-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 13

Seimas „iškastravo“ prekybą alkoholiu griežtinantį įstatymą: jo neliks tik degalinėse ir „bambaliuose“

Alkoholis nuo 2016 metų negalės būti parduodamas degalinėse, o jau kitąmet bus apribota fiktyvių barų - naktinių alkoholio parduotuvių veikla: alkoholis iš jų negalės būti išsinešamas, joms bus nustatytos griežtesnės higienos normos.
Alus
Alus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Taip pat nuo kitų metų balandžio alus negalės būti stipresnis nei 7,5 proc. alkoholio tūrio ir bus pardavinėjamas ne didesniais nei 1 litro talpos buteliais.

Tik tokie pakeitimai liko Seimo svarstytame Alkoholio kontrolės įstatyme, kuriuo iš pradžių ketinta iš esmės riboti prekybą alkoholiu Lietuvoje.

Svarstydamas įstatymą antradienį Seimas priėmė keletą svarbių pataisų. Jomis atsisakyta daugiausia ginčų sukėlusių įstatymo nuostatų: nebus įvedama nuostata, kad alkoholiu prekiauti leidžiama tik specializuotoms parduotuvėms. Be to, nebus draudžiama paslėpta alkoholio reklama.

Nebus įvedamas ir alkoholio reklamos draudimas nuo 2016 metų.

Šiuos pasiūlymus iš pradžių teikęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas pataisas atsiėmė pats. Anot jo, tai padaryti paskatino kompromiso paieškos Seime.

Pasak A.Matulo, norėta alkoholio kontrolę sugriežtinti „smūgiu“, tačiau tai nepavyko.

„Aš norėjau smūgiu išspręsti kai kuriuos reikalus, kurie buvo vilkinami. (...) Deja, nepavyko „prakišti“ tų modernių pataisų, kurios taikomos daugelyje valstybių, bet tai, kas liko, irgi yra labai svarbu“, – aiškino A.Matulas.

Seimas antradienį balsavo dėl dviejų A.Matulo teiktų pataisų, kurių politikas neatsiėmė. Abi pataisas Seimas atmetė. Todėl alkoholis ir toliau bus parduodamas nuo 18, o ne nuo 21 metų.

Svarstant šią pataisą „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis piktinosi, kad įtvirtinus leidimą išgerti nuo 21 metų, tik nuo tokio amžiaus turėtų būti leidžiama ir tuoktis bei balsuoti.

Be to, sporto arenose varžybų metu ir toliau bus galima vartoti silpnus alkoholinius gėrimus. Seimas nepritarė A.Matulo teiktai pataisai, kad „apsaugant nuo alkoholio pilstymo ant galvų“ salėse gerti nebūtų leidžiama.

Seimas antradienį taip pat nutarė, kad neverta nustatyti skirtingo prekybos alkoholiu laiko mažoms specializuotoms parduotuvėms ir prekybos centrams, kaip siūlė „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Prieštaraudama tokia pataisai konservatorė Vida Marija Čigriejienė tikino, kad tokiu būdu būtų sudaromos diskriminuojančios verslo sąlygos.

„Ar didelėj parduotuvėj įsigyji alkoholį, ar mažoj, jis vienodai veikia“, – argumetavo parlamentarė.

Balsuojant už įstatymą po svarstymo už jį pasisakė 81 parlamentaras, prieš buvo tik Antanas Nedzinskas, susilaikė 25 Seimo nariai.

Dėl įstatymo Seimas turės balsuoti dar kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius