Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 22

Seimo narė Birutė Vėsaitė vėl prisišnekėjo – šįkart įžeidė neišnešiotų naujagimių tėvus

Sparnuotomis frazėmis garsėjanti socialdemokratė Birutė Vėsaitė vėl nesuvaldė liežuvio. Asmeninėje „Facebook“ paskyroje parlamentarė išplatino pasisakymą, kad neišnešiotų naujagimių motinos – alkoholikės, narkomanės ir rūkalės. Tai įskaudino ankstukų susilaukusias šeimas.
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Su Silke Mader – neišnešiotų kūdikių fondo pirmininke Vokietijoje. Europoje apie 10 procentų iš gimusių kūdikių gimsta neišnešioti. Priežastys – motinų gėrimas, rūkymas, diabetas ir kitos chroniškos ligos. 80 procentų ankstukų turi sveikatos problemų. Tai – didelė našta visai mūsų sveikatos sistemai. Jei išgyvena, tolimesniame gyvenime jie turi elgesio sutrikimų, mokymosi problemų, dažniau serga psichikos, kvėpavimo ir širdies kraujagyslių ligomis. Todėl reikalinga ypatingu dėmesiu apgaubti šiuos vaikus, kad būtų išvengta minėtų sutrikimų“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje svarsto parlamentarė, socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

80 procentų ankstukų turi sveikatos problemų. Tai – didelė našta visai mūsų sveikatos sistemai.

Šis šeštadienį politikės sukurtas įrašas sukėlė diskusijų audrą.

Šeimos, susilaukusios anksčiau laiko į pasaulį pasibeldusių kūdikių, pasijautė įžeistos ir apšmeižtos.

„Tamstos pareiškimai ir vėl prasilenkia ne tik su elementaria tiesa, etika, logika, motinystės instinktu, o ir bet kokiu žmogiškumu. Žinote, yra tokia puiki žydų patarlė: „Dievas davė žmogui dvi ausis ir vieną burną tam, kad jis daugiau klausytų ir mažiau plepėtų.“ Ponia Birute Vėsaite, labai linkėčiau Jums prieš kalbant eilinę „dažnutę“ išgirsti faktus. Jūsų žiniai, tarp neišnešiotų naujagimių, ankstukų, yra daugybė genijų, milijonierių, pasaulinio garso politikų, mokslininkų, kompozitorių: Einsteinas, Niutonas, Napoleonas, Tvenas, Rokfeleris, Darvinas, Edisonas, Čerčilis, Vivaldis, etc. Mes taip pat turime gausybę tokių garsių žmonių Lietuvoje. Ypač nemažai ankstukų yra tarp talentingų medikų, chirurgų, tarptautinių korporacijų Lietuvoje vadovų, pasaulio lygio matematikų ir t.t.“, – B.Vėsaitės pasisakymą savo „Facebook“ paskyroje atrėmė viena iš Neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas” steigėjų, žurnalistė Jonė Kučinskaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Auksė Kontrimienė
Asmeninio albumo nuotr./Auksė Kontrimienė

Jos antras vaikais gimė 29 savaičių. „Mano pirmagimė dukra gimė laiku. Antrasis nėštumas buvo sklandus, penktadienį turėjau išeiti į dekretą, su gydytoja sutarėme, kad jai pasirodysiu pirmadienį. O sekmadienį atsidūriau ligoninėje. Aš nerūkau, nevartoju alkoholio, nesu narkomanė – ir absoliuti moterų dauguma yra visiškai normalios“, – tikino J.Kučinskaitė.  

Kartais priešlaikinį gimdymą gali išprovokuoti paprasčiausias nuovargis ar skylutė dantyje.

Aš tikrai pasikalbėsiu su Birute Vėsaite ir perduosiu mūsų bendruomenės susirūpinimą dėl paskelbtos informacijos.

„Daugiau nei pusė visų atvejų taip ir nėra aiškūs, kodėl vaikai ateina į pasaulį anksčiau laiko. Dar didelei daliai moterų tenka anksčiau laiko gimdyti dėl eklampsijos arba preeklampsijos, kurios neįmanoma numatyti iki nėštumo“, – argumentus žėrė J.Kučinskaitė.

Jai nesuvokiama, kaip politikas, priklausantis valdančiajai daugumai, gali švaistytis tokiais neatsakingais pareiškimais.

„Labai tikiuosi, kad į šią diskusiją įsitrauks socialdemokratė, premjero patarėja lygių galimybių klausimais Auksė Kontrimienė, kuri taip pat augina nuostabų ankstuką. Aukse Kontrimiene, paaiškinkite, prašau, partijos kolegei“, – ragino J.Kučinskaitė.

„Aš tikrai pasikalbėsiu su Birute Vėsaite ir perduosiu mūsų bendruomenės susirūpinimą dėl paskelbtos informacijos, kai tik ji sugrįš iš komandiruotės. Noriu sužinoti, iš kur tokios žinios ir išvados, jeigu ji bendravo su Vokietijos neišnešiotų kūdikių fondo pirmininke Silke Mader“, – atsakė A.Kontrimienė.

„Tik perspėju“

„Ponia Birute, nesupykite už viešą klausimą – kodėl prie visų jūsų geriausių ketinimų vis tiek, atsiprašant, šūdas gaunasi? Kas negerai, kas netvarkoj?“ – po politikės įrašu pasiteiravo Arvydas Jankus.

Apgailestaudami turime pripažinti, kad mūsų jaunimas, būsimi tėvai, per anksti pradeda rūkyti, per dažnai vartoja alkoholį, o šių žalingų įpročių pasekmės yra ilgalaikės.

Portalo 15min.lt kalbinama B.Vėsaitė savo žodžių neišsižadėjo.

„Tendencija tokia, kad neišnešiotukų skaičius didėja ir tėvai susiduria su didžiulėmis problemomis. Aš jokiu būdu nenorėjau įžeisti ankstukų tėvų – ką jūs! Ir mano šeimoje yra ankstukų, kurie išaugo puikiais žmonėmis ir dabar turi savo vaikų, o savybėmis kone pralenkia laiku gimusius. Tačiau apgailestaudami turime pripažinti, kad mūsų jaunimas, būsimi tėvai, per anksti pradeda rūkyti, per dažnai vartoja alkoholį, o šių žalingų įpročių pasekmės yra ilgalaikės – tik tiek, perspėju. Pakalbėkite su gydytojais: tai – ne mano vienos nuomonė“, – svarstė B.Vėsaitė.

Pasiekimais lenkiame Vakarus

Neišnešiotu laikomas naujagimis, gimęs iki 37 nėštumo savaitės. Santariškių Vaikų ligoninės gydytoja neonatologė, profesorė Nijolė Drazdienė yra sakiusi, kad absoliuti dauguma ankstukų jau per pirmus gyvenimo metus ne tik visiškai pasveiksta, bet ir prisiveja savo laiku gimusius bendraamžius.

Lietuvoje pats mažiausias gimęs, išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 gramų.

Lietuvoje kasmet gimsta, gydoma ir slaugoma apie 2 tūkst. neišnešiotų naujagimių.

Lietuvos statistikos departamento bei Higienos instituto prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 2013 metais Lietuvoje gimė 28,5 tūkst. naujagimių, iš jų 1630 neišnešioti, o mirė – 74 naujagimiai. 2012 metais gimė 30,5 tūkst. naujagimių, iš jų 1615 – neišnešioti, o mirė – 90 naujagimių.

Lietuvoje pats mažiausias gimęs, išgyvenęs ir sėkmingai užaugęs naujagimis tesvėrė 450 gramų, o paties mažiausio gestacinio amžiaus naujagimis gimė vos 22 savaičių.

Mažylis
Mažylis

Šiandien labai mažų, nė kilogramo nesveriančių neišnešiotų naujagimių išgyvenamumas, pasak prof. N.Drazdienės, palyginti su pirmaisiais Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metais, išaugo nuo 12 proc. iki 65 proc., o didesnių, sveriančių daugiau nei kilogramą (1000–1499 g), – nuo 48 proc. iki 95 proc.

Lietuva neonatologijos pasiekimais lenkia daugelį turtingų senas demokratijos tradicijas turinčių Vakarų šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius