Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 16

Seimo etikos sargai rekomendavo V.Bakui vengti pasisakymų, kurie gali būti įžeidžiantys

Vertindama Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako retoriką apie teismų sistemos ydas bei teismų sistemos reformos reikiamybę, Seimo Etikos ir procedūrų komisija rekomendavo politikui vengti pasisakymų, kurie gali būti įžeidžiantys ar suprantami dviprasmiškai. Sprendimą komisija priėmė šešiems nariams balsavus „už“, vienam – „prieš“, trims susilaikius.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Seimo narys Vytautas Bakas yra ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas. Jo išsakyti žodžiai, nuomonės, gali turėti įtakos visuomenėje, dėl to mes jam rekomendavom vengti pasisakymų, kurie būtų įžeidžiantys ar suprantami dviprasmiškai“, – po posėdžio ketvirtadienį žurnalistams teigė komisijos pirmininkė Rita Tamašunienė.

Ji pažymėjo, kad žodžio laisvės Lietuvoje niekas neatšaukė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija klausimą dėl V.Bako retorikos svarstė ir trečiadienį. Posėdyje dalyvavo ir pats Seimo narys, išsakė savo poziciją. Apie tai daugiau – čia.

Teisėjų taryba: V.Bakas kursto nepasitikėjimą teismu

Su prašymu įvertinti V.Bako paskleistus teiginius į Seimo etikos sargus kreipėsi Teisėjų taryba.

Balandžio 19-ąją socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas pasidalijo tokiu įrašu:

„MG Baltic savininkų ir talkininkų advokatai, kurie atstovauja juos prieš valstybę, tuo pat metu moko teisėjus, kaip bylose prieš valstybę spręsti bylas. Man koktu nuo tokio teisingumo (privačioje aplinkoje pasakyčiau riebiau)“, – dėstė V.Bakas.

Teismų sistema tiesiog nepajėgi atlikti konstitucinės pareigos vykdyti teisingumą, ji skęsta savo „prekybos teisingumu“ subkultūroje ir turi būti radikaliai pertvarkyta“, – toliau dėstė Seimo narys ir pridūrė, kad situaciją spręstų specializuoti antikorupciniai teismai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Temidė

V.Bakas šį įrašą iliustravo nuotrauka. Joje matyti, kad advokatė Solveiga Palevičienė, kuri „MG Baltic“ ir kelių kitų asmenų byloje prieš valstybę dėl žalos atlyginimo yra ieškovų atstovė, šių metų vasario 7 dieną vedė seminarą Nacionalinėje teismų administracijoje.

Apie būtinybę reformuoti teismus V.Bakas taip pat užsiminė BNS, kai komentavo Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą – informaciją jo vadovaujamam parlamentiniam tyrimui pernai teikęs Valstybės saugumo departamentas (VSD) pripažintas paskleidęs tikrovės neatitinkančius teiginius apie buvusį politiką Raimondą Šukį.

VSD sprendimą yra apskundęs.

„Teisėjų taryba akcentavo, kad Seimo narys V.Bakas viešojoje erdvėje reikšdamas abejones dėl jam nepatikusio teismo sprendimo ir teismų vykdomo teisingumo, akcentuodamas būtinybę pertvarkyti teismus, savo teiginiais ne tik diskredituoja teismo, kaip valstybės valdžios, autoritetą, tačiau viešai kursto nepasitikėjimą teismu kaip vieninteliu teisingumą Lietuvoje vykdančiu subjektu, formuoja nihilistinį visuomenės požiūrį į teisingumo vykdymą ir teismo priimamus sprendimus“, – rašyta Teisėjų tarybos kreipimesi.

Teisėjų tarybą kaltino peržengus ribas

Savo ruožtu V.Bakas tikino, kad Teisėjų taryba, kreipusis dėl jo pasisakymų, peržengė savo konstitucines ribas, valdžių pasidalijimo principą, įlindo į parlamentinės valdžios erdvę.

Jis tikino, kad teismai šiuo metu nesugeba tinkamai nagrinėti bylų, susijusių su aukšto lygio asmenų korupcija, ir pridūrė, kad papildomo nepasitikėjimo įnešė šiemet pradėta teisėjų korupcijos byla.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pernai atliko tyrimą dėl verslo poveikio politikai. Vėliau parlamentarai jį patvirtino.

Anot Teisėjų tarybos, V.Bako išsakyti teiginiai skatina nepasitikėjimą Lietuvos teismais ir konstitucine teisingumo vykdymo sistema.

yrimo išvadose grėsme valstybės sąrangai ir nacionaliniam saugumui pripažintas neteisėtas Rusijos energetikos bendrovės „Rosatom“ ir lietuviško koncerno „MG Baltic“ veikimas, rašo BNS.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

V.Bakas šiemet sausį pats pralaimėjo bylą Vilniaus apylinkės teisme, šiam paskelbus, kad politikas padarė žalą „MG Baltic“ reputacijai, kai lygino jį su organizuota nusikalstama grupe ir kalbėjo apie koncerno žalą valstybei.

Politikas šį sprendimą yra apskundęs.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vytautas Bakas užsimojo pertvarkyti teismus: mes rimtai kalbėsime frakcijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius