Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 16 /12:34

Seimo nariai pritarė, kad yra pagrindas R. Žemaitaičio apkaltai

Parlamentarai ketvirtadienį pritarė specialiosios komisijos išvadai, kad yra pagrindas pradėti apkaltą Mišrios Seimo narių grupės nariui Remigijui Žemaitaičiui dėl jo antisemitinių pasisakymų.
Luko Balandžio / BNS nuotr.
Remigijus Žemaitaitis

Už tai balsavo 82 Seimo nariai, prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

Balsavime nedalyvavo nė vienas Mišrios Seimo narių grupės ir „valstiečių“ frakcijos narys. Išvadai pritarė visi valdantieji, dauguma socialdemokratų, trys demokratai ir „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Po balsavimo R.Žemaitaitis žurnalistams sakė prognozavęs, jog už bus 101 ar 102 parlamentarai. Jis tvirtino dėl balsavimo rezultatų lažybose laimėjęs viskio ir šampano butelius, vieną pralošęs.

Siūlė kolegai pailsėti

„Holokauską išgyvenusioje šalyje, kur tūkstančiai lietuvių kolaboravo su naciais ir tapo jų ideologinės mašinos žudymo įrankiais, šalyje, kur beveik visi žydų tautybės lietuviai išžudyti, Seimo narys skleidžia akivaizdžiai antisemitinę propagandą. Jeigu jums tai toleruotina, tai jūsų sąžinės reikalas“, – teigė konservatorė Rasa Petrauskienė.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė pasigedo konkretumo, kurie R.Žemaitaičio teiginiai yra antisemitiniai.

Ji klausė, kodėl nebuvo užsakyta kalbos ekspertizės, nesulaukta prokurorų bei Seimo Etikos ir procedūrų komisijos sprendimų dėl R.Žemaitaičio teiginių.

Parlamentarė svarstė, kad valdantieji inicijuodami apkaltas siekia ką nors pridengti ir devalvavo patį apkaltos institutą.

„Mes apkaltas nuvalkiojame iki tiek, kad anksčiau, jeigu žodis „apkalta“ priminė (Rolando) Pakso apkaltą su visais argumentais, su tarnybų išvadomis, su įslaptinta medžiaga, dabar žodis „apkalta„ primins (Petrą) Gražulį ir kels natūralią šypseną, nes taip jūs sugebėjote per šitą kadenciją apkaltas nuvalkioti“, – teigė A.Širinskienė.

Socialdemokratė Dovilė Šakalienė pabrėžė, kad „saviraiškos laisvė ir antisemitizmas nėra tapatūs“.

Laisvės frakcijos narys Artūras Žukauskas atkreipė dėmesį, kad apkaltos komisija atskleidė, jog Seimo narys antisemitinę retoriką, neapykantos kalbą naudoja sąmoningai, sistemingai ir taikydamas politinės propagandos technologijas. Pasak jo, R.Žemaitaitis naują partiją buria neapykantos kalbos pagrindu.

„Tokia veikla, kuri žadina žmonėse neapykantos veiksmus, prieštarauja pačios demokratijos sąrangai ir taip pat mūsų valstybės demokratijos sąrangai, todėl siūlau vis dėlto leisti gerbiamam Remigijui pailsėti, permąstyti savo politinės karjeros perspektyvas kurį laiką ir grįžti į politiką su pozityviomis ir mūsų valstybei naudingomis idėjomis“, – tvirtino jis.

Pats R.Žemaitaitis ketvirtadienį aiškino, kad neapykantos kalba nėra teisinė sąvoka ir siūlė jos nenaudoti.

„Jūsų argumentai man bus labai gerai Konstituciniame Teisme, nes jūs ką tik pripažinote, kad ši apkalta yra daugiau politinis susidorojimas ir politinis siekis su manimi (susidoroti)“, – teigė jis.

Parlamentaras citavo Turkijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Kanados vadovų dabartinių Izraelio veiksmų Gazos ruože vertinimus.

„Visos tautos, valstybių politikai kalba tai, ką aš ir kalbėjau, – kad vieno ar kito politiko veiksmai kelia antisemitinius jausmus prieš visą valstybę“, – tvirtino R.Žemaitaitis.

Vėliau žurnalistams jis teigė nesigailėjęs ir nesigailįs išsakytų teiginių. Anot jo, dabar praktiškai visas pasaulis nusisuka nuo Izraelio ir jo premjero Benjamino Netanyahu dėl civilių asmenų žudymo Gazoje.

R.Žemaitaitis tvirtino neketinąs pasinaudoti Seimo statute numatyta teise ir pačiam atsisakyti Seimo nario mandato nelaukiant Konstitucinio Teismo (KT) ir Seimo sprendimų.

„Esu išrinktas vienmandatėje apygardoje ir eisiu iki galo. Mane gina Konstitucija ir Europos Žmogaus Teisių Teismas“, – teigė jis.

„Manau, kada KT pradės nagrinėti bylą iš esmės ir kada į KT bus iškviestas Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto pirmininkas dėl Palestinos mokyklos, manau, sprendimą turėsime kitokį“, – kalbėjo politikas.

Valdančiųjų iniciatyva

Pritarus apkaltos komisijos išvadai, kitą savaitę Seimui bus pateiktas nutarimo projektas dėl apkaltos pradėjimo ir kreipimosi į Konstitucinį Teismą (KT), kad šis įvertintų, ar Seimo nario elgesys prieštarauja Konstitucijai.

Jeigu pažeidimas KT būtų konstatuotas, nutarimas dėl Seimo nario mandato panaikinimo būtų laikomas priimtu, jei už jį balsuotų ne mažiau kaip trys penktadaliai arba ne mažiau kaip 85 Seimo nariai.

Apkaltą R.Žemaitaičiui dėl jo viešų antisemitinių pareiškimų inicijavo valdančiųjų frakcijų atstovai. Jų teigimu, vieši politiko pasisakymai ir įrašai socialiniuose tinkluose yra antisemitiniai, kursto neapykantą.

Apkaltos tekste pateikiami tokie R.Žemaitaičio įrašai: „Pasirodo be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS“; „Mes Lietuvių tauta niekada neturi(me) pamiršti žydų ir rusų, kurie labai aktyviai prisidėjo prie mūsų TAUTOS NAIKINIMO!“, „Gal kitą kartą Izraelis numes bombą ant Palestiniečių ligoninės su prierašu susprogdinome, nes bijojome, kad jie mus puls <...> AŠ JUMS NORIU SUTEIKTI ŠANSO MIELI IZRAELIO ŽYDAI ATSIPRAŠYTI PALESTINOS IR ES, UŽ JŪSŲ ŠLYKŠČIUS VEIKSMELIUS SVETIMOJE ŠALYJE Ir pasikartosiu „Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“ ir kiti.

Speciali Seimo komisija nustatė, kad dėl šių įrašų yra pagrindas pradėti apkaltą Seimo nariui.

Jos teigimu, R.Žemaitaitis sąmoningai, pakartotinai ir tikslingai skleidė tiesos neatitinkančią informaciją apie žydų tautą bei žydų tautybės asmenis, priskirdamas jiems sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, įvykdytus kitų asmenų ar asmenų grupių, kaltino visą žydų tautą dėl pavienių šios tautybės asmenų ar tam tikrų Izraelio Valstybės, jos institucijų veiksmų.

Konstatuota, kad jis pateikdavo tendencingus ir šališkus istorinių bei šiandieninių įvykių, susijusių su žydų tautybės asmenimis, vertinimus, atvirai reiškė pateisinimą ir pritarimą posakiams, skatinantiems smurtinį susidorojimą su žydų tautybės asmenimis.

R.Žemaitaitis su apkaltos komisija nebendradarbiavo, nereagavo į jo kvietimus dalyvauti posėdžiuose, apkaltos komisiją jis vadino neteisėta, o jam metamus kaltinimus – absurdiškais.

Generalinė prokuratūra savo ruožtu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl viešo niekinimo ir neapykantos kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Teisinį imunitetą turintis R.Žemaitaitis jame apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius