-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 10

Seimas netirs sausio 16-osios riaušių

Seimas nusprendė nekurti specialios komisijos sausio 16-osios įvykiams prie parlamento tirti.
Protesto mitingas sausio 16 d.
Sausio 16-osios mitingas virto riaušėmis. / I.Michailovo nuotr.

Siūlymą kurti tokią komisiją buvo pateikęs „tvarkiečių“ frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis. Įstatymo projekte buvo numatoma, kad sukurta laikinoji komisija turėtų ištirti, ar po mitingo sausio 16-ąją kilusios riaušės buvo specialiai organizuotos, kas buvo jų dalyviai ir organizatoriai.

Po tokio balsavimo V.Mazuronis pareiškė, kad dėl riaušių „kalta yra valdanti dauguma ir jų lyderiai – A.Kubilius asmeniškai.“Taip pat komisija būtų turėjusi išsiaiškinti, ar Lietuvos specialiosios tarnybos buvo tinkamai pasiruošusios, nustatyti pareigūnų, atsakingų už viešosios tvarkos užtikrinimą, veiklą ir jos atitikimą situacijai, konkrečiai – ar guminių kulkų šaudymas bei ašarinių dujų panaudojimas buvo vienintelis ir neišvengiamas būdas užtikrinti viešąją tvarką.

Konservatorius Saulius Pečeliūnas pastebėjo, kad įstatymo projektas paruoštas netinkamai, dalis jo punktų prieštarauja įstatymams ir net Konstitucijai. „Kokiu būdu, kaip jūs įsivaizduojat, komisija nustatys, kas buvo riaušių dalyviai? Klaus kiekvieno Lietuvos piliečio, ar buvo jie riaušėse? Ir apskritai, ar tai nebus Seimo kišimasis į kitų institucijų darbą?“, – klausė S.Pečeliūnas.

V.Mazuronis teigė esąs įsitikinęs, kad riaušės nebuvo paprastas chuliganizmas, todėl būtina išsiaiškinti, kokios struktūros tam turėjo įtakos. „Jei tai būtų paprastas chuliganizmas, gerai, tegul aiškinasi policija ir kitos tarnybos“, – sakė V.Mazuronis.

Po pateikimo įstatymo projektui pritarė 34 iš 92 užsiregistravusių parlamentarų, 34 balsavo prieš, dar 24 susilaikė. Balsuojant, ar įstatymo projektą grąžinti redagavimui, ar atmesti, už redagavimą pasisakė 38 parlamentarai, 57 buvo linkę jį atmesti galutinai.

Po tokio balsavimo V.Mazuronis pareiškė, kad dėl riaušių „kalta yra valdanti dauguma ir jų lyderiai – A.Kubilius asmeniškai.“

S.Pečeliūnas replikavo, kad Seimas negalėjo balsuoti „už nemokšiškai paruoštą projektą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius