Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 13

Seimas vėl imasi tiesioginių mero rinkimų įteisinimo

Seimas ketvirtadienį balsavimu pritarė, kad Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, būtų svarstomos.
Savivaldos rinkimai
Savivaldos rinkimai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Už tai, kad tai numatančios Konstitucijos pataisos būtų svarstomos toliau balsavo 71 parlamentaras, 2 buvo prieš, 16 susilaikė.

Tarp susilaikiusiųjų daugiausia socialdemokratų atstovai, kurie pareiškė negalį pritarti siūlymui, kad merams būtų suteikiama tiek daug teisių.

Pasak socialdemokratės Irenos Šiaulienės, iš esmės socialdemokratai pasisakytų už tiesioginius merų rinkimus, tačiau jiems nerimą kelia galių pasiskirstymas tarp savivaldybės tarybos ir mero.

Parengtose Konstitucijos pataisose siūloma nustatyti, kad savivaldybių merus, kaip ir savivaldybių tarybų narius, gyventojai rinktų tiesiogiai, remdamiesi visuotine ir lygia rinkimų teise, slaptu balsavimu. Meras vykdytų vietos valdžią savivaldybėse ir būtų vykdomoji, savivaldybės tarybai ir gyventojams atskaitinga institucija, turėtų aiškiai apibrėžtus įgaliojimus ir atsakomybę.

Merą atšaukti galėtų savivaldybės taryba ir jį rinkę žmonės savivaldybėje.

Kaip ir anksčiau, svarstant tiesioginių merų rinkimų galimybę, taip ir šįsyk labiausiai nesutariama, ar meras turi įgauti teises atlikti dabartinio savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas. Taip pat kyla klausimų dėl įstatymo poveikio korupcijos augimui.

„Ar nebus jūsų tas projektas, kad merą šiandien galės viena verslo statybų kompanija nusipirkti, kuris galės per savo potvarkius skirti asmenis į viešųjų pirkimų, patalpų administravimo komisiją ir kitas svarbias komisijas?“ – klausė parlamentaras Remigijus Žemaitaitis.

Tačiau, pasak pataisų teikėjo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko Vytauto Kurpuveso, atvirkščiai, pakeitus mero rinkimų tvarką priežasčių korupcijai klestėti turėtų sumažėti, nes jo veikla bus daug labiau kontroliuojama, viešesnė.

„Žymiai pigiau yra papirkti savivaldybės tarybą, kuri dabar renka merą, o ne visus savivaldybės gyventojus“, – įsitikinęs V.Kurpuvesas.

Konstitucijos pataisų projektą teikia daugiau kaip 100 Seimo narių. Norint priimti Konstitucijos pataisas, dėl jų priėmimo balsuojama du kartus su trijų mėnesių pertrauka, kiekvieną kartą už pataisas turi balsuoti bent 94 Seimo nariai.

Diskusijos dėl tiesioginių merų rinkimų vyksta ne vienerius metus. Iki šiol buvo sudėtingiausia susitarti, koks turėtų būti mero statusas, kokie jam turėtų būti suteikti įgaliojimai ir kaip sureguliuoti savivaldybės institucijų santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius