis tiltas bent kol kas puošis tik gėlėmis, o sovietinių skulptūrų niekas net neketina sugrąžinti.

Avarinės būklės, vienų nekenčiamos, kitų – mėgstamos Žaliojo tilto skulptūros atsisveikino su sostine: nukeltos iškeliavo į savivaldybės įmonės „Grinda“ teritoriją. Oficialiai – tam, kad būtų restauruotos, nes kaip tik tokį nukėlimą palaimino Kultūros paveldo departamentas, kadangi skulptūros tebėra saugotina vertybė. Bet tikriausiai mažai yra tikinčiųjų, kad jas kas nors imsis remontuoti, ypač kai tas remontas kainuos šimtus tūkstančių eurų.

Skulptūros pirmiausia buvo „supakuotos“ į plieninius rėmus, tada nukeltos ir išvežtos.

Pirmoji nukelta kompozicija „Taikos sargyboje“ vaizduoja sovietų armijos karius, antroji – „Pramonė ir statybos“ – darbininkus. 

Antradienio naktį nukeltos „Žemės ūkis“ (vaizduojami kolūkiečiai) ir „Mokslo jaunimas“ (studentai) skulptūrų grupės.

Suskaičiuota, kas skulptūrų nukėlimo darbai kainuos apie 38 tūkst. eurų. 

Meras Remigijus Šimašius pirmadienį teigė nežinąs, kas skulptūrų laukia ateityje, esą jis yra gavęs net tris siūlymus iš parkų, bet sprendimas kol kas nepriimtas. Remontui pinigų skylėtame Vilniaus biudžete irgi nėra. Tad skulptūros kol kas gulės ir lauks geresnių laikų.

Pasiūlymus priglausti skulptūras neslepia net trijų parkų šeimininkai. Jas norėtų paimti ir Vidmantas Martikonis, kurio skulptūrų parkas įkurtas vaizdinoje ežero pakrantėje Vilniaus rajone, Sudervėje, ir Europos bei Grūto parkai.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto mokslininkų atlikta ekspertizė parodė, kad sostinės Žaliojo tilto skulptūros buvo avarinės būklės ir galėjo pradėti byrėti net papūtus stipresniam vėjui.

Keturios skulptūrų grupės, vaizduojančios kareivius, darbininkus, valstiečius ir studentus, ant Vilniaus Žaliojo tilto pastatytos 1952 metais. Diskusija dėl jų nukėlimo paaštrėjo Rusijai įsivėlus į karą su Ukraina ir užvirus mūšiams šios šalies rytuose. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius