-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 19

Seimo komitetas dėl Kazokiškių sąvartyno kreipiasi į Generalinę prokuratūrą

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas kreipiasi į Generalinę prokuratūrą prašydamas įvertinti, ar Kazokiškių sąvartynui išduodant taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą buvo įvykdytas teismo sprendimas.
Kazokiškių sąvartynas
Kazokiškių sąvartynas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Jei prokuratūra pasakys, kad viskas gerai, tai baigsime diskusijas, bet aš tikiuosi, kad pasakys, jog buvo blogai“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė konservatorė Aurelija Stancikienė.

Pasak jos, iki šiol nesant Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) šis leidimas negalėjo būti išduotas.

„Čia tas pats, kas aš prašyčiau „Žigulio“, o man duotų „Mersedesą“, – lygino parlamentarė.

Komitete taip pat aptarta trečiadienį prie Kazokiškių sąvartyno susidariusi situacija, kai protestuojantys piliečiai policijos buvo išvaikyti jėga.

Aplinkos apsaugos komiteto narys Jonas Ramonas skatino Aplinkos ministerijos tarnautojus sėsti su Kazoliškių sąvartyno apylinkių gyventojais ir derėtis dėl jų gyvenimo sąlygų.

Pasak J.Ramono, dabar žmonės yra įspausti į kampą, o tai gali blogai baigtis.

„Kai žmogus įvaromas į kampą, gali būti tragiškų pasekmių. Kažkoks turi būti veiksmų planas su tais žmonėm. Reikia ieškoti derybinių susitarimų, pozicijų. Nežinau, ką pasiūlyti, bet ar poilsinės, ar iškėlimas, ar dar kažkas turi būti, nes dabar rodomas atsainus požiūris „jūs durniuokite, o mes ką norime tą darysime“, – įsitikinęs Seimo narys.

Komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas pažymėjo, kad socialinę paramą Kazokiškių apylinkių žmonėms buvo įsipareigojęs teikti Vilniaus regioninis atliekų tvarkymo centras, tačiau jis dabar turi 10 mln. litų skolų.

„Iš kokių lėšų jie gali socialinius klausimus spręsti, jeigu jie sėdi minuse?“ – klausė J.Šimėnas.

Komiteto pirmininkui labiausiai rūpėjo išsiaiškinti, kada Kazokiškių žmonės galės nurimti, kad nerūšiuotos atliekos į sąvartyną nepilamos.

Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus tikino, kad pagal planą, į Kazokiškes tik keramika ir smėlis turėtų keliauti nuo 2014-ųjų metų, kai Vilniuje turėtų atsirasti 130 mln. litų kainuosiantis atliekų rūšiavimo fabrikas, pastatyta rūšiuotų atliekų deginimo gamykla.

Iki tol dar planuojama nupirkti geresnės kokybės rūšiavimo aparatą pačiam Kazokiškių sąvartynui, nes dabartinis esąs gana prastas, pažymėjo J.Pinskus.

Be gamyklų per artimiausius metus Vilniaus savivaldybė ir Aplinkos ministerija sostinėje ketina pastatyti 1500 rūšiavimo konteinerių bei individualiuose namuose gyventantiems žmonėms nupirkti komposto dėžes, kad mažiau suyrančių medžiagų patektų į bendrosioms atliekoms skirtus konteinerius.

Šį planą Seimo komitetas dar nagrinės kituose posėdžiuose.

Primename, kad šią savaitę Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD) išdavė Kazokiškių sąvartynui leidimą veikti.

Tuo tarpu Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš metus panaikino leidimą naudoti Kazokiškių sąvartyną, bet sprendimo vykdymą atidėjo vieneriems metams – įpareigojo per tą laiką pašalinti formalius trūkumus – atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir gauti taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimą.

Poveikio aplinkai vertinimas iki šiol nėra atliktas.

Sąvartynas Kazokiškėse oficialiai atidarytas 2007 metų lapkritį. Investicijos į sąvartyno, atitinkančio visus Europos Sąjungos keliamus reikalavimus, statybas ir įrangą siekė 27,7 mln. litų. Pagal planą, sąvartyne per 20 metų turi būti sukaupta beveik 6 mln. tonų atliekų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius