-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 18

Seimas kreipsis į Konstitucinį Teismą dėl Prezidento rinkimų įstatymo

Seimas plenariniame posėdyje nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Prezidento rinkimų įstatymo nuostata – Respublikos Prezidentu negali būti renkamas šiurkščiai pažeidęs Lietuvos Respublikos Konstituciją arba sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą – neprieštarauja Konstitucijai.
Lietuvos Respublikos Konstitucija
Lietuvos Respublikos Konstitucija / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

Už Seimo nutarimą balsavo 58 Seimo nariai, prieš – 8, susilaikė 29 parlamentarai. Priimtame dokumente pažymima, kad Europos žmogaus teisių teismo Didžioji kolegija 2011 m. sausio 6 d. priėmė sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą, kuriame nuolatinis ir negrįžtamas draudimas asmeniui, apkaltos proceso tvarka pašalintam iš pareigų už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą, priesaikos sulaužymą, būti renkamam į Seimą buvo pripažintas neproporcingu ir pažeidžiančiu Konvencijos protokolo Nr. 1 3 straipsnyje nustatytą teisę į laisvus rinkimus.

„Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimų įstatymo 2 straipsnio 2 dalies nuostata, kad Respublikos Prezidentu negali būti renkamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją arba sulaužęs priesaiką asmuo, kurį Seimas apkaltos proceso tvarka pašalino iš einamų pareigų ar panaikino jo Seimo nario mandatą, yra priešinga Europos žmogaus teisių teismo byloje Paksas prieš Lietuvą 2011 m. sausio 6 d. priimtam sprendimui, kuriame konstatuota, kad Lietuvos teisėje įtvirtintas „nuolatinis ir negrįžtamas draudimas“ Rolandui Paksui, pašalintam iš pareigų apkaltos proceso tvarka, užimti parlamento nario pareigas, nepaisant to, kad Konstitucinis Teismas pripažino, kad jis sulaužė priesaiką, yra neproporcingas ir todėl neatitinka Konvencijos protokolo Nr. 1 3 straipsnio (teisė į laisvus rinkimus) turinio“, – teigiama priimtame Seimo nutarime.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius