-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 09

Seimo konservatorius dėl parlamentarų atlyginimų siūlo kreiptis į KT

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras dėl parlamentarų atlyginimų klausimo siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT).
Stasys Šedbaras
Stasys Šedbaras / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Man asmeniškai labai didelė moralinė problema, kada yra ekonominė krizė, kada žmonės tiesiog praranda darbo vietas, kada paskelbta, kad ir valstybės tarnautojams stringa algų išmokėjimas, tai vis dėlto nieko nedaryti yra tiesiog neįmanoma“, – BNS antradienį sakė S.Šedbaras.

Pasak jo, KT galėtų išaiškinti, ar į Seimo nario atlyginimą įeina tik tas atlygis, kuris mokamas už tiesiogiai atliekamas pareigas, ar ir papildomos išlaidos biurui išlaikyti.

„Galbūt būtų galima tą likusią dalį sumažinti“, – tvirtino konservatorius.

Be to, pasak S.Šedbaro, KT galėtų patikslinti, ką reiškia ankstesnio teismo nutarimo nuostata, kad Seimo nario atlyginimas negali mažėti kadencijos metu.

1999 metų lapkričio 9 dienos nutarime KT paskelbė, kad Seimo kadencijos metu Seimo nario atlyginimas negali būti įstatymu nustatytas mažesnis negu kadencijos pradžioje.

Pasak parlamentaro, į KT išaiškinti 1999 metų nutarimą turėtų kreiptis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas. Jis jau sutiko tai padaryti.

S.Šedbaras tikisi, kad KT savo išaiškinimą galėtų paskelbti per 2–3 savaites, kai gaus prašymą.

Seimo pirmininko pavaduotojas konservatorius Česlovas Stankevičius lapkričio pabaigoje įregistravo Seimo statuto pataisą, numatančią, kad „Seimas, įvertindamas šalyje bręstančią arba susidariusią sunkią ekonominę finansinę padėtį, Seimo narių bei Seimo narių pareigūnų atlyginimų dydžius atskiru įstatymu gali sumažinti“.

Tačiau Seimo Teisės departamentas paskelbė, kad ši Statuto pataisa gali prieštarauti Konstitucijai. Seimo teisininkai pažymėjo, jog KT yra konstatavęs, kad „Seimo nario atlyginimas turi būti pakankamo dydžio, mokamas reguliariai, kad Seimo kadencijos metu įstatymu negali būti nustatytas mažesnis Seimo nario atlyginimas negu kadencijos pradžioje“.

Šiuo metu sprendimai dėl Seimo narių atlyginimų įsigalioja tik kitai kadencijai. Seimo statutas numato, kad „įstatymas dėl Seimo narių atlyginimo dydžio pakeitimo įsigalioja tik nuo kito naujai išrinkto Seimo pirmojo posėdžio dienos“.

Lapkričio 17-ąją kadenciją baigęs Seimas paskutinėmis dienomis priėmė, o prezidentas praėjusią savaitę pasirašė Seimo statuto ir atitinkamo įstatymo pataisas, kuriomis sumažintos išmokos už išlaidas parlamentiniam darbui, tačiau pakeltas atlyginimas.

Iki šiol Seimo nariai gaudavo 4,6 tūkst. litų atlyginimą neatskaičius mokesčių, dar apie 8,5 tūkst. sudarydavo išmokos už išlaidas parlamentinei veiklai. Po pertvarkos Seimo nariai gaus apie 11 tūkst. litų atlyginimą neatskaičius mokesčių, o sumažėjusi išmoka už išlaidas parlamentinei veiklai sieks 3,8 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius