Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 17

Seimas planuoja svarstyti pataisas, kurios uždraustų fizines bausmes vaikams

Seimo antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkėje numatyta svarstyti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, kurios uždraustų vaikams taikyti fizines bausmes.
Smurtas
Smurtas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo Savižudybių prevencijos komisijos inicijuotomis pataisomis nustatoma, kad visų formų – fizinis, emocinis, seksualinis – smurtas prieš vaiką, įskaitant fizines bausmes, yra draudžiamas. Kaip smurtas apibrėžiama ir nepriežiūra – nuolatinis nepakankamas pagrindinių vaiko fizinių, emocinių, socialinių poreikių tenkinimas ar netenkinimas, keliantis grėsmę vaiko sveikatai, raidai ar orumui.

Kartu planuojama pateikti Seimo narės Dovilės Šakalienės rezoliucijos „Dėl vaiko apsaugos nuo smurto ir vaiko visapusiškai raidai saugios aplinkos užtikrinimo“ projektą. Jame pažymima, kad Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija įtvirtina valstybės pareigą apginti vaiką nuo įvairiausio pobūdžio fizinio ar psichologinio smurto, įžeidimų ar piktnaudžiavimo, priežiūros nebuvimo ar nerūpestingo elgesio, grubaus elgesio ar išnaudojimo.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovė D.Šakalienė pažymi, kad uždraudusi bet kokį smurtą prieš vaikus, bausti juos fizinėmis bausmėmis, Lietuva pagaliau galutinai pereitų iš sovietinės erdvės į Vakarų pasaulį.

„Mes parodysime, kad mes peržengėme tą raudoną ribą iš sovietmečio į Vakarų erdvę, kad mes pradėjome galvoti apie savo vaikus progresyviai, ne kaip apie daiktus, objektus, o kaip apie žmones, kurie nusipelnė, kad su jais būtų elgiamasi pagarbiai“, – BNS apie minimas pataisas yra sakiusi D.Šakalienė.

Ankstesnių kadencijų parlamentarai taip pat svarstė iniciatyvas uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes, tačiau jos taip ir nebuvo priimtos. Pataisų kritikai paprastai argumentuodavo, kad tai būtų kišimasis į šeimos gyvenimą, neleisiantis tėvams savo nuožiūra auklėti vaikų.

Praėjusią kadenciją Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą, kuriame, be kita ko, uždraudžiamos fizinės bausmės vaikams, tačiau jį Seimas grąžino tobulinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius