-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 14

Seimas svarstys, kaip apsaugoti nukentėjusiuosius nuo smurto privačioje erdvėje

Seimas po pateikimo apsisprendė svarstyti Apsaugos nuo smurto privačioje erdvėje įstatymo projektą, teigiama pranešime spaudai.
Smurtas
Smurtas / Gedimino Savickio/BFL nuotr.
Temos: 2 Smurtas Seimas

Už tai, kad šis įstatymo projektas būtų svarstomas Seime balsavo 85 Seimo nariai, 11 susilaikė, 2 balsavo prieš. Šiame įstatymo projekte numatyta, kad ranką prieš artimuosius pakėlę asmenys privalėtų laikinai išsikelti iš namų, o smurtautojas ir nukentėjusysis būtų įpareigoti nesiartinti ir nebendrauti vienas su kitu tam tikrą laikotarpį. Šių reikalavimų nesilaikant, grėstų teisinė atsakomybė.

Tai pirmasis tokio pobūdžio įstatymo projektas Lietuvoje. „Įsigaliojus jame įtvirtintoms nuostatoms, pagaliau būtų žengtas pirmasis žingsnis, siekiant sukurti realią apsaugą nukentėjusiajam ir mažinant smurto atvejus privačioje erdvėje. Iki šiol šalies teisinėje bazėje nebuvo reglamentuota atsakomybė už smurtą privačioje erdvėje“, – tvirtino socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Skirma Kondratas.

Šiuo projektu siūloma nustatyti bendrą smurto mažinimo sistemą – įtvirtinti prevencijos, poveikio ir pagalbos priemones.

Apsaugos nuo smurto privačioje erdvėje įstatymo projektą parengė tarpinstitucinė darbo grupė, sudaryta iš Teisingumo, Vidaus reikalų, Sveikatos, Švietimo ir mokslo ministerijų, Generalinės prokuratūros, Lietuvos Advokatūros Tarybos, Nacionalinės teismų administracijos, Teisės Instituto, Policijos departamento, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, Lietuvos savivaldybių asociacijos, Vilniaus miesto motinos ir vaiko pensiono atstovų. Projekto rengimą koordinavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Įvertinus tai, kad smurto atvejų Lietuvoje daugėja, taip siekiama apsaugoti nukentėjusius nuo smurto privačioje erdvėje. Smurtauja tėvai prieš vaikus, sutuoktiniai ar gyvenimo draugai tarpusavyje, anūkai prieš senelius, vaikai prieš pagyvenusius ar neįgalius tėvus, kartu gyvenantys giminystės ryšiais susiję asmenys.

Nepaisant to, kad smurto privačioje erdvėje mastai, pagal oficialią nusikaltimų statistiką, Lietuvoje neatrodo didžiuliai, tačiau tyrimų duomenys liudija esant kur kas prastesnę situaciją. Nukentėjusieji paprasčiausiai bijo skųstis – nuryja kartėlį ir baimėje gyvena toliau, nes žino, kad smurtautojui teisinė atsakomybė negresia.

Būtent todėl smurto privačioje erdvėje mažinimas yra vienas iš prioritetinių Vyriausybės uždavinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius