-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 27

Šeima iš Donecko planuoja Lietuvoje įleisti šaknis: namuose nesaugu

Ketvirtadienio vakarą iš karo kamuojamų Ukrainos rytų į Lietuvą atskrido pirmoji lietuviškų šaknų turinti šeima, kuri įsikurs mūsų šalyje. Jauna šeima pasakojo, kad nori Lietuvoje įsikurti.
Vilniaus oro uoste
Vilniaus oro uoste / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Ukraina

Iš Rusijai pavaldžių separatistų kontroliuojamo Donecko srities į Vilnių atvykusią naujakurių šeimą sudaro šeši asmenys – trys suaugusieji ir trys mažamečiai vaikai. Planuojama, jog šeima laikiniai bus apgyvendinta Druskininkuose.

„Mano jausmai labai sumišę. Jūs patys juk suprantate – išvažiavome iš savo namų, savo šalies į naują valstybę. Aišku, mes labai džiaugiamės, kad Lietuva mus priėmė. Mes pabėgome nuo siaubo, kuris ten vyksta“, – pasakojo Viktorija, kuri į Lietuvą atvyko su vyru, mama, Lietuvą palikusią prieš 30 metų, ir trimis sūnumis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus oro uoste
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus oro uoste

Paklausta, kiek laiko tikisi praleisti Lietuvoje, ji kalbėjo, kad nori čia įleisti šaknis.

„Tikimės čia pasilikti visam laikui. Namo mes nenorime“, – sakė ji.

Šiandien į Lietuvą atvykusi pirmoji lietuvių kilmės ukrainiečių šeima iki karo Ukrainoje gyveno Donecko srityje, tačiau prorusiškiems separatistams užėmus teritoriją, turėjo pasitraukti dėl kilusio pavojaus gyvybei. 

Netrukus į Lietuvą iš Ukrainos atvyks dar dvi lietuvių kilmės šeimos. Lėktuvas su antrąja šeima, planuojama, Lietuvoje leisis rugsėjo 7 dieną. Bendrai iš Ukrainos rytų į Lietuvą šiuo metu pageidauja persikelti apie 50 asmenų, tačiau dėl įtemptos padėties sąrašas nuolatos kinta, daugėja ir Krymo gyventojų, pageidaujančių prieglobsčio Lietuvoje.  

Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkstančių lietuvių kilmės asmenų, oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio. 

Už į Lietuvą atvykusių asmenų apgyvendinimą ir integraciją atsakingos Socialinės apsaugos ir darbo bei Vidaus reikalų ministerijos. Išlaidos, būtinos asmenų perkėlimui ir jų integracijai, įskaitant rinkliavų už atvykimo dokumentų ir teisinį statusą Lietuvoje patvirtinančių dokumentų tvarkymą ir išdavimą, bus apmokamos iš atitinkamų ministerijų asignavimų lėšų, prireikus teisės aktų nustatyta tvarka – iš Lietuvos Respublikos Vyriausybės rezervo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius