-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 14 /14:55

Gėdos lentoje atsidūrę Seimo nariai: vienam atėjo „metas atsinaujinti“, kitas baksnoja į vienintelį kompiuterį

Visuomenininko Andriaus Tapino projekto „Skaidriname“ gėdos lentoje – 18 Seimo narių, kaip nurodoma, mėgstančių brangius daiktus: kompiuterius, telefonus ir pan. Kaip atskleidė tyrimas, juos politikai įsigijo artėdami prie paskutinės leistinos datos ir žinodami, kad įrangą galės pasilikti sau.

Išnagrinėjęs šios kadencijos Seimo narių išlaidas parlamentinei veiklai, A.Tapinas trečiadienį paskelbė 18 Seimo narių, kurių išlaidos brangiems pirkiniams kelia įtarimų, pavardes.

Konkrečiai kalbama apie telefonų, kompiuterinės ir kitos parlamentinei veiklai reikalingos programinės įrangos įsigijimą, kuris galimas ne vėliau kaip likus 12 mėnesių iki Seimo nario kadencijos pabaigos.

Kaip atskleidė tyrimas, tokius pirkinius paskutiniu galimu laikotarpiu iš mokesčių mokėtojų pinigų apmokėjo keliolika parlamentarų iš beveik visų Seimo frakcijų, išskyrus Demokratų frakciją „Vardan Lietuvos“.

„Kažkada ateina laikas pokyčiams“

Per paskutinius kelis praėjusių metų mėnesius Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Aidas Gedvilas apsirūpino „Apple“ produktais – kompiuteriu „Macbook Pro 14“ už 2634 eurus, telefonu „Iphone 15 Pro Max Blue Titanium“ už 1783 eurus ir „Studio Display“ kompiuterio ekraną už 2070 eurų.

„Esu „Apple“ produktų vartotojas, esu pripratęs prie šitos įrangos, naudoju galbūt nuo penkto modelio – turiu omeny „Iphone“ telefoną ir tuos atsinaujinimus paprastai darydavau visą gyvenimą, kai tik išeidavo naujas modelis“, – 15min pasakojo parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aidas Gedvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aidas Gedvilas

Jis tikino iki šiol naudojęsis asmeniniu 2011 metų kompiuteriu, todėl naujas kompiuteris buvo reikalingas.

„Per šią kadenciją įsigijau vieną vienintelį kompiuterį ir iki to laiko naudojausi savo turimomis priemonėmis.

Kažkada ateina laikas pokyčiams (...) Jeigu įrenginys morališkai pasensta, sugenda arba nėra toks funkcionalus, tai esant galimybėms esi priverstas tuos įrenginius atsinaujinti“, – kalbėjo A.Gedvilas.

Parlamentaras taip pat sakė gavęs kompiuterį darbui iš Seimo kanceliarijos, tačiau jis buvo su „Windows“ operacine sistema, su kuria jis dirbti nemoka. Tuo pačiu jis piktinosi, jog kanceliarija neaprūpina patarėjų darbui skirtomis priemonėmis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimas susirinko į neeilinę sesiją
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Seimas susirinko į neeilinę sesiją

Seimo narys, be kita ko, sakė parlamentinei veiklai išleidžiantis daug asmeninių lėšų.

„Neapskaitau nei telefono pokalbių išlaidų, nei automobilio statymo ar draudimo išlaidų, nei plovimo abonemento, neturiu net to paties laikrodžio įsigijęs, neturiu telefono, kompiuterio draudimo, kelionėms po Lietuvą viešbučių sąskaitų nepristatinėju“, – tikino A.Gedvilas.

Jis sakė nesijaučiantis, kad pasielgė nesąžiningai, todėl pinigų Seimui grąžinti neketina.

Per kadenciją – vienintelis kompiuteris

Pasak „Skaidrinam“, Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Dainius Gaižauskas už 1438 eurus rugsėjo 14 dieną nusiperka „Samsung“ „Galaxy 23“ telefoną ir dar odinį dėklą už 41 eurą.

O po penkių dienų dar nusipirko ir „Asus“ „Zenbook“ nešiojamą kompiuterį už 1450 eurų.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas

„Viso: daugiau kaip 2900 eurų į savo asmeninį balansą kadencijos pabaigoje“, – nurodoma „Skaidriname“ tyrime.

D.Gaižauskas sakė, kad pirmiausia A.Tapinas galėjo ir pasiklausti Seimo narių, koks čia procesas, kodėl tai daroma. Tada esą žmonėms gal būtų ir šiek tiek aiškiau.

„Esmė ta, kad visa įranga, kurią Seimo nariai įsigyja per Seimo kadenciją, ir lieka Seimo nariams. Čia jis tikrai tą žino.

O dabar kas dėl manęs asmeniškai: jis tikrai žino arba jau jūs, žiniasklaidos atstovai, nes tikrai buvę pas mane biure – aš turiu biurą Marijampolės mieste. Jame yra sukurtos keturios kompiuterinės darbo vietos. Nes dirba trys padėjėjai ir aš. Ir per visą savo kadenciją aš esu nupirkęs tiktai vieną kompiuterį iš kanceliarinių lėšų“, – komentavo parlamentaras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kraustynės Seime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kraustynės Seime

Anot D.Gaižausko, šioje gėdos lentoje jis atsidūrė dėl vienintelio kompiuterio, nesupranta, kodėl į ją papuolė.

Kalbėdamas apie įsigytą mobilųjį telefoną, „valstietis“ teigė, kad A.Tapinas turėjo paminėti, jog visai neseniai buvo aktyvuotas jo draudimas.

„Kadangi esu sudaužęs telefoną, aš įsigijau šitą naują telefoną. Jeigu jis būtų paminėjęs ir tą aplinkybę, tai gal visiškai kitaip vaizdas būtų atrodęs, ar ne?“, – kalbėjo jis.

D.Gaižauskas prašė nelyginti jo su tokiais kolegomis, kaip laisvietis Marius Matijošaitis ar konservatorius Arūnas Valinskas, kurių vienas žadėjo įsigytą įrangą palikti Seimo kanceliarijai, o kitas – grąžinti pinigus už kompiuterį.

Seimo narys Marius Matijošaitis darbo kabinete / stop kadras iš 15min reportažo
Seimo narys Marius Matijošaitis darbo kabinete / stop kadras iš 15min reportažo

Jis kartojo per Seimo kadenciją įsigijęs tik vieną kompiuterį ir visą laiką naudojęs savo asmeninius.

„Visi normalūs kompai tinka geiminimui

„Šiek tiek anksčiau – rugpjūtį, bet vis tiek neabejotinai žinodama, kad toks geras kompiuteris liks ir po kadencijos, socialdemokratė Dovilė Šakalienė perka sau „Lenovo“ „Legion 5 Pro“ už 1699 eurus – kaip rašoma, idealų nešiojamą kompiuterį didelės raiškos kompiuterinių žaidimų mėgėjams“, – sakoma „Skaidriname“ tyrime.

Parlamentarė pasiaiškino feisbuke.

Ji tikino labai atsargiai žiūrinti į lėšų parlamentinei veiklai naudojimą.

Priminė, kad kažkada norėdama įsigyti darbui skirtą knygą kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, o negavusi super aiškaus atsakymo, ją įsigijo asmenines lėšas.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Dovilė Šakalienė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Dovilė Šakalienė

„Šią kadenciją įsigijau 1 kompiuterį. Kaip taikliai pasakė mano kolega – visi normalūs kompai su geru procu ir grafine plokšte tinka geiminimui. Labai kvaila iš reklaminių aprašymų vertinti kompo paskirtį.

Seimo kompiuterių kokybė ir galingumas tokie, kad būtų juokinga, jei nebūtų liūdna. Žinoma, puikiai pakankamas tiems atvejams, kai parlamentaro aktyvumas apsiriboja vienu kitu el. laišku ar raštu į kokią instituciją. Intensyviai dirbančiam Seimo nariui su adekvačiu kompiuteriniu raštingumu reikalingas efektyvesnė darbo priemonė“, – rašė D.Šakalienė.

Ji tęsė, kad maža to – į Seimo kompiuterį nėra galimybės instaliuoti jokių papildomų programų, pradedant nuo reikalingos pranešimams tarptautinėse konferencijose iki nuotoliniams interviu tarptautinei žiniasklaidai iki ataskaitų ar lankstinukų rengimo ar vaizdo įrašų montavimo, nes patiems su komanda tai pasidaryti kur kas pigiau nei pirkti tokias paslaugas ar nuomotis techniką.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Seimo rūmai

Socialdemokratė pasakojo, kad praėjusią jos asmeninis kompiuteris pabaigė savo gyvenimą, tad likus maždaug pusantrų metų iki šios kadencijos pabaigos ji įsigijo nešiojamą kompiuterį, paprašiusi konsultanto „pakankamai galingo kompiuterio intensyviam darbui su galimybe atlikti grafikos dizaino darbus ir montuoti vaizdo įrašus“.

„Gavau du pasiūlymus, pasirinkau pigesnį. Nežinojau, kad šis kompiuteris, pasak pono Tapino yra „idealus kompiuteris didelės raiškos kompiuterinių žaidimų mėgėjams“.

Kompiuterio nepirkau paskutinėmis leistinomis dienomis, ar kažkaip bandydama įsisavinti pinigus. Tai ir visa istorija. O ar per dvi kadencijas Seime nusipirkusi vieną laptopą tapau pinigų švaistytoja – spręskite jūs“, – feisbuke rašė ji.

Krašto apsaugos ministerijos nuotr. /Dronai
Krašto apsaugos ministerijos nuotr. /Dronai

Taip pat D.Šakalienė pridūrė ką tik baigusi pokalbį su dronų gamintojais, kurie jai pasakė galintys pagelbėti į kompiuterį instaliuoti dronų valdymo simuliatorių. Esą bus dviguba nauda.

Pirko vietoj nuomos

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Arminas Lydeka, pasak „Skaidrinam“ tyrimo, žino ne tik etiketą, bet ir kada reikia pirkti brangius daiktus, kad galėtumei juos pasilikti sau po kadencijos.

Lapkričio 3 dieną jis įsigijo „Lenovo“ „ThinkPad“ kompiuterį už 1497 eurus.

Taip pat, kaip parodė tyrimas, parlamentaras nusipirko telefoną.

„Tikrai paprastutį, nepalyginsi su kolegų „Foldais“ ar „Iphonais“ – „Samsung“ A546 už 440 eurų. Bet sorry – pirkinys yra lapkričio 20 dieną, jau po leistinos dienos. Tai reikės grąžinti“, – rašo tyrėjai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arminas Lydeka
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arminas Lydeka

A.Lydeka sakė, kad nemalonu, kai kritikuoja veiksmus.

Kartu jis aiškino, kad pirko kuklų kompiuterį. Prieš tai jis nešiojamą kompiuterį nuomojosi.

„Nutraukiau nuomos sutartį ir nusipirkau, kad nebereikėtų nuomos mokėti ir jis ilgiau tarnautų. Sakyčiau, ir ekonomiška, ir labai racionaliai pasielgiau, ir tikrai kuklų kompiuterį vietoj nuomos nusipirkau.

Tai nežinau. Aišku, nesmagu, kai kažkas kritikuoja. Ką padarysi, yra, kaip yra“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seime
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Seime

Liberalas minėjo, kad iš pradžių kompiuterį nuomojosi, nes, pagal šios Seimo kadencijos pradžioje galiojusią tvarką, pirkti kompiuterius nebuvo galima, leista tik nuomotis. Tik vėliau parlamento valdyba šį sprendimą pakeitė.

A.Tapinui pastebėjus, kad A.Lydekai teks grąžinti pinigus už neseniai įsigytą mobilųjį telefoną, parlamentaras akcentavo, kad finansinė kontrolė Seime yra labai griežta.

Parlamentinei veiklai skirtas išlaidas vertina Seimo Etikos ir procedūrų komisija, Seimo kanceliarijos Finansų skyrius.

„Tikrai kuklus, labai paprastas telefoniukas. Bet tada, kada jo reikėjo, ir pirkau. Kad po datos, prieš datą – ai, kiekvienas turi teisę turėti savo vertinimus, taip ir palikime“, – teigė politikas.

Dar su keliais kitais parlamentarais, figūruojančiais „Skaidriname“ tyrime, susisiekti kol kas nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius