Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 14

Seimo komitetas siūlo nepradėti parlamentinio tyrimo dėl žemės ūkio

Trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitetas atmetė pasiūlymą Seime atlikti parlamentinį tyrimą dėl situacijos žemės ūkyje.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Komitetas nusprendė iš viso netirti padėties žemės ūkyje ir nesutiko nei pats atlikti tyrimo, nei tyrimo pavesti specialiai įkurtai laikinajai komisijai. Dėl tokio sprendimo dar turės balsuoti visas Seimas plenarinio posėdžio metu.

Dauguma komiteto narių posėdyje teigė, kad toks tyrimas būtų labai platus ir ilgas. Pasak parlamentarų, tyrimas naudos neatneštų. Tokį sprendimą palaikė visų frakcijų: tiek pozicijos, tiek opozicijos komiteto nariai.

„Ką tas tyrimas pagerins? Jūs dabar siūlote metus laiko užsiimti archeologija. <...> Užsiimti dabar nuo 1991 metų. <...> Ir rezultato tai jokio“, – kalbėjo socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas

Vienas iš žemės ūkio tyrimo iniciatorių Bronius Markauskas komitete teigė, kad į klausimus reikėtų atsakyti, nes jie yra nuolat primenami.

„Manau, kad būtų gražus gestas, jeigu susitartų pozicija ir opozicija, kad daugiau neeskaluojam tų klausimų. Bet reikia sutikti, kad karts nuo karto mes girdime ir iš Seimo tribūnos apie nešvarias trąšas, apie žemės grobimą. Tai jeigu toliau tas bus eskaluojama, į tuos klausimus reikėtų atsakyti“, – sakė B.Markauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bronius Markauskas

Prieš tyrimą taip pat pasisakė konservatorius Kazys Starkevičius, liberalas Juozas Baublys, „socdarbiečių“ frakcijos narys Petras Čimbaras. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Alfredas Stasys Nausėda pritarė opozicijos atstovų nuomonei, jog žemės ūkio parlamentinis tyrimas yra nereikalingas.

„Kas buvo, mes jau to nebeprikelsim ir čia kažkokių pasekmių... Mes iš tų pasekmių nieko nepadarysim. Dabar mums svarbiausia koncentruotis į šią dieną ir į ateitį“, – kalbėjo A.S.Nausėda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alfredas Stasys Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alfredas Stasys Nausėda

Primename, kad iniciatyva tirti žemės ūkio sektorių kilo po 15min tyrimų. Juose buvo atskleista, kad Ramūnas Karbauskis turi nematomą imperiją – ne tik „Agrokoncerną“ ir jo dukterinių įmonių voratinklį, bet ir artimiausių šeimos narių valdomas bendroves. Su jų pagalba buvo apeitas įstatymas: šeimos įmonės pirko žemes ir įsisavino Europos Sąjungos paramą, kurios teisės aktai neleido gauti pačiam R.Karbauskio „Agrokoncernui“.

Dar pavasarį opozicija siūlė Seime vykdyti parlamentinį tyrimą, kurio metu būtų aiškinamasi, kas valdo daugiau žemės, nei leidžia įstatymai, kokiomis schemomis naudojantis teisės aktai yra apeinami, kaip į Lietuvą yra įvežamos trąšos ir ar nėra apeinami muitai, kaip veikia skolinimo ūkininkams sistema ir vekselių naudojimas. Tačiau toks tyrimas valdančiųjų balsais gegužės mėnesį buvo atmestas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Dabar LVŽS Seimo nariai, tarp jų ir pats R.Karbauskis, registravo kitokį tyrimo variantą. LVŽS atstovų siūlomo tyrimo metu nebūtų tiriami valdančiųjų lyderio verslui nepalankūs klausimai. Politikai siūlo aiškintis, kaip keitėsi žemės ūkį reglamentuojantys teisės aktai nuo 1991 metų iki šios kadencijos pradžios, t.y. 2016 metų ir ar nebuvo padaryta klaidų šios srities reglamentavime.

Po 15min publikacijų dėl R.Karbauskio ir jo šeimos valdomų žemių tyrimą atlieka Generalinė prokuratūra. Ji reagavo į informaciją, jog juridiniai asmenys galimai valdo daugiau žemės ūkio paskirties žemės, nei leidžia teisės aktai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius