-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 21

Seime lūžta ietys dėl bedantės rezoliucijos apie situaciją energetikoje

Parlamento socialdemokratai ir konservatoriai – krikdemai susikirto pateikdami du kardinaliai priešingus rezoliucijų „Dėl situacijos energetikoje“ projektus. Tačiau noro diskutuoti dėl šio teisės akto, kuris iš esmės neturi jokios juridinės galios, buvo tiek daug, kad parlamentarams pritrūko laiko antradienio posėdyje.
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Antradienį Seime prasidėjo rezoliucijų pateikimo procedūra.

Pirmieji rezoliucijos variantą įregistravo socialdemokratai. Vėliau priešingą rezoliucijos versiją kaip atsaką pateikė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Pavyzdžiui, socialdemokratės Birutės Vėsaitės antradienį pristatytame rezolucijos variante pabrėžiama, esą „daromi esminiai pakeitimai energetikos ūkyje vien tik slaptais Vyriausybės nutarimais, ignoruojant Seimo valią“. J.Razmos variante atkertama, esą „po ilgo socialdemokratų vyriausybių neskaidrių sprendimų energetikos srityje (AB „Lietuvos dujos“ privatizavimas, bendrovės LEO įkūrimas ir kt.) Andriaus Kubiliaus vyriausybė ryžtingai ir skaidriai imasi įgyvendinti strateginius sprendimus, garantuojančius energetinę nepriklausomybę ir mažesnes kainas vartotojams“.

Socialdemokratų variante taip pat rašoma, kad „Seimui pateiktoje Nacionalinėje energetikos (energetinės nepriklausomybės) strategijoje nėra kaštų ir naudos analizės bei nustatytų prioritetų“. J.Razmos tekste atšaunama, jog „Seimui pateiktoje Nacionalinėje energetikos (energetinės nepriklausomybės) strategijoje yra aiškiai suformuluoti strateginiai tikslai bei įgyvendinimo priemonės“.

„Rezoliucijos būčiau neteikęs, jeigu socialdemokratai savo rezoliuciją bent daugiau mažiau būtų sąžiningai parengę“, – neslėpė J.Razma. Vėliau jis pripažino, kad rezoliucijos yra labiau veiklos imitavimas nei realus darbas.

B.Vėsaitė tikino, jog rezoliucijos – labai svarbios Lietuvos energetikos sistemos ateičiai.

„Rezoliucijos būčiau neteikęs, jeigu socialdemokratai savo rezoliuciją bent daugiau mažiau būtų sąžiningai parengę“, – neslėpė J.Razma.Po rezoliucijų tekstų pristatymo turėjo prasidėti diskusijos. Bet posėdžiui pirmininkaujanti „darbietė“ Virginija Baltraitienė pasiūlė apriboti norinčių pasisakyti skaičių, mat Seimas stipriai atsilieka nuo antradienio darbotvarkės. Tačiau trumpinti diskusijos laiką panoro ne visi Seimo nariai. Balsavimu buvo nutarta perkelti klausimo svarstymą į kitą posėdį. 

Rezoliucijos turi ir bendrų bruožų

Be kita ko, socialdemokratų pateiktoje rezoliucijoje apgailestaujama, „kad vadinamas optimizavimas, mažinant darbuotojų skaičių ne tik sukelia socialines problemas, bet ir gresia energijos tiekimo saugumui bei padažnėjusiomis avarijomis energetikos sektoriuje. Be to, reiškiamas susirūpinimas „dėl sužlugdyto naujos atominės elektrinės projekto“, taip pat dėl to, kad „dukterinių uždarųjų akcinių bendrovių elektros energetikos sektoriuje kūrimas ir numatoma nuostata nereguliuoti jų pelnų, gali sumažinti skaidrumą mūsų valstybėje bei kelia įtarimus dėl galimos korupcijos“.

J.Razmos variante pritariama „Energetikos ministerijos inicijuotiems jos kontroliuojamų įmonių veiklos optimizavimo ir efektyvumo didinimo sprendimams, kurie užtikrina elektros kainų nedidėjimą buitiniams vartotojams 2011 metais išaugus gamybos kainai“. Taip pat – reiškiama parama „Vyriausybės ir Energetikos ministerijos sprendimams pertvarkant elektros energetikos įmonių struktūrą atskyrus elektros gamybos, perdavimo, skirstymo ir kitų paslaugų įmones bei atkūrus valstybės kontrolę buvusios socialdemokratų vyriausybės privatizuotoje VST“. 

Nepaisant skirtumų, abi rezoliucijos ragina kuo greičiau atnaujinti Nacioanlinę energetikos strategiją, skatina Vyriausybę kuo greičiau statyti suskystintų dujų terminalą, taip pat siūlo Vyriausybei visus pertvarkymus energetikoje vykdyti skaidriai, kaip numatyta Vyriausybės programoje, ir t.t.  
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius