Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 01

Seime – vėl rekonstrukcija: naujos kėdės matuos parlamentarų svorį, tikrins blaivumą ir žadins užsnūdusius

Lietuvos Seimas taps pirmuoju parlamentu pasaulyje, kurio nariai sėdės ant skirtingų, pagal individualius fizinius duomenis pritaikytų kėdžių. Naująsias Seimo narių darbo vietas projektuos ir pagamins biuro baldų gamybos ir projektavimo įmonių grupė „Ergolain“. Jose planuojama įdiegti modernią budrumo sistemą, padėsiančią užtikrinti, kad parlamentarai atidžiai sektų posėdžio eigą.
Lietuvos Respublikos Seimas
Lietuvos Respublikos Seimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mokesčių mokėtojams Seimo posėdžių salės atnaujinimo projektas nekainuos – 141 parlamentaro darbo vietos bus atnaujinamos Seimo kanceliarijos ir „Ergolain“ susitarimu, įgyvendinant ES Europos gyvenimo ir darbo sąlygų gerinimo fondo eksperimentinį projektą. Kompanijos atstovai jau aiškinasi individualius Seimo narių poreikius, netrukus bus vykdomi matavimai.

„Išgirdome atsiliepimų, kad dabartinės kėdės Seimo plenarinių posėdžių salėje yra nepatogios, o tai gali atsiliepti ir darbo produktyvumui, ir būti mažo Seimo posėdžių lankomumo priežastis. Dažnai pajuokaujama, kad Seimo nariai įsitaisę „šiltose“ darbo vietose, tačiau kol kas niekas nebuvo atkreipęs dėmesio į tai, jog jos itin neergonomiškos“, – sako įmonės vadovas Romualdas Bėkšta.

Išgirdome atsiliepimų, kad dabartinės kėdės Seimo plenarinių posėdžių salėje yra nepatogios, o tai gali atsiliepti ir darbo produktyvumui.

Kėdėse bus įdiegta eksperimentinių, kol kas retai taikomų technologijų. Pavyzdžiui, jos fiksuos reikšmingus Seimo narių svorio nukrypimus nuo rekomenduojamos normos. Taip pat darbo vietose bus įdiegta budrumo sistema, sekanti, ar joje sėdintysis nemiega. Esant reikalui, kėdė suvibruos, taip pažadindama užsnūdusį parlamentarą.

Visoms vienos frakcijos parlamentarų kėdėms bus priskiriama po tam tikrą gobeleno spalvą ir raštą. Spalvos bus parenkamos pagal tai, kokiai frakcijai Seimo narys priklauso: pavyzdžiui, socialdemokratų kėdės bus raudonos, liberalų – oranžinės, o „Drąsos kelio“ – violetinės. Seimo nariui keičiant frakciją, speciali kėdžių konstrukcija prireikus leis lengvai pakeisti ir gobeleną.

„Keli apklausti Seimo nariai yra patenkinti planuojamais pokyčiais ir džiaugiasi, kad nuo šiol galės lengvai iš tolo nustatyti, kuriai frakcijai koks jų kolega priklauso, taip pat sekti savo svorio pokyčius ir išlikti sveikesni. Buvo domėtasi, ar bus galima pasiimti savo kėdę, patekus į Europos parlamentą. Sakėme, kad galės: tegu tik rinkėjai išrenka, o  kitkuo pasirūpinsime mes“, – teigia R.Bėkšta.

Jei sprendimas pasiteisins, kėdes planuojama papildyti naujomis funkcijomis. Pavyzdžiui, darbo vietose galėtų būti įrengiamas automatinis alkotesteris, neleidžiantis balsuoti neblaiviems parlamentarams. Sulaukus teigiamų ES Europos gyvenimo ir darbo sąlygų gerinimo fondo tyrimo išvadų, analogiškus projektus būtų rekomenduojama įgyvendinti ir kitų ES valstybių institucijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius