-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 09

Seimo kontrolieriai pateikė rekordinį skaičių rekomendacijų

2015 metai pagal gautų skundų skaičių Seimo kontrolieriams nebuvo išskirtinai, vis dėlto išnagrinėję 1752 skundų, Seimo kontrolieriai praėjusiais metais pateikė 2194 rekomendacijų valstybės ir savivaldybės institucijoms.
Seimo kontrolierius Augustinas Normantas
Seimo kontrolierius Augustinas Normantas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Seimo kontrolieriai Augustinas Normantas ir Raimondas Šukys rekomendacijomis atkreipė pareigūnų dėmesį į aplaidumą darbe, įstatymų arba kitų teisės aktų nesilaikymą, tarnybinės etikos pažeidimus, piktnaudžiavimą, biurokratizmą arba žmogaus teisių ir laisvių pažeidimus. Rekomendacijomis Seimo kontrolieriai siūlė imtis priemonių, kad būtų pašalinti įstatymų arba kitų teisės aktų pažeidimai, jų priežastys, keisti teisės aktus.

Pristatydami Seimo kontrolierių 2015 m. veiklos ataskaitą visuomenei Seimo kontrolieriai atkreipė dėmesį, kad daugiausia skundų jie sulaukė dėl Teisingumo (480), Žemės ūkio (252) ir Vidaus reikalų (155) ministerijų ir jų valdymo sričiai priskirtų institucijų. Tačiau didžiausias pagrįstų skundų skaičius – dėl Sveikatos apsaugos ministerijos (40,5 proc.), Žemės ūkio ministerijos (37 proc.) ir jų valdymo sričiai priskirtų institucijų.

Kalbėdami apie žmogaus teisių padėtį globos institucijose Seimo kontrolieriai akcentavo žmogiško požiūriu į globotinius trūkumą. „Atjautimo trūkumas – esminė problema“, – apgailestavo Seimo kontrolierių įstaigos vadovas A.Normantas.

2015 metais Seimo kontrolieriai atliko 44 žmogaus teisių patikrinimus laisvės apribojimo vietose ir pateikė 189 rekomendacijas, tarp kurių globos įstaigoms – 64, užsieniečių sulaikymo ir apgyvendinimo įstaigoms – 14, areštinėms ir laikino sulaikymo patalpoms – 30, vaikų globos įstaigoms - 24, įkalinimo įstaigoms – 57 rekomendacijas.

Lankydamiesi įvairiose institucijose Seimo kontrolieriai nustatė nemažai problemų, kurios sietinos su žmogaus teisių pažeidimais. Seimo kontrolierių vertinimu, globos įstaigose ne visuomet tinkamai užtikrinamas gyventojų saugumas globos įstaigose. Ne visos įstaigos pajėgios suteikti tinkamą priežiūrą ir paslaugas asmenims, kuriems tokios paslaugos yra reikalingos. Kai kuriose įstaigose trūksta švaros ir higienos.

Pristatydami Nacionalinę kankinimų prevencijos funkciją, Seimo kontrolieriai pažymėjo, kad ši funkcija ženkliai sustiprino Seimo kontrolierių, kaip žmogaus teisių gynėjų, vaidmenį. Vykdoma stebėsena išryškino žmogaus teisių problemas, kurios nebuvo matomos nagrinėjant skundus.

Seimo kontrolierių̨ išstatymas suteikia Seimo kontrolieriams teisę pradėti tyrimus savo iniciatyva, kai iš visuomenės informavimo priemonių ar kitų šaltinių̨ pranešimuose pateiktos informacijos galima daryti prielaidas apie galimą pareigūnų̨ piktnaudžiavimą̨, biurokratizmą̨ ar kitaip pažeistas žmogaus teises ir laisves. 2015 metais Seimo kontrolieriai savo iniciatyva atliko 17 tyrimų.

Atsižvelgdama į Seimo Žmogaus teisių komiteto nutarimą, Seimo kontrolieriai aktyviai dalyvauja formuojant bendrą žmogaus teisių apsaugos koncepciją, politiką ir praktiką valstybėje tuo tikslu glaudžiai bendradarbiaudama su valstybės institucijomis bei kitomis žmogaus teisių gynimo organizacijomis.

2015 metais Seimo kontrolieriai aktyviai dalyvavo Nacionalinių žmogaus teisių institucijų, Tarptautinio Ombudsmenų instituto veikloje, prisidėjo prie žmogaus teisių problemų sprendimo tarptautiniu ir nacionaliniu lygmeniu, o 2015 m. pabaigoje Seimo kontrolierių įstaiga Jungtinių Tautų Žmogaus teisių biurui pateikė paraišką dėl nacionalinės žmogaus teisių institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius