Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 03

Narkotikų dekriminalizavimo idėja Seime kelia kibirkštis: po to seks legalizacija?

Laisvės partijos iniciatyva panaikinti baudžiamąją atsakomybę už mažo kiekio visų narkotinių medžiagų turėjimą be tikslo jas platinti Seime pralaužė ledus, bet toliau juda lėčiau ir neužtikrintai. Pataisas ruošiamasi taisyti, nors jų autorė to nenori. Dalis valdančiųjų jau dabar siūlymui nepritaria, o oponentai nuogąstauja dėl tolimesnių užmačių – esą narkotikų vartojimą bus bandoma legalizuoti. Planų ateityje legalizuoti kanapes neslepia ir Laisvės partijos atstovai, tačiau pabrėžia, kad šie projektai yra nesusiję.
Narkotinės medžiagos
Narkotinių medžiagų vartojimas. Asociatyvi iliustracija / 123RF.com nuotr.

Siūlymą dekriminalizuoti nedidelio narkotikų kiekio turėjimą be tikslo juos platinti Seimas apsvarstė gruodžio pabaigoje ir pateikimo procedūros metu tam pritarė.

Toliau pataisas nagrinėjo Seimo Žmogaus teisių komitetas, Neįgaliųjų teisių, Savižudybių ir smurto bei Priklausomybių prevencijos komisijos.

Tiek komiteto, tiek pirmųjų dviejų komisijų nariai pataisoms išreiškė palaikymą, nors pasiūlė pagrindiniam Teisės ir teisėtvarkos komitetui jas tobulinti pagal suinteresuotų institucijų pastabas.

Priklausomybių prevencijos komisija bendru sutarimu pataisas pasiūlė grąžinti tobulinti jų autoriams.

Siūlytų nieko netaisyti

Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė, pataisų dėl narkotikų dekriminalizavimo rengėja Morgana Danielė jose siūlytų nieko nekeisti.

Aš parengiau tokį projektą, koks, mano nuomone, yra geriausias, ir jame siūlyčiau nieko netaisyti.

„Aš parengiau tokį projektą, koks, mano nuomone, yra geriausias, ir jame siūlyčiau nieko netaisyti. Tačiau tendencijos rodo, kad diskusijos vyks. Kokia bus pabaiga, kokia bus galutinė šio projekto forma, aš negaliu pasakyti“, – 15min komentavo valdančiosios Laisvės partijos Seime atstovė.

Ji darė prielaidą, kad politikai, svarstydami narkotikų dekriminalizavimo klausimą, labiausiai norės diskutuoti apie baudas – kokios jos turėtų būti už narkotikų gaminimą, laikymą, vartojimą viešose vietose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė

„Daugiausia diskusijų, matyt, bus dėl piniginių baudų – kaip Seimo nariams leisti parodyti, kad jie per tą baudą saugo visuomenę, ir kartu nenuskurdina žmonių. Šitą pusiausvyrą reikia išlaikyti“, – teigė M.Danielė.

Neatgraso nei baudos, nei baudžiamoji atsakomybė

Siūlymą didinti baudas už disponavimą nedideliu kiekiu narkotikų registravo opozicijoje veikiantis socialdemokratas Tomas Bičiūnas, tačiau, M.Danielės įsitikinimu, baudos neatgraso žmonių nuo vartojimo.

„Ne tai lemia apsisprendimą vartoti, ar nevartoti. Nei jaunas žmogus galvoja, kad jeigu čia 1 tūkst. eurų bauda, tai tikrai nevartosiu, nei priklausomas žmogus apie tai galvoja“, – dėstė politikė.

Neatgraso, anot jos, ir gresianti baudžiamoji atsakomybė.

„Lietuvoje Baudžiamasis kodeksas nedavė pridėtinės vertės – vartojimas nemažėjo, jis, beje, Lietuvoje toliau didėja. To rezultatas, kad kiekvienais metais turime labai daug teistų asmenų“, – aiškino politikė.

Tikslas – kad vartojantys narkotikus gautų pagalbą

Ji teigė, kad būtent dėl to registravo įstatymų projektus, kad baudžiamoji atsakomybė galiotų tik įkliuvusiems su didesniu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu.

123RF.com nuotr./Narkotinės medžiagos
123RF.com nuotr./Narkotinės medžiagos

„Šiandien mes kalbame apie narkotikų politikos reformą Lietuvoje, kada susitariama, kad narkotikus vartojantys žmonės yra sveikatos sistemos, o ne baudžiamosios teisės objektas. Baudžiamasis kodeksas neišgydo nei priklausomų žmonių, nei, kaip matome, padeda tiems eksperimentuojantiems.

Tikslas – kreipti žmones į specialistus, būtent jį ir bandome pasiekti“, – kalbėjo M.Danielė.

Nemaža mūsų kampanijos dalis buvo apie legalias kanapes. Čia – visai kitas projektas, jis – ateities projektas.

Paklausta, ar ji kartu su bendražygiais nesukūrė klaidingo įspūdžio, jog teikiamos pataisos yra apie kanapių, o ne apie visų narkotikų dekriminalizavimą, politikė pažymėjo, kad tai – atskiri dalykai, nors neatmetė galimybės, kad ateityje Seime bus keliamas ir kanapių legalizacijos klausimas.

„Nemaža mūsų kampanijos dalis buvo apie legalias kanapes. Čia – visai kitas projektas, jis – ateities projektas. <...> Legalios kanapės yra dar vienas atskiras klausimas, labiau susijęs su rinka, juodosios rinkos sureguliavimu. Čia – jau teisėtvarkos klausimas“, – komentavo M.Danielė.

Teigia, kad oponentai klaidina visuomenę

Parlamentarė sakė mananti, kad politiniai oponentai dekriminalizavimą ir legalizavimą tyčia suplakė kartu:

„Tai – būdas gąsdinti visuomenę, nors šie dalykai nesusiję. Net jei iš tikrųjų po to būtų teikiami projektai (dėl kanapių legalizavimo – 15min), tai yra atskiri projektai. Vienam projektui, suvokiant jo esmę, kad žmonėms reikia pagalbos, o ne Baudžiamojo kodekso, galima pritarti, o legalizavimui, pavyzdžiui, galima nebepritarti.“

„Tačiau pasirinka visuomenės klaidinimo ir melavimo strategija“, – pridūrė ji.

Kolega iš valdančiosios konservatorių partijos Kęstutis Masiulis dar pataisų pateikimo metu atkirto, kad vėliau už jas nebalsuos, jei iniciatoriai nesuorganizuos geros mokslinės diskusijos.

M.Danielė patikino, kad tokios jau vyksta, bet naudos esą iš to mažai.

Tikisi, kad svarstymas įvyks dar šioje sesijoje

„Dedam maksimalias pastangas, kad Seimo nariai išgirstų mokslininkų diskusijas. Šiandien esu nusivylusi, nes jų nesiklausoma.

Dekriminalizavimo projektui pritarė institucijos nuo Policijos departamento iki Aukščiausiojo Teismo, Apeliacinio teismų, prokuratūros, priklausomybės ligų specialistų, net šito iki galo negirdima, vis tiek vadovaujamasi asmenine nuomone“, – apgailestavo Laisvės partijos atstovė.

Dedam maksimalias pastangas, kad Seimo nariai išgirstų mokslininkų diskusijas. Šiandien esu nusivylusi, nes jų nesiklausoma.

Ir nors dalis konservatorių, Liberalų sąjūdžio atstovų jau pateikimo metu nebalsavo už narkotikų dekriminalizavimo pataisas, M.Danielė patikino, jog palaikymas yra: „Koalicijos partneriai palaiko ir tikimės, kad balsavimas bus vieningas.“

Seimo narė reiškė viltį, kad pataisų svarstymas įvyks dar per šią sesiją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seime

„Tikimės, kad gegužės 13 dieną Sveikatos reikalų komitete bus išsamesni klausymai, o tada turėtų svarstyti pagrindinis komitetas. Tikimės, kad iki šios sesijos galo sprendimai bus“, – teigė ji.

Pažadėjo, kad pataisos neužsigulės stalčiuje

Pagrindinio Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras patikino, kad narkotikų dekriminalizavimo klausimas komitete tikrai neužstrigs.

„Gegužės viduryje galėtume pradėti klausymus. Jie bus, gali neužtekti vieno raundo. Pataisos tikrai [stalčiuje] negulės. Kai tik gausime visų papildomų komitetų ir komisijų išvadas, iškart dėsim į eilutę ir dirbsim“, – žadėjo jis.

Kai tik gausime visų papildomų komitetų ir komisijų išvadas, iškart dėsim į eilutę ir dirbsim.

Tiesa, politikas nebuvo drąsus teigti, jog pataisų svarstymo stadija įvyks dar šioje Seimo sesijoje.

„Priklausys nuo to, kaip mums seksis. Reikalas labai emocingas. Matyt, susidurs du skirtingi poliai – labai liberalus ir labai atsargus“, – svarstė S.Šedbaras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Šedbaras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Stasys Šedbaras

Jis vylėsi, kad čia pagelbės papildomas Sveikatos reikalų komitetas – numatys proporcingas nuobaudas už disponavimą skirtingo stiprumo narkotikais:

„Jeigu Sveikatos reikalų komitetas nuo to nusišalins, mums reikės kviestis ekspertus, specialistus ir aiškintis, ar yra kažkokios narkotikų kategorijos, grupės, gal kitos šalys turi kažkokį modelį. Tai gali užtrukti.“

Mano, kad pataisos parengtos skubotai

„Taip paviršiais negalim nuvažiuoti ne tik todėl, kad visuomenė laukia sprendimų, bet ir mes patys suinteresuoti, kad vaikai, jaunimas mokyklose, kiti žmonės būtų apsaugoti nuo tos baisios nelaimės“, – kalbėjo S.Šedbaras.

Pataisos dėl narkotikų dekriminalizavimo, jo manymu, buvo parengtos nekokybiškai, bet tai esą įmanoma ištaisyti.

Tekstelis buvo labai skubant parašytas.

„Tekstelis buvo labai skubant parašytas. Tai buvo tokios dienos, kai formavom Vyriausybę, tai niekas per daug nesigilino. O čia buvo koalicijos partnerių rinkiminis įsipareigojimas, jie labai greitai įmetė bet ką į projektą. Bet jau tada aš sakiau: nesvarbu, kas po pateikimo, svarbu, kas bus po svarstymo“, – teigė politikas.

Svarstant pataisas, anot jo, svarbiausia bus rasti kompromisą:

„Čia reikės surasti kompromisą tarp reiškinio pavojingumo visuomenei <...> ir tų, kur iš smalsumo [suvartoja] po žiupsnelį žolytės – vaikui sugadinamas visas gyvenimas.“

Siūlymas neturi nieko bendro su viena kita suktine?

Bet, pavyzdžiui, opozicionieriai „valstiečiai“ narkotikų dekriminalizavimo klausimu nėra linkę į kompromisus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Kiek turėjome diskusijų frakcijoje, nuomonė buvo labai vienareikšmiška, kad tai – nėra tas kelias, kuris būtų reali pagalba žmonėms“, – 15min komentavo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja, „valstietė“ Agnė Širinskienė.

Pasak jos, teikiamos pataisos yra „vilkas ėriuko kailyje“ – jose kalbama ne tik apie kanapių, o apie visų narkotinių medžiagų vartojimo, gamybos, perdirbimo dekriminalizavimą, kas esą „neturi nieko bendro su viena ar kita suktine“.

„Turi, matyt, daugiau bendro su gana didelių kiekių narkotinių medžiagų gaminimu ir tiekimu į rinką“, – svarstė A.Širinskienė.

Mano, kad narkotikų legalizacija – netinkamas kelias

Ji darė prielaidą, kad sušvelninus atsakomybę už disponavimą narkotikais, bus daugiau juos vartojančių, augs perdozavusių žmonių skaičiai, nusikalstamumas.

„Dekriminalizavimas visuomenės problemų neišsprendžia. Lygiai taip pat jis neišsprendžia gydymo problemų, nes gydymo problemas gali išspręsti narkomanų gydymas arba reabilitacija“, – dėstė A.Širinskienė.

Ji taip pat nuogąstavo, kad siūlymas dekriminalizuoti narkotikų turėjimą – ne pabaiga:

Aš bijau, kad dekriminalizavimo pataisų autoriai turi kitų tikrųjų tikslų.

„Aš bijau, kad dekriminalizavimo pataisų autoriai turi kitų tikrųjų tikslų. Kiek matau ir ponią Morganą, kiek atsimenu jos citatas, ji labai aiškiai kalba, kad dekriminalizavimas yra pirmasis žingsnis, o paskui jie jau eis prie narkotinių medžiagų legalizavimo projekto.“

„Sakyčiau, kad tai nėra tas kelias, kuriuo mes, kaip valstybė, turėtume eiti“, – vertino A.Širinskienė.

Planuoja teikti savo siūlymą

Ji nurodė pati svarstanti teikti siūlymą, kad su mažu kiekiu narkotikų prigauti jauni žmonės išvengtų baudžiamosios atsakomybės.

123RF.com nuotr./Narkotikų vartojimas
123RF.com nuotr./Narkotikų vartojimas

„Gali būti, kad aš ir registruosiu kažkokius pasiūlymus, kad žmogui būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas, jeigu jis pagaunamas su maža narkotikų doze. Tuo atveju nutraukiamas, jeigu žmogus apsisprendžia gydytis ir gydymosi procesas yra sėkmingas, matoma, kad jis motyvuotas, – dėstė tautos atstovė. – Šiuo atveju jaunam žmogui neliktų teisinių pasekmių dėl jo padarytos klaidos.“

Spėlioti, kada narkotikų dekriminalizavimo pataisos sugrįš į Seimą, A.Širinskienė nesiėmė, tačiau pastebėjo, jog šiuo klausimu „politinio konsensuso iš tikrųjų nėra“.

Tai teisės aktas, kuris iš įstatymų leidėjo reikalauja didelės atsakomybės.

„Tai nėra ypatingos skubos teisės aktas, antras vertus, tai yra teisės aktas, kuris iš įstatymų leidėjo reikalauja didelės atsakomybės, nes visuomenei jis gali turėti sunkias pasekmes“, – pridūrė politikė.

Valdantieji nesutarimus numatė

Panaikinti baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo jas platinti valdantieji konservatoriai, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis sutarė, pasirašydami koalicijos sutartį.

Tiesa, partijos pabrėžė, jog dėl to dalies jų narių nuomonės išsiskiria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius