-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 11

Seimo komisija uždarame posėdyje išklausys slaptą VSD pranešėjo informaciją

Seimo laikinoji komisija pirmadienį uždarame posėdyje išklausys Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėją Tomą Gailių, praėjusią savaitę viešame posėdyje paliudijusį apie departamento turėtą informaciją dėl galimai neskaidraus 2019 metų prezidento rinkimų finansavimo.
VSD pranešėjas Tomas Gailius seime
VSD pranešėjas Tomas Gailius seime / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Viešame posėdyje pranešėjas negalėjo komisijai pateikti informacijos, kuri šiuo metu yra valstybės paslaptis: kokie konkrečiai duomenys apie asmenis buvo renkami, kokia medžiagą jis perdavė STT tyrimo metu, jis minėjo apie įrašus, įrodančius galimą neteisėtą veiklą, ir kokią medžiagą turėjo VSD apie prezidento rinkimų kampanijos galimai neteisėtą finansavimą“, – BNS sakė komisijos pirmininkas Vytautas Bakas.

Buvęs vienos iš VSD valdybos viršininkas T. Gailius parlamentinei komisijai praėjusią savaitę paliudijo, kad dirbdamas žvalgyboje matė informacijos dėl galimai neskaidraus 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos finansavimo, bet konkretaus kandidato neišskyrė.

Tai patvirtinęs T. Gailius sakė daugiau komentuoti klausimo viešame posėdyje negalintis, nes tai slapta informacija.

Praėjusį trečiadienį viešai komisijai liudijęs savo tapatybės nusprendęs nebeslėpti T. Gailius taip pat sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, todėl jis ir kreipėsi į politikus bei tapo pranešėju.

T. Gailius liudydamas komisijai teigė, kad pristatydamas VSD vadovui Dariui Jauniškiui jo skyriaus surinktą medžiagą apie tuomet į prezidentus kandidatavusio Gitano Nausėdos aplinką suprato, jog slapta informacija gali būti atskleista neturinčiam leidimo su ja susipažinti asmeniui, buvo rinkta jo užsakymu.

Seimo laikinoji komisija buvo sudaryta šiemet spalį ir aiškinasi VSD pranešėjo T. Gailiaus informaciją apie VSD vadovų veiksmus tikrinant prezidento rinkimuose kandidatavusio G. Nausėdos aplinką, praėjusių prezidento rinkimų finansavimą.

Prezidentas G. Nausėda yra teigęs, kad V. Bako vadovaujama komisija „kaip ir nelegali“, nes pirmininkas neturi leidimo dirbti su slapta informacija. V. Bakas patvirtino BNS leidimą atsinaujinęs.

Po T. Gailiaus liudijimo VSD pakartojo, jog laikėsi įstatymų, kai tikrino tuomet dar kandidato į prezidentus G. Nausėdos komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, yra keliami klausimai dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

G. Nausėda atmeta įtarimus dėl galbūt neskaidraus kampanijos finansavimo, taip pat tvirtina esantis pasiruošęs atsakyti į komisijos klausimus raštu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius