-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 11

Seimas iš naujo svarstys prezidentės grąžinto Lietuvos banko įstatymo pataisas

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Lina Adakauskienė Seimui pristatė šalies vadovės grąžintą Lietuvos banko įstatymo pataisų projektą, kuriuo siūloma pakartotinai svarstyti Seimo 2014 m. liepos 17 d. priimtą teisės aktą.
Baltijos šalių centrinių bankų vadovų susitikimas
Baltijos šalių centrinių bankų vadovų susitikimas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr

Seimo priimtame įstatyme nustatyta Lietuvos banko pareiga pateikti Seimo Biudžeto ir finansų komitetui konfidencialią informaciją apie vykdant makroprudencinę politiką teikiamus įspėjimus ir (ar) rekomendacijas finansų rinkos dalyviams bei Lietuvos banko pareiga informuoti Biudžeto ir finansų komitetą apie veiksmus, kurių buvo imtasi sprendžiant klausimus dėl sisteminės rizikos valstybės mastu iki pateikiant šią informaciją Europos sisteminės rizikos valdybai.

Pasak L.Adakauskienės, šalies vadovės nuomone, konfidencialios informacijos nuolatinis teikimas nesant aiškiai apibrėžto poreikio tokią informaciją gauti yra nesuderinamas su iš Europos sisteminės rizikos valdymo rekomendacijos kylančiu reikalavimu užtikrinti makroprudencinės politikos įgyvendinimo tikslu gautos konfidencialios informacijos apsaugą.

Pateikti kompromisiniai pasiūlymai leidžia tinkamai įgyvendinti Europos sisteminės rizikos rekomendacijos nuostatas dėl konfidencialios informacijos apsaugos ir kartu užtikrinti glaudesnį Lietuvos banko bendradarbiavimą su Biudžeto ir finansų komitetu.

D.Grybauskaitė siūlo papildyti įstatymą, nustatant, kad Lietuvos bankas motyvuotu Biudžeto ir finansų komiteto prašymu teiktų konfidencialią informaciją apie vykdant makroprudencinę politiką teikiamus įspėjimus ir (ar) rekomendacijas. Ši informacija būtų teikiama tokia apimtimi ir būdu, kurie leistų užtikrinti konfidencialios informacijos apsaugą.

Taip pat siūloma, kad Lietuvos banko valdybos pirmininkas kartą per metus, finansinės krizės atveju – dar dažniau, būtų kviečiamas į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto klausymus dėl Lietuvos banko vykdomos makroprudencinės politikos. Numatoma, kad Lietuvos bankas prireikus teiktų Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui pasiūlymus dėl makroprudencinę politiką reglamentuojančių įstatymų ir kitų teisės aktų tobulinimo, taip pat pastabas ir pasiūlymus dėl prevencinių priemonių finansų sistemos makrolygio rizikai sumažinti.

„Pateikti kompromisiniai pasiūlymai leidžia tinkamai įgyvendinti Europos sisteminės rizikos rekomendacijos nuostatas dėl konfidencialios informacijos apsaugos ir kartu užtikrinti glaudesnį Lietuvos banko bendradarbiavimą su Biudžeto ir finansų komitetu“, – sakė patarėja.

Už tai, kad Lietuvos banko įstatymo pataisos būtų svarstomos iš naujo balsavo 99 Seimo nariai, už siūlymą įstatymą laikyti nepriimtu – vienas parlamentaras. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas. Numatoma svarstymo Seimo posėdyje data – rugsėjo 18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius