-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas dar dviem savaitėms pratęsė VSD pranešėjo komisijos darbą

Seimas dar dviem savaitėms, iki kovo 26-osios, pratęsė Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tiriančios Seimo komisijos darbą.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Už tai balsavo 69 Seimo nariai, prieš buvo 23 ir susilaikė 15 parlamentarų.

Komisija darbą buvo įpareigota baigti iki kovo 10 dienos, t. y. sekmadienio, bet vėlavimą jos pirmininkas Vytautas Bakas aiškino objektyviomis priežastimis.

Komisijai vadovaujantis opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas teigė, jog komisija kvietė liudyti, bet nesulaukė prezidento Gitano Nausėdos bei buvusios jo štabo vadovės ir buvusios Prezidentūros kanclerės Algės Budrytės, todėl klausimai jiems išsiųsti raštu.

Taip pat komisija, anot V. Bako, prašo daugiau laiko, kad būtų galima išslaptinti dalį specialiųjų tarnybų surinktos informacijos bei vadovų liudijimus.

Komisijos vadovas taip pat teigė, kad reikia įpareigoti Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) pateikti komisijai prašomą medžiagą, nes „negali būti situacijos, kai informacija apie visuomenei itin svarbius procesus nepateikiama Seimui“.

V. Bakas teigė, kad STT turima medžiaga patvirtina „politinio neutralumo principo galimus pažeidimus“.

Seimo komisija aiškinasi VSD pranešėjo T. Gailiaus pateiktą informaciją dėl departamento vadovų veiksmų tikrinant tuomet į prezidentus kandidatavusio G. Nausėdos aplinką.

Komisijai taip pat suformuluoti klausimai dėl galimos neteisėtos paramos per 2019 metų prezidento rinkimų kampaniją, galimų pranešėjo teisių pažeidimų, galimos neteisėtos įtakos įvedant sankcijas Baltarusijai.

Seimo komisija jau yra apklaususi esamus ir buvusius prokuratūros, STT vadovus, VSD pareigūnus ir vadovus.

Komisijos pirmininkas V. Bakas BNS yra patvirtinęs, kad sieks išslaptinti VSD vadovo Dariaus Jauniškio, jo pavaduotojo Remigijaus Bridikio ir paties VSD pranešėjo T. Gailiaus komisijos uždaruose posėdžiuose duotus parodymus.

VSD pranešėjas T. Gailius komisijai sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius