-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 12

Seimas neskuba pratęsti IAE veiklos (papildyta 14.41 val.)

Seimas ketvirtadienį neapsisprendė dėl Ignalinos atominės elektrinės (IAE) antrojo bloko darbo pratęsimo – priimti tai numatantį įstatymą pritrūko balsų. Balsavimą užblokavo konservatoriai-krikdemai, kurie balsavimui nesiregistravo.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Balsavime dėl „tvarkiečių“ pasiūlyto įstatymo dalyvavo tik 68 parlamentarai. Norint priimti įstatymą ar jį atmesti, turi balsuoti bent 71-as Seimo narys.

„Tie, kurie nebalsavo, yra bailiai, kurie bijo ginti Lietuvos interesus“, – po balsavimo pareiškė „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Premjeras Andrius Kubilius ragino parlamentarus „elgtis atsakingai, protingai ir racionaliai“. Jis priminė, jog uždaryti IAE Lietuva įsipareigojo stodama į Europos Sąjungą (ES), o šiuo metu opozicijoje esantys socialdemokratai per dvi kadencijas taip ir nesugebėjo išsiderėti IAE darbo pratęsimo. „Dabar jau pasiruošta uždaryti ir branduolinis kuras baigsis vasario mėnesį. Užsisakyti ir nusipirkti branduolinio kuro užtrunka pusę metų“, – pastebėjo A.Kubilius.

Konservatorius-krikdemas Kęstutis Masiulis jam antrino, jog šiuo metu nebėra teisėto būdo pratęsti IAE darbą. „Jei būtų bent vienas garbingas būdas, kaip pratęsti IAE darbą, aš tikrai būčiau už tai. Tačiau stojimo į ES sutartis pasirašyta, o garbingi žmonės laikosi sutarčių. Toje sutartyje yra daug naudingų dalykų, žinoma, šitas nenaudingas. Bet pasiimti naudingus dalykus ir atmesti nenaudingus būtų negarbinga“, – sakė K.Masiulis

Kaltino interesais su Rusija

Įstatymą pristatęs „tvarkietis“ Julius Veselka teigė, jog jis neprieštarauja stojimo į ES sutarčiai, kadangi numatoma įpareigoti Vyriausybę tartis su Europos Taryba ir tik susitarus pratęsti IAE darbą.

Tie, kurie nebalsavo, yra bailiai, kurie bijo ginti Lietuvos interesus, – žlugus balsavimui pareiškė K.Daukšys.Jis priminė, jog uždarius IAE teks pirkti elektrą iš Rusijos, o elektros pabrangimas Lietuvos piliečiams papildomai kainuos daugiau nei 1 mlrd. Lt per metus.

„Vieno mygtuko paspaudimo kaina tokia: visi elektros vartotojai kitais metais sumokės mažiausiai 1 mlrd. Lt, kitais ir dar kitais metais – dar kelis milijardus. Ir sunaikinsite objektą, kurio atstatomoji vertė yra apie 20 mlrd. Lt“, – teigė J.Veselka.

K.Daukšys tikino, jog Lietuva privalo išnaudoti visas galimybes pratęsti atominės jėgainės darbą, o leisti elektrą branginti sunkmečiu būtų neteisinga piliečių atžvilgiu. „Jei mūsų protėviai taip būtų galvoję, tai šiandien nei Gedimino pilies, nei Trakų pilies, nei nepriklausomos valstybės nebūtų buvę. Jei nenorite kovoti, tai padėkite mandatus ir leiskite kitiems kovoti“, – pareiškė „darbietis“.

Konservatorius-krikdemas Gintaras Songaila teigė pritariantis idėjai, jog Lietuva turėtų išnaudoti visas galimybes ir derėtis. „Tačiau manau, kad šis įstatymas yra pačių savęs apgaudinėjimas, nes atsiras šimtas priežasčių, kodėl Vyriausybė ir ES neleis pratęsti IAE darbo“, – sakė G.Songaila.

Jo partijos bičiulis Rimantas Jonas Dagys priminė, jog ankstesnė Vyriausybė nesugebėjo išsiderėti leidimo pratęsti IAE darbą. „Dabar, kai šitas klausimas jau baigtas, čia atsiranda mojuojančių šaukštais po pietų, ir labiausiai – tie patys socialdemokratai“, – teigė R.J.Dagys, pavadindamas klausimo šalininkus LEO choru.

Parlamentaras Valdemaras Valkiūnas kvietė užmiršti praeitį ir galvoti apie ateitį: „Čia Seimo nariai kalba, kad popiet šaukštai, bet ateina vakarienė, tai jei šaukštus išmesime, nebus ir vakarienės.“

Vėliau parlamentarai pradėjo svarstyti rezoliucijos „Dėl Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo pratęsimo“ projektą. Šia rezoliucija Seimas ragintų Vyriausybę inicijuoti derybas dėl IAE veiklos pratęsimo.

Uždaryti IAE Lietuva įsipareigojo 2004 metais pasirašydama stojimo į ES sutartį. Jėgainės uždarymui ES skyrė specialių lėšų.

Papildyta 14.41 val.: Prieš posėdžio pertrauką parlamentarai dar sykį registravosi balsuoti dėl šio įstatymo, tačiau ir antrąsyk balsų pritrūko: balsavime dalyvavo 45 iš 47 užsiregistravusių.

Atmetė ir rezoliuciją

Parlamentarai atmetė ir rezoliuciją „Dėl Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo pratęsimo“, kuria Vyriausybė būtų paraginta inicijuoti derybas dėl IAE veiklos pratęsimo.

Rezoliuciją pristatęs „vienalietuvis“ Mantas Varaška pripažino, jog ji turėtų mažesnę galią, nei anksčiau svarstytas įstatymas. Tačiau, anot jo, svarbu išnaudoti visas galimybes siekiant neprarasti šalies energetinės nepriklausomybes, ypač atėjus sunkmečiui.

Kai A.Abišala derėjosi dėl IAE pratęsimo, tuomet jis neturėjo ekonominių argumentų. Šalies bendrasis vidaus produktas augo, bedarbystę turėjom minimalią... Šiandien mes turime aiškius argumentus, kurie liudija mūsų valstybės vidaus rinkos krizę, – sakė M.Varaška.„Skiriasi ir motyvai: svarstytas įstatymas yra senesnis, jame kalbama apie daugiau perspektyvinius dalykus, ką būtų galima pasiekti valstybei pratęsus IAE veikimo terminą. Rezoliucijoje mes kalbame apie tai, ko galime netekti nepratęsę IAE veiklos“, – teigė parlamentaras.

Jis priminė, jog ES numato „force majeure“ (nenugalimos jėgos) aplinkybę, kuria būtų galima laikyti pasaulį užklupusį sunkmetį, smarkiai palietusį ir Lietuvą. Anot jo, tai leidžia derėtis dėl išimtinių sąlygų.

„Kai A.Abišala derėjosi dėl IAE pratęsimo, tuomet jis neturėjo ekonominių argumentų. Šalies bendrasis vidaus produktas augo, bedarbystę turėjom minimalią... Šiandien mes turime aiškius argumentus, kurie liudija mūsų valstybės vidaus rinkos krizę: prognozuojamas vidaus produkto deficitas 15 proc., nedarbas numatomas 15-20 proc., planuojamas valstybės biudžeto deficitas – apie 6 mlrd. Lt“, – vardino M.Varaška.

Konservatorius-krikdemas Gintaras Songaila teigė pritariantis šiai rezoliucijai, tačiau ragino ją pakeisti ir kreiptis ne į Lietuvos Vyriausybę ar ES institucijas, o tiesiai į ES šalių parlamentus, kadangi būtent jie spręs, ar leisti Lietuvai pratęsti IAE veikimą. „Šioje situacijoje iš tiesų yra argumentų siekti pratęsimo ir net jei tai nepavyks, jausimės viską padarę“, – sakė G.Songaila.

„Tvarkietis“ Egidijus Klumbys kolegoms priminė, jog iki IAE uždarymo liko vos 49 dienos ir ragino nustoti pataikauti ES, vietoje to parodant jėgą.

„Turime tris valstybes, kurios ES parodė savo jėgą: Airija, Didžioji Britanija ir Čekija. Visos jos gavo iš esmės tai, ką jos norėjo, o mes, būdami nuolankūs, geri, pakarnūs, gavome iš principo špygą. Ir dabar verkiame. Ir teisingai, kas mums belieka, jei mes iki šiol turėjome tokią valdžią. Vienintelis dalykas kurį mes galėtume padaryti dabar, tai nuspręsti Seime aiškiai: mes neuždarome IAE ir viskas. Kito kelio neturime. O tada sėdame už derybų stalo, visai kitokiose pozicijose. Turim sunkią situaciją šalyje, ir dėl to mes darome vienašališką sprendimą“, – kalbėjo E.Klumbys.

Tačiau parlamentarai nepriėmė rezoliucijos be pataisų. Alternatyviai balsuojant, ar rezoliuciją redaguoti, ar ją atmesti, balsavo 86 parlamentarai ir rezultatas buvo lygus: 43 už redagavimą, 43 už rezoliucijos atmetimą. Perbalsuojant pusiausvyra nežymiai pasikeitė: už rezoliucijos redagavimą balsavo 42 parlamentarai, o už tai, kad ji būtų atmesta, pasisakė 44 Seimo nariai.

Po šio balsavimo premjeras A.Kubilius paragino opozicijos parlamentarus nutraukti „kavaleristinius išsišokimus“ ir pakvietė juos susitikti su energetikos ministru, kuris pateiks planą, ko ketinama imtis po IAE uždarymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius