-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 22

Seimo narė Vėsaitė – teisme už finansines machinacijas (atnaujinta 14.27 val.)

Politikė teisinosi, kad pažeidė įstatymą tik todėl, kad neatidžiai jį perskaitė. Bet įstatymo leidėja kaltino netobulumu ir patį įstatymą.
Birutė Vėsaitė
B.Vėsaitė teisme ir atgailavo, ir piktinosi. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Pasibaigus rinkimų kampanijai, parlamentarė B.Vėsaitė privalėjo pervesti savireklamai neišnaudotų lėšų likutį ją iškėlusiai Socialdemokratų partijai, tačiau parėmė tris nevyriausybines organizacijas.

Tai Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo pažeidimas, už kurį B.Vėsaitė šį trečiadienį stojo prieš teismą.

Dėl 17 600, 52 lito, panaudoto ne pagal paskirtį, politikei protokolą surašė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

„Politinės kampanijos metu paprastai nelieka laiko domėtis griežtomis įstatymo nuostatomis, – vos prasidėjus posėdžiui, pareiškė patyrusi politikė ir pridūrė: – Juolab niekas neprognozuoja, kad liks lėšų!“

Ji minėjo, kad likusių pinigų likimą po rinkimų aptarė su partijos finansininke, kuri esą neprieštaravo B.Vėsaitės norams. Dalį pinigų B.Vėsaitė, kaip ir numato įstatymas, pervedė partijai, tačiau netrukus į ją paramos kreipėsi studentai bei kitų organizacijų atstovai.

B.Vėsaitė neteisėtai parėmė iš viso tris organizacijas: Kauno moters užimtumo informacijos centrą, Mykolo Romerio universiteto Teisės fakulteto „ALumni“ draugiją bei Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociaciją.

„Esminės žalos tikrai niekam nepadariau!“ – pareiškė socialdemokratų atstovė.

B.Vėsaitė teisme piktinosi, kad įstatyme nėra aiškumo, jį esą būtina tobulinti.

„Prašyčiau aukštojo teismo taikyti protingumo ir teisingumo kriterijus mano atžvilgiu, – į Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo teisėją Gediminą Viederį itin pagarbiai kreipėsi B.Vėsaitė ir pridūrė: – O pats įstatymas yra taisytinas!“

Politikė teisinosi paprasčiausiai neatidžiai perskaičiusi įstatymą, todėl, jos teigimu, taip ir išėjo.

Teisėjas G.Viederis prasitarė iš politikės paaiškinimų niekaip negalintis suprasti, ar ji pripažįsta pažeidimą, ar mano, kad yra baudžiama nepelnytai.

„Jeigu laikytis įstatymo raidės – taip, pažeidimas padarytas“, – pripažino B.Vėsaitė, prašanti bent neskirti maksimalios baudos.

VMI atstovės Loretos Vaitonytės teismas teiravosi, kaip kandidatui žinoti, kur konkrečiai jis gali pervesti nepanaudotas lėšas, nes įstatyme tik abstrakčiai minima, jog pinigai turi būti naudojami politinei veiklai. L.Vaitonytė sakė žinanti tik tiek, kiek parašyta įstatyme, jokios papildomos tvarkos VMI nėra nustačiusi.

Inspekcijos atstovė baigiamųjų kalbų stadijoje prašė pripažinti B.Vėsaitę kalta ir skirti politikei nuobaudą sankcijos ribose.

Nutartį teismas skelbs kitą trečiadienį.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius