-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 10

Kirtis A.Širinskienei ir R.Karbauskiui: Seimo komitetas žlugdo valstybinių vaistinių idėją

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitetas po kurio laiko sugrįžo prie valdančiųjų „valstiečių“ Agnės Širinskienės ir Ramūno Karbauskio siūlymo Lietuvoje įkurti valstybinių vaistinių tinklą. Parlamentarai karštai diskutavo apie Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) parengtą siūlymo vertinimą, kuris, pasak organizacijos, prieštarauja Konstitucijai. Tokia išvada sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai nepasirodė rimtas argumentas pataisas atmesti. Visgi galiausiai komiteto nariai iniciatyvai steigti valstybines vaistines šalyje pasipriešino ir dauguma jų nubalsavo „prieš“.
Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis
Agnė Širinskienė ir Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Farmacijos įstatymo pataisomis R.Karbauskis ir A.Širinskienė siūlo ligoninių vaistinėse leisti gyventojams parduoti vaistinių preparatų. Šiuo metu ligoninių vaistinės tokios teisės neturi, jos skirtos tik stacionariai besigydantiems ligoniams.

Įprastai vaistus visiems žmonėms parduoda ligoninėse veikiančios privačios vaistinės.

Nuomonės dėl ligoninių vaistinių išsiskyrė

Trečiadienį Seimo komitetas aptarė „valstiečių“ frakcijos nario Dariaus Kaminsko siūlymą, kurį priėmus vaistus galėtų pardavinėti tik vaistinės tose ligoninėse, kurios teikia stacionarines asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

„Ligoninių vaistinės įgalintų padidinti konkurenciją vaistų rinkoje, sumažinti vaistų kainą ir užtikrinti vaistų prieinamumą visiems pacientams. Atsirastų galimybė pagal poreikį ligoninių vaistinėms dirbti budinčios vaistinės režimu, nes stacionarai dirba ištisą parą“, – teikdamas siūlymą nurodė politikas.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos frakcijos atstovas Raimundas Martinėlis D.Kaminsko iniciatyvai paprieštaravo – esą tai nieko nekeistų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimundas Martinėlis

„Ir taip, ko gero, tik stacionarinės [paslaugą] teiktų, nes turi kažkokią bazę, ligoninės vaistinę.

Konkurencija ir dabar yra, yra daug argumentų, kad ir Konstitucijai prieštarauja šitas pasiūlymas. Be to, lėšos PSDF turi būti skiriamos gydymui, o ne kažkokiam valdiškam verslui kurti, nes čia praktiškai valdiškas verslas pasidaro, komerciniai santykiai“, – kalbėjo R.Martinėlis.

Dėl D.Kaminsko siūlymo komitetas taip ir nebalsavo.

Suabejojo nešališkumu

A.Širinskienės ir R.Karbauskio pateiktoms Farmacijos įstatymo pataisoms dėl vaistinių LLRI parengė ekspertinį vertinimą. Pagal jį, pataisos neatitinka Konstitucijos, Konstitucinio Teismo praktikos, o pataisas priėmus, ekspertų įsitikinimu, būtų pažeidžiama Europos Sąjungos teisė, konkrečiai – teikiama draudžiama valstybės pagalba, pažeidžiamos įsisteigimo ir kapitalo judėjimo laisvės. Institutas Seimui rekomendavo projekto nepriimti.

„Vertinant konstituciniu požiūriu, yra iškreipiamas asmenų lygiateisiškumas dėl to, kad ligoninių vaistinėms būtų suteikiamos palankesnės sąlygos veikti rinkoje“, – komiteto posėdyje teigė LLRI analitikė Karolina Mickutė ir tikino, kad pataisomis nebūtų išsprendžiama vaistų prieinamumo problema.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

A.Širinskienė suabejojo LLRI, teikusio vertinimą, nepriklausomumu – esą institutą remia du vaistinių tinklai.

„Atsiprašau, man tokios situacijos kvepia labai panašiai kaip tie galimai neteisėto lobizmo atvejai, kuriuos mes Seime turėjome“, – kalbėjo parlamentarė.

Ji taip pat pasipiktino, jog vertintojai remiasi Konkurencijos tarybos atliktais tyrimais, kurie, pasak jos, – seni, daryti anksčiau galiojusiai Farmacijos įstatymo redakcijai, klausė, kodėl vertinime daroma sąsaja tarp lygiagretaus vaistų importo ir išskirtinai tik ligoninių vaistinių, o ne visų vaistinių ir farmacijos sektoriaus.

Įspėjo, kad privačios vaistinės bus išstumtos

LLRI, pasak K.Mickutės, dalyvavo vertinimo viešajame pirkime ir jį laimėjo. Vertinimą atlikusi analitikė teigė, jog yra baigusi Teisės fakulteto Tarptautinius ir Europos Sąjungos teisės mokslus, turi magistro laipsnį, dabar studijuoja doktorantūrą ir savo darbą atliko kaip nepriklausoma teisininkė.

LLRI ekspertė Gintarė Deržanauskienė teigė, jog instituto gaunama parama įtakos jo pozicijoms neturi, bei paaiškino, kodėl vertinime darome sąsaja tarp vaistų importo ir ligoninių vaistinių.

Kainos nesumažėtų.

„Mes norėjome tuo pagrįsti ir pagrindėme, kad, įsisteigus valstybinėms vaistinėms ir leidus joms prekiauti vaistais ir konkuruoti rinkoje, nuo to kainos nesumažėtų, kadangi visų vaistų – tiek kompensuojamų, tiek nekompensuojamų, tiek receptinių, tiek nereceptinių – dedamosios yra reguliuojamos atskirais Vyriausybės nutarimais.

Taigi, konkurencijos padidėjimas kitoms vaistinėms tiesiog reikštų paklausos sumažėjimą, ir tai reikštų, kad valstybinės vaistinės išstumtų privačias vaistines, ypač tas, kurios jau dabar veikia asmens sveikatos priežiūros įstaigose“, – dėstė LLRI atstovė paminėjusi, kad privačių vaistinių, veikiančių sveikatos priežiūros įstaigose, yra 233.

LLRI vertinimo nepriklausomumu suabejojo ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Atsakinėjant, jūs kaip ir patvirtinot, kad interesas yra vaistinių, kurios šiuo metu veikia. Suprantu, kad yra nuogąstaujama dėl konkurencijos“, – kalbėjo ministras.

A.Veryga prieštaros Konstitucijai neįžvelgia

Pastabos, kad pataisos dėl vaistų pardavimo pacientams ligoninių vaistinėse prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, A.Veryga rimtai ir nevertino.

„Kai baigiasi argumentai, prasideda prieštaravimai Konstitucijai“, – sakė jis ir darė prielaidą, jog jei A.Širinskienės vadovaujamas Teisės ir teisėtvarkos komitetas būtų įžiūrėjęs tokį prieštaravimą, būtų jį apsvarstęs, bet jo esą nėra.

Kai baigiasi argumentai, prasideda prieštaravimai Konstitucijai, – sakė A.Veryga.

Tokiu ministro požiūriu nusistebėjo konservatorė Irena Degutienė. Ji teigė, kad sugrąžinant valstybines vaistines norima grįžti į sovietmečio laikus. O lyginant su tais laikais, vaistų prieinamumas dabar, pasak jos, puikus.

„Gerbiamas ministre, tikrai jus gerbiu. Bet kada jūs pasakot, kad Konstitucija Lietuvoje yra niekis ir čia maždaug interpretacijos, ar pažeista Konstitucija, ar nepažeista, jūs negalite būti Vyriausybės nariu“, – nurodė I.Degutienė.

Vėliau A.Veryga savo žodžius bandė paaiškinti: „Aš nė karto nesakiau, kad Konstitucija nesvarbi. Jeigu norit, atsisukit įrašą ir paklausykit. Aš sakiau, kad kai baigiasi argumentai, paprastai pasitelkiami prieštaravimai Konstitucijai, kurių nematė tie, kurie tuos prieštaravimus turėtų įžvelgti.“

Klausimas grįš į Seimą

Liberalas Jonas Liesys, atsižvelgdamas į LLRI vertinimą, valdančiųjų pataisas dėl vaistinių ragino atmesti. Jam antrino konservatorius Antanas Matulas.

„Ūkio ministerijos nuomonė neigiama, Konkurencijos tarnybos nuomonė neigiama, Europos Teisės departamento nuomonė neigiama, Specialiųjų tyrimų tarnybos nuomonė neigiama, ekspertų... visos nuomonės neigiamos. Stumiamas projektas, kuris prieštarauja Europos teisės aktams ir panašiai. Kolegos, kas čia vyksta dabar?“ – klausė jis.

Projektas atmestas.

Balsavimo metu šeši Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai pasisakė už tai, kad valdančiųjų pataisos dėl vaistinių būtų atmestos, trys tam nepritarė, du Seimo nariai balsuodami susilaikė.

„Projektas atmestas“, – konstatavo komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, tačiau komiteto sprendimą dar turės svarstyti visas Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius