-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 12 01

Seimo nariai kol kas gėdijasi pasikelti algas

Seimas antradienį nusprendė, kad dar šiemet reikia nustatyti bazinį pareiginės algos dydį, pagal kurį skaičiuojami atlyginimai politikams, teisėjams ir valstybės tarnautojams. Vyriausybė siūlo kitais metais taikyti tą patį dydį, pagal kurį algos skaičiuojamos dabar. Tačiau tam pritaria ne visi Seimo nariai. Pasak jų, politikų algos gal ir galėtų nekilti, tačiau valstybės tarnautojai nebegali dirbti už minimumą.
Seimas pirmą kartą svarsto kitų metų biudžetą
Seimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį dauguma Seimo narių nepritarė Socialinių reikalų komiteto pozicijai atmesti Vyriausybės teikimą 2016 metais nedidinti atlyginimų minėtoms asmenų kategorijoms ir palikti šiemet taikomą pareiginės algos bazinį dydį – 130,5 euro. Koks dydis turėtų būti taikomas kitąmet, komitetas nepasiūlė. 

Šio komiteto narys konservatorius Rimantas Jonas Dagys aiškino, kad komitetas siūlo bazinį dydį pakelti, nes šiuo metu mažiausiai uždirbančių valstybės tarnautojų algos beveik prilygsta minimaliam atlyginimui šalyje, o taip esą būti negali. 

„Nebelieka jokios motyvacijos dirbti žmonėms, nes jie gauna beveik vienodą atlyginimą. Reguliuojant visa tai, reikia pateikti sureguliuotą įstatymą. Nieko nedarydami šioje srityje ir palikdami galioti tuos pačius dydžius mes turėsime nemotyvuojančią sistemą“, – sakė jis.

Pasak R.J.Dagio, didžiausios algos gali likti nepadidintos, tačiau mažiausiai uždirbantys valstybės tarnautojai turi gauti daugiau nei minimalus užmokestis.

Tačiau Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis oponavo, kad šis pasiūlymas padidintų biudžeto deficitą maždaug 12–18 mln. eurų, o tokių lėšų nėra iš kur paimti.

„Tikrai turime įtemptą biudžetą ir nemanau, kad jau dabar yra tas laikas, kai galime atsilaisvinti visai diržus ir pasakyti, kad nuo šiol valstybė gali mokėti didesnius atlyginimus politikams teisėjams ir tarnautojams, kai privačiame sektoriuje atlyginimai nekyla taip, kaip norėtųsi, kad kiltų“, – sakė jis.

Seimas po projekto svarstymo atmetė komiteto siūlymui kitais metais palikti galioti dabartinį bazinį dydį. 

Projektą toliau svarstys Biudžeto ir finansų komitetas. Galutinį sprendimą dėl bazinio pareiginės algos dydžio parlamentas turės priimti gruodžio 10 dieną, kartu su biudžeto priėmimu. 

Dabar bazinis pareiginės algos dydis Lietuvoje siekia 130,5 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius