Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 21

Seimas priėmė nutarimą dėl pensijų kompensavimo

Seimas ypatingos skubos tvarka, 96 parlamentarams vienbalsiai balsavus už, priėmė nutarimą „Dėl pensijų kompensavimo“ (projektas Nr. XIIP-1195).
Laiminga senatvė
Laiminga senatvė / 123rf nuotr.
Temos: 2 Seimas Sodra

Šiuo nutarimu Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad įstatymų leidėjas, susidarius ypatingai situacijai, kai inter alia dėl ekonomikos krizės neįmanoma sukaupti tiek lėšų, kiek yra būtina senatvės pensijoms mokėti, mažindamas senatvės pensijas, privalo numatyti asmenims, kuriems tokia pensija buvo paskirta ir mokama, susidariusių praradimų kompensavimo mechanizmą, pagal kurį valstybė įsipareigotų tokiems asmenims, nebelikus minėtos ypatingos situacijos, per protingą laikotarpį teisingai kompensuoti jų praradimus, atsiradusius dėl senatvės pensijos sumažinimo, nutarė pasiūlyti Vyriausybei valstybinių socialinio draudimo pensijų ir dideliu mastu sumažintų visų valstybinių pensijų kompensavimą pradėti nuo 2014 m. liepos 1 d., o esant galimybei ir anksčiau, jei dėl gerėjančios šalies ekonomikos 2014 m. pirmojo ketvirčio Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto pajamų surinkimas viršys planuotas pajamas arba atsiras kiti finansavimo šaltiniai. Lėšas, reikalingas valstybinėms socialinio draudimo pensijoms kompensuoti, siūloma skirti iš valstybės biudžeto.

„Jei iš tikrųjų taip atsigauna ekonomika, verslas kaip yra planuojama, planuojamas didesnis gyventojų pajamų mokesčio surinkimas, šios viršplaninės pajamos gali atsirasti jau pirmajame ketvirtyje. Siūlome pirmaisiais metais iš viršplaninių lėšų skirti šimtą ar du šimtus milijonų litų ir pradėti iš dalies kompensuoti, visą kitą kompensavimą baigti iki 2017 metų“, – pristatydama projektą sakė Seimo Darbo partijos frakcijos narė Virginija Baltraitienė.

Vyriausybei taip pat siūloma iki 2014 m. kovo 1 d. pateikti Lietuvos Respublikos Seimui įstatymų projektus bei paruošti tvarką, pagal kurią iš dalies 2014 metais bus kompensuojamos sumažintos valstybinės socialinio draudimo pensijos ir dideliu mastu sumažintos visos valstybinės pensijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius